Четвер, 25 Квітня 2024 р.
12 Липня 2013

МИСЛИВЦІ ЗА РИБОЮ

Такі трофеї для підводників - не рідкістьЦієї неділі українські рибалки і працівники рибного господарства відзначатимуть своє офіційне свято. Риболовля ніколи не втрачала своєї актуальності, до неї на гачок потрапляв кожен, хто починав цим займатися. Риболовлею захоплюються не лише дорослі чоловіки, але й діти і жінки.

А останнім часом популярність стрімко завойовує дуже незвичний вид риболовлі – підводне полювання. В Україні його офіційно започатковано ще 2001 р. зі створенням Федерації підводного спорту і підводної діяльності України. Це дуже динамічне і захоплююче заняття, яке, однак, належить до найнебезпечніших видів спорту і вимагає відмінної фізичної підготовки. Людина перебуває у водному середовищі, на глибині, маючи лише запас кисню у крові та легенях. Мисливець має знати звички риб, місця їх проживання. Деякі підводні мисливці можуть полювати навіть на глибині 30-50 метрів, і затримка дихання у них перевищує 5 хвилин.

У КАЛАМУТНІЙ ВОДІ РИБКИ НЕ ВПОЛЮЄШ

– У Кам’янці-Подільському підводне полювання вже набрало неабиякої популярності, цим займаються дуже багато людей, – розповідає місцевий мисливець Андрій Балицький зі стажем полювання 5 років. – За останні два роки воно почало досить активно розвиватися, кількість підводників зросла, приблизно, у 10 разів. Колись і я займався звичайною риболовлею, але вона вимагає дуже багато часу. А от із підводним полюванням усе набагато комфортніше і цікавіше: вдень ти працюєш, а вночі – займаєшся улюбленою справою. 

Кам’янецькі підводники здебільшого полюють у річці Дністер, місць для цього є багато: від села Врублівці аж до міста Новодністровськ. Полювати можна і в Смотричі, та найкраще це робити взимку, коли вода чистіша і прозоріша. Підкорюють наші підводники й інші річки України, найчастіше – Дніпро. А от у морі найкраще займатися дайвінгом, адже там, як кажуть мисливці, немає великої риби.

– Не кожна водойма придатна для підводного полювання, – розповідає мисливець-аматор з Івано-Франківська Юрій Гарасимко. – Вода має бути спокійною і досить прозорою, глибина водойми – до 5 метрів, дно вкрите кущами і водоростями, де зазвичай водиться багато риби. Також необхідно зважати, щоб у воді не було людей, які просто вирішили відпочити і поплавати.

Я спробував полювати у Пруті, але швидка течія гірської річки не дає змоги добре прицілитися, тому постріл часто був хибним. А от полювання на Шацьких озерах принесло багато задоволення, бо вода там прозора й чиста і водиться багато різної риби. Можна спробувати полювати і в малих ставках, але там зазвичай каламутно і видимість погана.

МИСЛИВЦІ ЗА РИБОЮЩо ж до великої риби, то підводники, як правило, не намагаються нажитись і зловити якнайбільше водної живності. Зате гарпуном вдається уполювати такі екземпляри, які важко або й неможливо спіймати вудкою, наприклад, чималого коропа, щуку, товстолоба, кефаль, судака або навіть велетенського сома. Хоча в останньому випадку мисливець дуже ризикує, адже поранена риба може потягти на глибину чи у зарості.

– Найбільшою рибою, яку мені вдалося вполювати, був сом, котрий важив 22 кілограми, – згадує Андрій Балицький. – У моїх товаришів були соми й по 60 кілограмів. Своєї риби я не продаю: це мій трофей.

ДРІБНИЦІ, ЩО РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ

У кожного мисливця має бути власне спорядження. Насамперед не обійтися без гідрокостюма, адже вода на глибині студена, особливо в холодну пору року. В спеціалізованих магазинах можна придбати фабричні гідрокостюми, однак професійні підводники віддають перевагу пошитим індивідуально.

Наступне – це ласти (бувають різної довжини, залежно від глибини занурення) й обтяжливий пояс для кращого занурення (його вага залежить від маси тіла). Ще однією із незамінних складових спорядження є маска, яка також підбирається індивідуально.

Невеличким, але важливим інструментом, є ліхтарик, адже прозорість місцевих річок невелика, а ще коли полювання відбувається вночі, то без нього ніяк не обійтися. Не вирушає мисливець під воду і без ножа або й двох – на випадок, якщо заплутається у водоростях чи браконьєрських тенетах.

