Середа, 24 Квітня 2024 р.
14 Червня 2013

SOS: КОНІ НЕ ВИННІ!

«Допоможіть нам врятувати коней! Їх роками утримують у жахливих умовах і морять голодом», – з таким проханням до «ПОДОЛЯНИНА» звернулись місцеві школярки Влада ДУБОВА та Аліна РУБАНОВСЬКА. Бити на сполох вони почали, коли стало несила бачити знущання над кіньми в селі Кам’янка. Тут своїх утриманців здає напрокат відомий у місті коневласник і керівник дитячого гуртка верхової їзди Микола РАЧКОВСЬКИЙ.

Впродовж майже 2 років дівчата щодня відвідували його заняття й доглядали за кіньми, яких, за їхніми словами, увесь час тримали в жахливих умовах. У цьому вони наважились зізнатися лише після того, як покинули гурток. Однак своїх улюбленців діти покидати не хочуть, тож рішуче налаштувались врятувати тварин від жорстокого, як вони кажуть, поводження дяді Колі.

В ДОБРІ РУКИ ЧИ НА М’ЯСО?

Що спотворило гнідого?До нашої редакції дівчата прийшли не з порожніми руками – на доказ своїх слів зібрали декілька десятків фотографій і відеозаписів за участю травмованих і страшенно худих тварин із жахливими ранами на шкірі. Юні захисниці тварин стверджують, що всі вони зроблені впродовж року. 

– Коні в дяді Колі живуть під відкритим небом, просто на полі. Тут вони перебувають і влітку, і у 20-градусний мороз, – розповідає випускниця 11-го класу Аліна Рубановська. – Над тваринами господар просто знущається, б’є і не годує. А неякісна збруя, яку він регулярно використовує, залишає на тілах коней відкриті рани, котрі господар навіть не намагається лікувати. В них збиті холки, розірвані трензелями губи та зранені мотузками ноги.

Найгірше, як кажуть дівчата, коні почуваються взимку, коли на всіх не вистачає харчів. Єдині, хто їх рятував, – вихованці гуртка. Щодня школярки приносили підопічним по 4-5 кілограмів вівса і свіжих овочів.

Поглянути, в яких умовах тримає своїх коней дядько Коля, ми вирішили і на власні очі, тож попрямували до території колишнього аеропорту. Саме тут, на полі поблизу зернових складів одного з місцевих підприємств, і пасуться коні, що опинились в епіцентрі далеко недитячого скандалу.

Зустрів нас Микола Федорович насторожено, втім уже за мить радо показував і хвалився кожним зі своїх благородних утриманців.

Власник тварин переконує – вони в нього завжди ситі та доглянуті. Адже проблем з харчами не буває – допомагають місцеві підприємці та люди з інших міст, які влітку приїжджають до Кам’янця покататись.

– Коні в мене перебувають у природних умовах – це найкраще для них середовище. Вони живуть на свіжому повітрі, чисті, мають гарний запах. Конюшні використовуємо лише взимку, адже моїм тваринам вони не потрібні, – наполягає Микола Рачковський.

От тільки дівчатам такі умови видавались аж ніяк не нормальними. Адже всю зиму скакуни стояли по пояс у снігу, а тепер мокнуть під рясними літніми зливами.

– Одного разу, після сильного снігопаду, коні стояли в полі, наче снігові баби. З них навіть бурульки звисали. Снігу на полі було дуже багато, його сюди звозили з усього міста. Ми постійно казали дяді Колі, щоб облаштував для них щось, аби вкрити від холоду, але він лише кричав, що вже і так багато для них зробив, – розповідає дев’яти­клас­ниця Влада Дубова.

Розповіді дівчат про те, що його улюбленці живуть у жахливих умовах, чоловік називає провокацією. Каже, що Влада і Аліна просто вирішили помститися за те, що він вигнав їх із гуртка і не дозволяє більше підходити до тварин. 

– Ці дівчата тероризують мене, відколи я вигнав їх зі свого гуртка. Причиною стали конфлікти з дітьми та ігнорування правил безпеки. Вони без дозволу сідлали коней, потайки прокрадаючись на поле, – заявляє Микола Федорович.

