П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Грудня 2013

НЕ КИТАЄМ ЄДИНИМ, або КАМ’ЯНЕЦЬ МАЄ ТАЛАНТИ

Роботи Валентини Лемещук22 листопада ц.р. в газеті «ПОДОЛЯНИН» вийшла стаття під назвою «Чи справді кам’янецькі сувеніри є кам’янецькими?», яка неприємно вразила підприємців сувенірного містечка та наших майстрів. Після прочитання статті складається враження, що основна маса товарів, які представлені на сувенірному ринку, мають китайське походження, а вироби місцевих майстрів взагалі не відносяться до нього.

Наша земля багата як історією, так і традиціями народних ремесел. Ми дотримуємося думки, що витвори бурхливої фантазії та вмілих рук наших виробників, втілені в глині, дереві, шкірі, металі, тканині чи бісері, мають бути завжди доступними увазі та гаманцю туристів і мешканців міста.

Тому, звичайно ж, у нашому сувенірному містечку представлені роботи місцевих майстрів: Сергія Козака, Вадима Куріловського, Наталії Романової, Ігоря Чесноковського, Івана Свідера, Ірини Кляпетури, Валентини Лемещук, Тетяни Нерестюк, Ольги Івасюк, Олега Боднарчука та багатьох інших (понад 30 майстрів з різних напрямків).

Дерев’яні вироби Сергія КозакаЗагалом ми працюємо з усіма майстрами, які пропонують нам свою продукцію, і вони не тільки з Кам’янця-Подільського, а з усієї України: з Карпат, Києва, Тернополя, Чернігова, Івано-Франківська, Полтави, Львова, Луцька та ін. Як і наші майстри, вони мають бажання, щоб їхні роботи можна було придбати в різних регіонах країни, тому ця продукція представлена і в Кам’янці. Підприємці сувенірного містечка постійно працюють над урізноманітненням асортименту, намагаються знайти виробників оригінальних товарів по всій країні. Не зрозуміло, чому в авторки статті це викликало здивування, і чому поза її увагою залишилися чудові вишиванки, сумки, вишиті стрічками та розписані художником, оригінальні ключниці, підсвічники, різьблені ікони та скриньки, автентичні луки та арбалети, яскраві гердани, сережки, віночки та інші прикраси з бісеру, шкіри і полімерної глини, мечі, булави, які виробляють подільські майстри, та більшість з яких є їхніми власними розробками. Серед самих підприємців містечка і членів їхніх родин також є досить багато талановитих людей, котрі власними руками, так би мовити, творять дива: вишивають, зай-

маються декупажем, різьбою по дереву та малюванням.

Майстер з бісероплетіння Валентина ЛЕМЕЩУК:

– Займаюся бісероплетінням понад 15 років, маю відповідну

декоративно-прикладну освіту –

Кам’янець-Подільське училище ім.Гагенмейстера (на жаль, сьогодні його вже немає). Як майстер, беру участь у багатьох культурно-мистецьких заходах місцевого і обласного рівнів. У своїх роботах (а це переважно традиційні жіночі прикраси: ткані гардани, силянки, гривни) намагаюся і зберегти автентику, і надати їм нового сучасного звучання. В традиційних гарданах використовую подільські орнаменти, запозичені з музейного зібрання вишитих візерунків дЕРЕВ'ЯНІ ВИРОБИСіцинського. У двох торгових точках, де представлені мої бісерні прикраси, можна обрати й багато інших сувенірів на різні смаки. Це можуть бути і авторські роботи – ведеться співпраця з понад 20-ма майстрами. Звичайно, є і штампування, авторські речі не всім по кишені, а нам потрібно платити податки, внески до соціальних фондів, і чималі…

Майстер народної творчості з художньої вишивки Олена БОДНАРЧУК:

– Багато років працюю над відродженням і популяризацією подільської вишиванки. Як майстер, беру участь у багатьох фестивалях і виставках. На основі старовинної вишивки створюю власні візерунки, а також вишиваю сорочки візерунками, притаманними іншим регіонам України. Але переважають у моїх виробах, звичайно, подільські.

На вишивання однієї сорочки я витрачаю близько двох місяців, це дуже кропітка і тривала робота. Відповідно, і ціна висока, не кожному по кишені, тому ще вишиваю сорочки і машинкою, вони коштують значно дешевше. Отож, сорочку підберемо на будь-який смак, а якщо потрібного візерунка не буде, то можна замовити. Потім виріб ми відправимо в будь-який куточок України.

Так, засилля товарів з Піднебесної торкнулося і ринку сувенірної продукції. З ними важко конкурувати, адже це загальносвітова тенденція, яка поширюється на всі галузі, в тому числі й туристичну. Відвідуючи сувенірні риночки Шарм-ель-Шейха, іграшки Наталії РомановоїПраги, Парижа чи Венеції, ви так само зіштовхнетеся з продукцією китайської мегаіндустрії.

В дрібному бізнесі пропозицію формує виключно його величність попит. Це не рівень компаній масштабу «Coca-Сola», коли попит переважно формує сам виробник. У нашій справі вплив має ціна товарів. Покупець визначає асортимент не тільки власними вподобаннями, але й розміром гаманця, тому зовсім обходитися без китайської продукції на наших ринках недоцільно й економічно необгрунтовано.

Проте більшість виробів, представлених у нашому сувенірному містечку, мають вітчизняне походження. Не можна сказати, що всі виготовлені майстрами Поділля. Та й чи доцільно прагнути до цього, бо, незважаючи на талановитість і багатогранність наших майстрів, чи можуть вони задовольнити всі забаганки досить вибагливого та іноді вередливого споживача? 

Василь Антонюк від

К-П МГО «Подільський сувенір», підприємці та майстри «Сувенірного містечка»:

Куріловська, Турняк, Хитрук (усього 16 підписів).