На рибу - дружним товариствомЩодо зброї, то підводники використовують або пневматичну підводну рушницю, або механічний арбалет, котрі стріляють гарпуном. Загалом підводне мисливство – задоволення

не з дешевих. Повний набір спорядження обійдеться від 7 до

10 тис.грн. Лише хороша рушниця коштує 1,5-2 тис.грн. Однак пан Андрій, як і багато його колег, зброю для себе виготовляє сам. Каже, що є різні заводські аналоги, але саморобна зброя – найкраща. Власноруч робить і ліхтарі та ласти.

До речі, у кожного підводного мисливця має бути відповідне посвідчення. В ньому зазначено, що полювати можна тільки на затримці дихання, а от використання дихальних апаратів в Україні вважається браконьєрством. Тобто, якщо ви йдете на полювання з аквалангом, то ви – браконьєр.

«ПОСЕЙДОНИ» ПРОТИ БРАКОНЬЄРІВ

Оскільки справжні підводні мисливці пірнають без акваланга, найперше, чого має навчитися початківець, – правильно занурюватись у повному спорядженні й затримувати дихання, і лише потім учитися вправля-тися з гарпуном та іншим оснащенням.

Тактика підводного полювання досить різноманітна, але найчастіше використовують методи активного пошуку і лежання. Під час лежання здійснюється пошук риби «на просвіт» або очікується підхід живності на відстань пострілу. Однак більшість мисливців віддають перевагу активному пошуку.

В Кам’янці підводним полюванням займаються переважно чоловіки 20-50 років, однак в Україні є й жінки, котрі досить вдало опановують цей вид спорту. Він стає настільки популярним, що люди цілими сім’ями занурюються у підводне мисливство. Це заняття спонукає вести здоровий спосіб життя і підтримувати себе у хорошій фізичній формі.

У підводній риболовлі розмір має особливе значення– Люди, які «захворіли» на цей вид спорту, ніколи вже не повернуться до алкоголю чи куріння, – переконаний ще один фанат підводного мисливства Олександр, котрий полює на риб уже протягом 8 років. – Навіщо йти кудись і напиватись, якщо можна просто попірнати, навідатися на деякий час до іншого, підводного, світу, і таким чином розслабитися. Вода забирає всі негативні емоції.

Полювати під водою можна впродовж усього року, однак Андрій Балицький вважає, що найсприятливіша пора – осінь, адже в цей час риба поводить себе найактивніше. Дуже важлива й естетична складова процесу полювання: людині відкриваються нові обриси життя підводного світу, його мешканців, духовно збагачуючи вдумливого споглядача. Крім рибних трофеїв, знаходять підводники й різні цікаві предмети, загублені людьми. Інколи трапляються навіть цінності.

Однак часто підводні мисливці натрапляють і на таку вельми неприємну річ, як браконьєрські сітки з великою кількістю мертвої риби. Це досить небезпечні знахідки, адже в них легко заплутатися, що призводить навіть до фатальних наслідків.

На сьогодні в Росії хочуть заборонити підводне полювання, звинувачуючи підводників у браконьєрстві. Але насправді мисливці самі борються із цим явищем, знищуючи сітки.

Втім, незважаючи на підводні камені й тенета, підводне полювання у наших краях продовжує розвиватися. В Україні створено багато клубів і товариств підводників, найбільше їх у Києві. Відомі – «Гарпун», «Немо», «Тризуб», «Рівненська Случ», «Мурена» та багато інших. Серед них досить часто проводяться змагання з підводного полювання, зокрема, наприкінці червня таке відбулося у селі Коробівка Черкаської області. Сюди з’їхалися більше двохсот учасників зі всієї України, і під час дійства була створена організація з боротьби із браконьєрством.

У Кам’янці також не так давно запрацював спеціалізований «підводницький» магазин «Посейдон», на базі якого започатковано однойменний клуб підводного ловецтва. Основним місцем полювання учасників клубу є садиба «Ауринія» у смт Стара Ушиця. Більш досвідчені мисливці охоче допомагають новачкам і порадами, і навіть практичними заняттями. Надії покладаються на те, що кількість підводних мисливців у Кам’янці зросте, а підводного полювання в Україні не заборонять. Адже боротися треба зі справжніми браконьєрами.

Анастасія СЕРБІНА, Назар КИРИЧИНСЬКИЙ

спец. для «ПОДОЛЯНИНА».