П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Серпня 2013

ЗЕМЛЯКИ ВІДЗНАЧИЛИ 1025-річчя ХРЕЩЕННЯ КИЇВСЬКОЇ РУСІ

24 липня круглий стіл «Хрещення Київської Русі: історія та значення» об’єднав у центральній бібліотеці священнослужителів різних конфесій, науковців, працівників музею, бібліотекарів, освітян. З доповіддю «Християнізація давньоруського Пониззя IX-XIII ст.» виступив директор центру досліджень історії Поділля інституту історії України НАН України при К-ПНУ ім.І.Огієнка Лев БАЖЕНОВ.

Молебен у соборі Олександра НевськогоЗ ІСТОРИЧНОГО ПОГЛЯДУ

24 липня круглий стіл «Хрещення Київської Русі: історія та значення» об’єднав у центральній бібліотеці священнослужителів різних конфесій, науковців, працівників музею, бібліотекарів, освітян. З доповіддю «Християнізація давньоруського Пониззя IX-XIII ст.» виступив директор центру досліджень історії Поділля інституту історії України НАН України при К-ПНУ ім.І.Огієнка Лев БАЖЕНОВ.

 Ключар Кафедрального собору Олександра Невського отець Тарасій розповів про вибір віри князем Володимиром, протоієрей Сергій (УПЦ КП) виступив з промовою про християнську віру і Україну, а настоятель храму святого Йосафата отець Сергій – про актуальність Володимирового хрещення в наші дні.

Вл. інф.


1025: ЗНОВУ ЧАС ДИСКУТУВАТЬ

А 26 липня в Картинній галереї, що в Старому місті, національний університет ім.І.Огієнка спільно з Кам’янець-Подільським державним історичним музеєм-заповідником і релігійною громадою храму Різдва Христового (УПЦ КП) провели круглий стіл «Хрещення Русі: витоки, історія та майбуття».

Вів круглий стіл академік Української академії історичних наук, доктор історичних наук, професор, голова парафіяльної ради храму Різдва Христового Валерій СТЕПАНКОВ. Він же відкрив зібрання коротким вступним словом про значення хрещення Русі.

Культурологічні аспекти християнізації Русі розглянув кандидат філософських наук Анатолій ЛУБЧИНСЬКИЙ. Решта виступів стосувалися різних періодів історії та обмежувалися теренами Поділля і його духовного цент-

ру – Кам’янця-Подільського. Хоча вчений секретар музею-заповідника Руслан ЙОЛТУХОВСЬКИЙ, висвітлюючи вплив революційних подій 1905-1907 років на православну церкву, для порівняння ситуації на Поділлі й Волині залучив відомості з релігійного життя Волинської єпархії. Також увагу переважно було зосереджено на православній церкві, проте старший науковий працівник музею Петро БОЛТАНЮК, розглядаючи знаменитий план Кам’янця, виконаний у 1673-

1679 рр. Кипріяном Томашевичем, зупинився на храмах усіх тодішніх релігійних конфесій міста.

Звісно, чільну увагу було приділено історії українізації православної церкви. Як це відбувалося в 1917-1920 рр., які підводні камені доводилося долати на цьому шляху та які уроки з цього маємо для сьогодення, розповів кандидат історичних наук, провідний науковий працівник музею Валерій НЕСТЕРЕНКО. Продовженням його доповіді і разом із тим завершальним акордом теоретичної частини став виступ настоятеля храму Різдва Христового, магістра

теології отця Марата ЦИШКОВСЬКОГО, який розповів про

автокефальний рух на Поділлі у 1921-1936 рр.

Якщо заплановані доповіді основну увагу приділили теорії та історії, то виступи, що пролунали далі під час дискусії, переважно стосувалися сучасності та майбутнього. Особливо яскравими були «спічі» громадського активіста, члена ВО «Свобода» Едуарда КРИЛОВА та доктора історичних наук Володимира ГАЗІНА, які, зокрема, звернулися до матеріалів проведеного 2011 р. круглого столу «Русский мир»: нові реалії старого міфу». Хоча відповідь на те, як ефективно протидіяти «Русскому миру», висловлено ще два роки тому: потрібно активно розбудовувати український світ. І проведений 26 липня круглий стіл став, на мою думку, однією з необхідних цеглинок у цю шляхетну справу.

Олег БУДЗЕЙ.




З’ЄДНАЛИСЯ У МОЛЕБНІ

28 липня тисячі вірян усіх церковних громад Кам’янця-Подільського та Кам’янець-Подільського району хресною ходою пройшли від храму Ікони Казанської Божої Матері, Свято-Покровської та Миколаївської церкви до собору Олександра Невського, де відбувся святковий молебень.

Участь у молебні, який провів секретар Кам’янець-Подільської єпархії протоієрей Олексій, взяли міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, заступник голови райдержадміністрації Павло ДОВГОПОЛ, представники міської влади і громадських організацій міста.

МЕРА ВІДЗНАЧИЛИ ЗА ДУХОВНІСТЬ І БЛАГОДІЙНІСТЬ

Ювілейну медаль «1025 років Хрещення Київської Русі» отримав міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ з рук голови ОДА Василя ЯДУХИ за сприяння розвитку культури і духовності та активну благодійну діяльність.

Нагороду було вручено 23 липня під час обласних урочистостей з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

Прес-служба міської ради.