П'ятница, 29 Березня 2024 р.
12 Квітня 2013

БТІ В НОВИХ УМОВАХ

Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙПривселюдно пошматувавши технічні паспорти БТІ, в Україні почали запроваджувати новий Закон «Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно». З 

1 січня для того, щоб узаконити свою власність, достатньо просто прийти до нотаріуса. Що ж відтепер робитиме БТІ, яке таки позбавили повноважень з видачі правовстановлюючих документів на нерухомість, ми запитали в начальника Кам’янець-Подільського міжміського бюро технічної інвентаризації Анатолія КАЧУРОВСЬКОГО.

– Анатолію Івановичу, як зміни, що відбулись у законодавстві про реєстрацію об’єктів нерухомого майна, торкнулись роботи БТІ?

– Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно», оформлення права власності та первинну реєстрацію відтепер здійснює реєстраційна служба, реєстрацією ж переходу права власності займаються приватні нотаріуси. Та, на жаль, усі ці дії відбуваються без обстеження об’єкта, що надзвичайно небезпечно для покупця. Адже якщо, наприклад, ви забажаєте придбати старенький будинок, до якого власники нещодавно прибудували веранду, однак не внесли цих змін до юридичних документів, то ризикуєте придбати лише частину майна, сплативши при цьому вартість усіх нелегальних об’єктів. Узаконювати ж кожен з них доведеться вже самостійно, а це лише зайві витрати. Тоді як, обстеживши майно через БТІ, їх легко можна було б уникнути.

– Але кажуть, що БТІ взагалі перестало існувати?

– Відразу ж хочу запевнити, що роль БТІ в діях з нерухомістю аж ніяк не зменшилась. Вона стала навіть більш відповідальною. Лише в нашому БТІ за останні 100 років сформовано безцінний архів документів. Так само, як лікарі заводять картку на кожного зі своїх пацієнтів, ми ще з 1915 р. заводимо історію на кожен з міських будинків, яку ведемо від початку його будівництва. Тому власник може завжди в нас отримати повну інформацію про об’єкт. А також без зайвих проблем з’ясувати, які ж зміни він перетерпів: реконструкції, надбудови, прибудови. Ніхто, крім БТІ, такою інформацією не володіє.

– А як же ідея, що БТІ сьогодні не потрібні?..

– Відразу ж скажу, що така думка хибна і небезпечна для власника будь-якої нерухомості. БТІ ніхто не збирається ліквідовувати. По-перше, бюро – комунальна власність територіальних громад, які довгий час виконували державні функції. Вони і тепер залишаються незмінними. Адже скажіть, хто, крім БТІ, визначить технічний стан будівлі, її зношеність, наявність самовільного перепланування? Хто звірить відповідність технічних характеристик об’єкта з його юридичними документами?

Сьогодні й справді можна продати об’єкт без попереднього обстеження фахівцями БТІ. Але де гарантії, що покупка не здивує неприємними сюрпризами? Об’єкт же може перебувати в аварійному стані, або, ще гірше, його й взагалі може не існувати. Такі непоодинокі випадки трапляються на практиці. А от хто нестиме за них відповідальність, невідомо. Чому, наприклад, автомобіль продається лише після обстеження фахівцями, а будинок чи квартира, які коштують у десятки разів дорожче, мають купувати на віру? Продавець завжди хвалить свій товар і ніколи не скаже про його вади. Але вибір за покупцем: звертатись до БТІ, чи створювати собі юридичні та фінансові проблеми на довгі роки.

– Які функції зберігає Кам’янець-Подільське міжміське БТІ?

– По-перше, ми і надалі надаємо повну професійну інформацію стосовно будь-якого об’єкта нерухомого майна. Якщо ви бажаєте продати, обміняти, подарувати житло, або ж оформити на нього спадщину чи кредит, БТІ обстежить і надасть об’єктивну довідку про технічний стан будівлі. Її інженер бюро готує за заявою власника і обов’язково при цьому виїжджає на обстеження об’єкта. Саме довідка бюро, отримана до укладання будь-якого договору з нерухомим майном, і є гарантією відсутності самовільного будівництва. Страхує вона і нотаріуса, який посвідчує договір, і нового власника майна.

Проводимо ми й технічну інвентаризацію об’єктів із виготовленням технічного паспорта. Виготовляє БТІ і документи для здачі об’єктів в експлуатацію, узаконення самочинного будівництва, реконструкції, надбудов і прибудов. Також у нас завжди можна провести розрахунок майнових часток, поділ і виділ майна в натурі. Здійснює БТІ й експертну ринкову оцінку нерухомого майна, проводить інвентаризацію незавершеного будівництва об’єкта, а також надає повну інформацію про історію та можливі вади нерухомості. Отже, все, що стосується нерухомості, так чи інакше пов’язане з БТІ, адже лише ми можемо обстежити об’єкт при зміні його власника.

– Але ж, за новими правилами, інвентаризацію можуть проводити і приватні особи?

– Можуть. Але, на жаль, приватних фірм сьогодні дуже багато. Тож і проблем з ними виникає чимало. В моїй практиці трапився випадок, коли в свідоцтво про приватизацію майна, яке видавали ще у 90-х, перейшли житлова і загальна площі квартири з ордера, в якому вона була на 2 кв.м більшою за реальну.

До нововведень істину ми встановлювали таким чином: особа зверталась до БТІ, ми створювали комісію, запрошували представника ЖЕКу та власника і переміряли квартиру. Зміни одразу ж і фіксували, їх уже ніхто після нас не оскаржував. Як сьогодні бути в такій ситуації, відповіді немає. Адже приватна особа не в змозі ні технічно, ні юридично цього забезпечити – свого архіву фірми не мають, та й документи їхні ні від чого не застраховані. Тож якщо приватний інвентаризатор раптом призупинить свою діяльність, відновити ваші документи буде нікому. БТІ ж натомість гарантує професійну якість будь-яких робіт, постійне збереження копій виготовлених документів, їхню конфіденційність і надання будь-яких безкоштовних консультацій.