П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
16 Березня 2012

ЗАХМЕЛІЛЕ МАЙБУТНЄ НАШОГО МІСТА

ЗАХМЕЛІЛЕ МАЙБУТНЄ НАШОГО МІСТАСьогодні часто доводиться чути про спивання української нації, та ще неприємніше констатувати те, що спостерігається тенденція збіль­шення кількості неповнолітніх, для яких ледь не щоденною забавкою є вживання спиртних напоїв. Причин такої невтішної статистики є чимало: неправильне виховання, вплив соціального оточення та телебачення тощо. Проте важко заперечувати те, що основний «корінь» проблеми – це вільний продаж алкоголю дітям.

– У лютому цього року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв», яким внесено зміни до Кодексу України про адмі­ністративні правопорушення, а саме до статті 156, чим передбачено заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років. Адже кожен десятий підліток, який скоїв злочин, знаходився в стані алкогольного сп’яніння, – повідомив майор міліції, начальник ВКМСД РВ УМВСУ в Хмельницькій області Олександр ГОГОЛЬ.

Журналісти «ПОДОЛЯНИНА» вирішили провести експеримент: чи зможе неповнолітній придбати пляшку пива в місцевих кафе-барах та магазинах, незважаючи на те, що це заборонено законодавством? Іспит на дотримання правил закону складали 10 магазинів міста, починаючи від великих супермаркетів і закінчуючи дрібними крамничками. Однак оцінку «відмінно» отримали не всі. 

На превелике наше здивування, основними стимуляторами дитячого алкоголізму стали зразкові, на пер­ший погляд, великі супермаркети міста. Жодних труднощів чи перешкод для придбання алкоголю… При­ємної зовнішності дів­чина на касі, бажаючи доброго дня, без зайвих запитань простягає пляшку пива сім­надцятирічному юнакові. 

Менш масштабні торговельні заклади – магазин «Центральний», «Тано», «Султан» – із законодавством країни знайомі добре. Жодні вмовляння та переконання в тому, що паспорт хлопчина забув удома, не допомогли. Будуть документи – буде й випивка. Таких же переконань дотримуються продавці місцевих «Принципів», що розташовані біля Центрального ринку. З їхньої «легкої руки» неповнолітні не зі­п’ють­ся точно, а от із рук тор­гашів дрібних крамничок та кафе-барів, що, мов гриби після дощу, повилазили поблизу ринку та автовокзалу, це зробити нескладно. Адже наш неповнолітній навіть із ранцем за спиною та рефератом у руках без жодних проблем зумів придбати там «заборонений плід».

Як на мене, то не варто нарікати на суспільство, в якому живемо, й шукати причини спивання дітей у соціальному оточенні. Все значно простіше – вину­ватити потрібно себе. Адже кожен із нас відпо­відає за те, що станеться з майбутнім поколінням. Продаючи спиртне та цигарки дітям, потрібно пам’ятати, що хтось може запропонувати закурити чи випити і Вашій дитині! І ніхто не може сказати напевно, що після цього станеться…