П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Травня 2013

ЧИ СВІТИТЬ ЗБРОЙНОМУ КОНФЛІКТУ МИРНЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ

У «ПОДОЛЯНИНІ» від 9 травня, в статті «НТК ЗТМ: постріли холостими чи вбивство?», директор ДП «НТК Завод точної механіки» Ярослав КРОЧАК повідомив про конфліктну ситуацію на кам’янецькому підприємстві, що виготовляє зброю.

За його словами, конфлікт визрів через відмову підприємства передати технічну документацію на гармату ЗТМ-1, для розробки якої державні кошти не виділялись. Також не було виконано вимоги відвантажувати продукцію без оплати, тому що люди не отримували зарплати вже декілька місяців. Документації кам’янецькі зброярі не віддавали, бо вважають, що це призведе до перенесення виробництва гармат на інше підприємство і, як наслідок, до краху ЗТМ.

КРОЧАК ПРИПУСКАЄ ЗАКРИТТЯ ЗАВОДУ

Цього тижня Ярослав Адамович повідомив «ПОДОЛЯНИНУ», що з 14 травня на підприємстві працює комісія ДК «Укроборонпром»:

– Метою діяльності служби безпеки концерну є доведення неспроможності заводу випускати продукцію, хоча жодної претензії до нашої продукції досі не було. Також мені стало відомо, що на заводі присутні представники львівського заводу «ЛОРТА». Які в них наміри, поки що не відомо. А головним завданням адміністрації та колективу залишається відстоювання інтересів заводу і збереження робочих місць.

До речі, боротьба за підприємство почалася не сьогодні. Ще в березні ц.р. трудовий колектив надіслав листа директору «Укроборонпрому» Сергію ГРОМОВУ з проханням врегулювати фінансові проблеми, віддати зарплату людям, котрі сумлінно працюють. У листі, якого підписали всі члени колективу, висловлюється занепокоєння, що дії «Укроборонпрому» спрямовані на ліквідацію підприємства.

Технічний директор підприємства Анатолій СОБКОВ пояснив, що передача документації неможлива без погодження з трудовим колективом, адже це умова колективного договору. Люди вважали, що передача документації призведе до ліквідації підприємства – і 200 чоловік залишаться без роботи.

І Ярослав Крочак, і Анатолій Собков повідомили редакції, що жодної відповіді колектив так і не отримав.

Як сьогодні складаються справи на підприємстві, ми поцікавились у начальника виробництва Олександра ТЕРНАВСЬКОГО, який зазначив таке:

– Втішного нічого не можу сказати. Люди занепокоєні конфліктною ситуацією і тим, що держава не виплатила зарплати за виготовлену продукцію. Вони працюють, але сьогодні завод не отримав деталей з «Механіка», тому не може приступити до збирання гармати ЗТМ-1. Ми починаємо освоювати випуск цієї деталі на заводі, проте процес займе десь півтора-два місяці. Єдине, чого ми чекаємо з дня на день, – виплати зарплати, обіцяної вже новим т.в.о. директора Юрієм ЧУВІЛЬОВИМ.

ВЛАДА ПРАГНЕ ЗБЕРЕГТИ ЗТМ

Минулого тижня відбулася зустріч міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА з нинішнім керівництвом підприємства та заступником голови облдержадміністрації Леонідом ГУРАЛЕМ.

Позицію влади для «ПОДОЛЯНИНА» прокоментував міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ:

– Наше головне завдання – зберегти підприємство, зберегти людям роботу. Ми налаштовані перешкодити перенесенню виробництва до іншого міста, щоб кам’янчани не залишались без заробітної плати, а місто – без надходження до бюджету. До речі, щороку НТК ЗТМ сплачує до міської скарбниці 1 мільйон гривень, плюс – плата за землю.

З метою врегулювання ситуації на заводі, разом з народним депутатом Володимиром МЕЛЬНИЧЕНКОМ і заступником голови облдержадміністрації Леонідом ГУРАЛЕМ збираємося зустрітися з гендиректором Державного концерну «Укроборонпром» Сергієм ГРОМОВИМ. Обласне керівництво підтримує наші прагнення.

Якщо вирішиться питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати, це буде демонстрацією намірів «Укроборонпрому» зберегти підприємство в Кам’янці.

В іншому випадку зупинятися ми не збираємось, будемо писати звернення до Президента, є депутатська група у Верховній Раді, яка готова роз’яснити ситуацію. Якщо потрібно буде, залучиться і Генеральна прокуратура, і військова.

Депутати міськради також

визначаться зі своєю позицією

29 травня, під час засідання сесії, вже готується лист-звернення на захист підприємства.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

А поки що нове керівництво заводу через засоби масової інформації оприлюднило за підписом заступника директора ДП «НТК ЗТМ» Валерія СОЛОДКОВСЬКОГО таке повідомлення:

«1. Наступним повідомляємо, що, відповідно до Статуту Державного концерну «Укроборонпром», затвердженого Постановою Кабміну України від 31 серпня 2011 р. №993, Постанови КМУ від 19 березня 1993 р. №203 «Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником підприємства, що є у державній власності», було видано наказ про звільнення КРОЧАКА Ярослава Адамовича з посади директора ДП НТК «Завод точної механіки» із 7 травня 2013 р.

2. Згідно з наказом ДК «Укроборонпром», виконувачем обов’язків директора ДП НТК «Завод точної механіки» призначено ЧУВІЛЬОВА Юрія Олександровича з 1 травня 2013 р.

3. Повідомляємо, що гербова печатка №1 ДП НТК «Завод точної механіки» втрачена. Вважати надалі печатку недійсною».