П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Березня 2013

СОЦІАЛІЗМ В ОКРЕМО ВЗЯТОМУ БАНКУ

Юрій КУЧЕРЯВИЙ і Наталя ТОДОСІЙЧУКНе все у цьому житті вимірюється грішми. Саме цю тезу взяли на озброєння у 80-х рр. ХХ ст. засновники першого незвичайного банку, котрий як заощадження приймає… час. Сьогодні Банк часу є доволі розгалуженою соціальною мережею «в реалі» й має тисячі відділень у всьому світі. Набуває популярності він і в Україні. А зовсім недавно було зареєстровано представництво Банку часу і в Кам’янці.

Отож, що воно за дивовижа, яку цінність може мати наш із вами час і що за нього можна придбати? Про це ми спілкуємося із засновниками Кам’янець-Подільського представництва Регіональної обмінної системи «Банк часу» Юрієм КУЧЕРЯВИМ і Наталією ТОДОСІЙЧУК.

– Банк часу, як і звичайний банк, приймає внески, але замість грошей на рахунки вноситься час – години, витрачені на послуги, надані іншим людям, – розповідає Юрій Миколайович. – Кожен із нас уміє щось робити: хтось смачно го¬тує, хтось уміє ремонтувати техніку, хтось гарно займається з дітьми – цей перелік дуже великий. Ми цими справами не заробляємо, але могли б зробити комусь таку послугу в обмін на іншу послугу. Наприклад, я посиджу з вашою дитиною, а ви мені поремонтуєте сантехніку, чи я вам почищу сад, а ви мені сплетете светра, і так далі. 

Але в Банку часу обмін часу відбувається ширше: формується спільний фонд часу, і обмін відбувається не за принципом «ти мені – я тобі», а в межах групи: «ти – мені, я – другому, другий – третьому» і так далі. Це дає можливість вести обмін саме тими послугами, які людям необхідні. Причому не тільки в межах нашого міста, а й в інших містах України, де є регіональні представництва. 

– Розкажіть детальніше, як саме це працює?

– Наприклад, ви хочете долучитися до групи. Ви зв’язуєтеся з організаторами (через сайт Банку часу або за телефоном), вас реєструють, створюється персональна сторінка на сайті, де міститься інформація про вас, а також послуги, які ви пропонуєте і яких потребуєте.

«Вартість» послуг оцінюється у балах чи так званих «доброгодинах». Хочу наголосити, що вони не залежать ні від кваліфікації, ні від складності роботи – це чистий час, витрачений на виконання тієї чи іншої роботи. Година прибирання, година репетиторства чи година встановлення програми на комп’ютер – рівноцінні.

Виконавши роботу, ви отримуєте вдячність від свого клієнта. І він або адміністратор перераховують витрачений час на ваш особовий рахунок у вигляді балів, які можна накопичувати й «купувати» за них послуги чи товари в інших членів групи – пропозиції можна знайти на нашому сайті.  

– А якщо, скажімо, учасник вирішить трохи «накрутити» собі часу: витратить дві години, а в рахунок запише три, чи надасть послуги неякісно? Чи взагалі почне «халявити» і тільки користуватися допомогою інших, а сам не працюватиме?

– Насправді це унікальна со¬ціальна мережа, де, з одного боку, немає над головою якихось наглядачів, але, з іншого боку, вона тримається за рахунок взаємодії всіх учасників. Якщо учасник «схалтурив» – бали на рахунок внесені не будуть. Більше того, якщо на людину регулярно надходять скарги, її буде виключено з групи.

– Чесно кажучи, ця система виглядає доволі утопічно…

– Проте Банк часу успішно працює в багатьох країнах, як високорозвинених, так і країнах «третього світу». Повільно, але приживається ця система і в Україні, осередки вже є у багатьох великих містах: Києві, Дніпропетровську, Полтаві, Львові тощо.

– На київському сайті Банку часу представлено чимало про¬позицій послуг, серед яких ремонт, приготування їжі, репетиторство, виготовлення прикрас і навіть масаж, косметичні й медичні послуги (останні – лише при наявності ліцензії) – перелік насправді великий і різноплановий. А як у Кам’янці?

– Ми лише недавно дали оголошення в пресі, і відгуків, якщо чесно, поки що небагато. Люди ще не знають, як ця система може їм допомогти, та й до всього безкоштовного ставляться з великою підозрою. Тож наразі в Банку часу – переважно наші друзі, але ми активно практикуємо цю систему й розповідаємо про неї знайомим. Чим більше людей залучаться до Банку часу, тим більшим буде фонд, відповідно тим більше буде різних послуг і тим краще працюватиме система. Вже сьогодні в нас є люди, які готові надавати послуги з репетиторства, вишивання, в’язання, обробітку землі й розчищання садів.

До речі, якщо ви зареєстровані в Банку часу, то можете отримати потрібні послуги не лише у Кам’янці, а й в інших містах, де є представництва Банку.

– Банк часу, наскільки я розумію, – проект суто соціальний, і адміністратори не отримують за це платні. Чому ж Ви взялися організувати такий банк у нашому місті?

– Я побачив повідомлення про Банк часу в новинах і дуже за¬цікавився. Це насправді чудова ідея, адже не кожна людина, скажімо, має можливість найняти для дитини репетитора, але можна відпрацювати цю послугу, наприклад, прибиранням чи іншою послугою.

Дуже гарні можливості Банк часу дає людям, котрі мають вдосталь вільного часу, але котрим бракує грошей: це пенсіонери, безробітні, люди з обмеженими можливостями, жін¬ки, котрі сидять вдома з дітьми.

Скажімо, бабуся може для когось наліпити вареників, посидіти з дітьми чи сплести светра, а їй хтось інший поремонтує сантехніку, скопає город чи розчистить сад. Тобто, люди, які мають час і бажання комусь допомагати, можуть налагодити обмін такими добрими справами.

– Чи не простіше робити все те саме за гроші?

– Звичайно ж, якимись послугами люди можуть і заробляти, та в цьому разі ми говоримо про вільний час і некомерційні послуги. Не все вимірюється грошима. Тут завдання не заробити, а заощадити сімейний бюджет. Крім того, важливо налагодити нормальне людське спілкування – це головне в наш час. 

До речі, раніше ми вже створили іншу групу – «Толока», яка нараховує близько 120 учасників. Це група для нагальної допомоги в трудових потребах. От восени ми посадили людям живу огорожу – 400 саджанців, перекопали земельну ділянку, а ще одним навесні будемо чистити сад. Збираються 10-20 чоловік і роблять велику роботу комусь одному, наступного разу – іншому, і так далі. 

Колись у селах люди разом збиралися, щоб звести будинок, – це була і допомога, і спілкування. Сьогодні, на жаль, люди стали менше спілкуватися, позачинялися в своїх квартирах, а ми хочемо об’єднати їх, щоб вони знову спілкувалися й допомагали один одному.

– Як стати вкладником Банку часу?

– Подзвонити до нас за номером 096-121-60-61 і зареєструватися. Надалі можна відслідковувати свій рахунок через Інтернет, або ж у телефонному режимі. Більше інформації про Банк часу – на сайті:

www.bankvremeni.org