Прощання з НарцисомЄ у Миколи Рачковського й ще один аргумент. Він стверджує, що дівчата поставили перед собою мету – зробити скандал навколо коней, аби потім, коли тварин відберуть у власника, викупити їх за «м’ясною» ціною. На підтвердження своїх слів чоловік навіть надав нам роздруківку особистої переписки однієї з дівчат з вихованкою гуртка.

Ці наміри підтвердили і самі школярки. Однак Влада й Аліна хочуть не лише викупити своїх улюбленців, але й допомогти знайти нових господарів решті гнідих. Лише впродовж тижня через соціальні мережі вони відшукали для кам’янецьких коней п’ятьох покупців.

Поки оглядаємо кінне господарство Миколи Рачковського, підходимо ближче до невеличкого коника з величезною раною на морді.

– Цю конячку хтось два місяці тому облив кислотою, – поспішив пояснити нам господар. – Швидше за все, таке зробили ці дівчата. Але нині все загоюється, ми його лікуємо, змащуємо рани. Через місяць з конем усе буде гаразд.

Поцікавитись, чи схожі ці рани на сліди від хімічного опіку, ми вирішили в лікаря однієї з приватних ветеринарних клінік. Фото коня чоловіка відверто шокувало, втім на хімічний опік, за його словами, рани не схожі. Лікар каже, що, швидше за все, це наслідки піодермії – гнійного захворювання шкіри, викликаного мікробами.

Такий діагноз підтверджує слова дівчат. Вони розповіли нам, що спотворений кінь просто поранився, згодом, через бруд навколо, до рани потрапила інфекція – і почалось загноєння, та власник його не лікував, тож рана постійно розширювалася.

ГОЛОД, ХОЛОД І КРИМІНАЛЬНА СПРАВА

«Біда коней Миколи Рачковського – це голод, холод і муки», – зізналися нам і в районній державній лікарні ветеринарної медицини. Її ветеринари про проблеми скакунів із с.Кам’янка знають не з чуток. І кажуть, що умови їх утримання там не жахливі, але далекі від норм. Господарю частенько нічим годувати коней, він не заготовляє кормів, рятуються вони самостійно, випасаючись на полі.

Як розповіли нам дівчата, чимало шкоди тваринам завдає й жахливий бруд у напіврозваленій конюшні. Тут, окрім 26 коней, проживають ще й з десяток собак, по території бігають пацюки та скачуть блохи.

За період, поки Влада й Аліна відвідували заняття гуртка, на їхніх очах здохло двоє коней. Першим був Нарцис, який помер через рану в грудях. Дівчата переконані, якби його лікували, з конем усе було б гаразд.

Коні після зими– Довгий час Нарцис лежав і нічого не їв. Ми самі викликали ветеринара. Той поставив йому крапельницю, виписав антибіотики, – розповідає Влада. – Але коли дядя Коля дізнався – заборонив підходити до коня. Тим часом величезна рана на грудях Нарциса кровоточила й загнивала. Він страждав два тижні. Прямо на очах у дівчинки, яка за ним доглядала, його розрізали і відвезли на бійню.

Сам Микола Федорович, розповідає, що штир, на який напоровся Нарцис, занадто сильно пошкодив йому грудну клітку. Залізний прут дістав аж до легенів, тому врятувати тварину було неможливо.

Недавно, кажуть дівчата, у фермера померла ще одна породиста кобила. Ласточка пробула в його господарстві близько року, народила одне лоша. Після цього дуже сильно схудла. Без лікування кобила занедужала й, пролежавши декілька днів, більше не встала.

Дівчата вважають, що ці коні заслуговують кращого життя. І просять допомогти забрати у власника право на їх утримання. Розповівши свою історію «ПОДОЛЯНИНУ», захисниці тварин повідомили про неї й центральним телеканалам. Першими на жахливу новину про кам’янецького фермера-тирана відгукнулись наші колеги з СТБ. Позавчора їхній сюжет вийшов в ефір.

Із відповідною заявою про жорстоке поводження та знущання над кіньми Аліна та Влада звернулись і до правоохоронних органів.

– Заяву внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.299 ККУ («Жорстоке поводження з тваринами»). Її санкція передбачає покарання штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів, або арештом на термін до шести місяців. Наразі слідство в цій справі триває, – коментує інспектор по роботі з населенням та ГФ райвідділу міліції Ольга ШМОРГАЛ.

Крапку в цій історії поставлять лише правоохоронці. Якщо справа дійде до суду, коней у господаря таки зможуть відібрати.