Субота, 20 Квітня 2024 р.
20 Вересня 2013

НАСІЯВСЯ ЩЕ ОДИН ФЕСТИВАЛЬ

Ніна ДУБІЦЬКАНа просторій галявині, огорнутій фруктовим садом, що поблизу с.Гринчук, минулого четверга було людно. Тут дебютував фестиваль садоводів «Толока в саду – 2013». Не помітити свята було неможливо, адже ще за кілька сотень метрів про нього давала знати яскрава повітряна куля, на якій могли покружляти всі охочі. Гостей зустрічали веселі музики та привітні дівчата-хостеси, котрі за реєстрацію в заході нагороджували учасників солом’яними капелюхами та ранцями із фірмовими подарунками від організаторів свята.

Приємно здивував і антураж фестивального майданчика: замість огорожі – стіна плодових дерев, замість лав і столиків – колоритні солом’яні валки, композиції із соковитих кольорових яблук, а ще маса свіжого повітря, яке, здавалося, можна було різати ножем. І лише польова кухня із запашними овочами на грилі та апетитним шашликом своїми ароматними нотками розбавляла дністровську свіжість.

Та відійдемо від деталей і перейдемо до суті. Організатором заходу стало ТОВ «Торговий дім «Насіння».

– Такий фестиваль ми планували провести ще два роки тому, та все чомусь не виходило, – розповідає один із організаторів Сергій АНДРЮЩЕНКО. – Але цього року, завдяки господині, яка нас сьогодні тут приймає, – Ніні ДУБИЦЬКІЙ (на фото), її енергії та бажанню щось робити, захід відбувається. І хоч раніше такі зустрічі в Україні влаштовувалися, але вони зводилися до того, що одна компанія презентує свої НАСІЯВСЯ ЩЕ ОДИН ФЕСТИВАЛЬтовари, демонструє, яка вона хороша, а всі на це дивляться і роз’їжджаються додому. Нині ми вперше зібралися тут, аби обговорити ті проблеми саду, які в нас забирають і час, і гроші, і настрій. Сподіваюся, відтепер на цьому місці такий фестиваль проводитиметься щороку. І хоч це лише пробний варіант, але, думаю, кожного наступного разу ми вноситимемо в нього щось нове й цікаве.

Незважаючи на скромність господарів свята, цікавим був і перший «млинець». У першу чергу, мабуть, завдяки інтерактивному формату з’їзду, кожен присутній був не просто стороннім спостерігачем, а й активним учасником заходу. Тут можна було вступити в наукову дискусію про «найпопулярніших» шкідників саду. Розповісти про те, як ці проблеми вирішуєте ви, та вислухати думку експертів з цього приводу. Пройти тест-драйв садовою дорогою на спеціально привезених авто, постріляти з лука, відвідати екскурсію фруктовими угіддями СПП «Фарна» та багато іншого. За найменший прояв активності гостям вручали «фестивальні гроші», які потім можна було витратити на святковому аукціоні. Проводили його, як годиться, під пиво за обідом. Найціннішим лотом став переносний обприскувач від світового виробника та постачальника продукції для захисту рослин «Makhteshimagan», який за сотню купюр придбав Ромчик із Тернопільщини.

Незвичний для нашого краю фестиваль припав до душі всім учасникам. Сподіваємося, що наступного року вдалий дебют садівників переросте в добру традицію.