Четвер, 18 Квітня 2024 р.
9 Травня 2014

ЗАГАДКИ МЕМОРІАЛУ СЛАВИ

Про роботу спеціальної пошукової групи ХОО «Меморіал» ім.В.Стуса, яка займається дослідженням родового коріння сім’ї Савенків, наші читачі вперше дізналися в червні 2012 р. Тоді «ПОДОЛЯНИН» опублікував статтю «У пошуках відібраного дитинства», де розповідалося про долю нашого земляка Михайла Савенка. Воєнний Кам’янець 1941-го року – ось початок дитячих спогадів сироти. На жаль, попри всі зусилля, Михайлу Михайловичу за життя так і не вдалося знайти батьків. Проте пошуки родового коріння продовжив його син – Дмитро Савенко, який нині мешкає в Києві.

ЗАГАДКИ МЕМОРІАЛУ СЛАВИЯкось перебуваючи у Кам’янці, Дмитро Михайлович разом зі своїм другом Сергієм Ісаєнком (який і очолює спеціальну пошукову групу), проходячи сквером Танкістів, побачили викарбуване на гранітній плиті Меморіалу слави прізвище – Савенко М.Л.

– Ми припустили, що це може бути згадка про батька Михайла Михайловича, і почали пошукову роботу в цьому напрямку, адже прізвище Савенко не притаманне Кам’янеччині, – розповідає Сергій Ісаєнко. – З’ясувалося, що прізвища загиблих для Меморіалу були взяті з Книги пам’яті Хмельницької області. Там значиться, що Мефодій Леонтійович Савенко народився 1914 року в селі Богородськ Полтавської області, українець, робітник. Мобілізований 1941 р. Рядовий, стрілець. Загинув 6 жовтня 1941 р. Виходячи з дати його  народження, він міг бути батьком Михайла Савенка. Проте під час пошуку в нас з’явилася інформація, що 1944 р. Мефодій Савенко (так само військовослужбовець Червоної армії, і так само 1914 р.н.) став батьком ще однієї дитини – кам’янчанки Клавдії Савенко, яка народилася 7 жовтня 1944 р. Зважаючи на кількість збігів у датах та імені, ми зробили висновок, що в Книзі пам’яті могла бути помилка, бо людина, що загинула 1941 р., стала батьком дитини, яка народилася 1944 р. Помилка може бути і не єдина, адже, згідно з даними адміністративного поділу, за станом на 1946 р., у Полтавській області села Богородськ взагалі не існувало. Це дало нам надію розшукати можливих родичів Михайла Савенка, якими можуть бути нащадки Мефодія Савенка. Якби ми отримали фото Мефодія Леонтійовича, то змогли б наблизитися до ідентифікації.

Керівник пошукової групи звертається до кам’янчан з проханням повідомити будь-яку інформацію про Клавдію Савенко або її матір – Савенко (Лізун) Віру Іванівну, 1921 р.н. Є припущення, що Михайло – син від можливого першого шлюбу Мефодія Леонтійовича або ж Віри Іванівни.  Шлюб Савенка Мефодія Леонтійовича (24 роки, працює завскладу) і Савенко (в дівоцтві – Лізун) Віри Іванівни (18 років, телефоністка на обласній пошті) було зареєстровано 28 травня 1939 р. в Кам’янці-Подільському. Є інформація, що в сім’ї Савенків була ще старша дочка – Світлана.

Враховуючи те, що Клавдія могла змінити прізвище при одруженні, повідомляємо, що мешкала сім’я на  вул.Бабушкіна, 4 (або 5) (нині Тринітарська), і, можливо, хтось із сусідів їх пам’ятає.

Будемо вдячні, якщо відгукнуться учасники робочої групи, яка готувала списки для Книги пам’яті Хмельниччини, котрі могли б детальніше розповісти про підготовку видання, зокрема, про те, як туди потрапило ім’я Мефодія Савенка.

У разі наявності будь-якої інформації, просимо повідомити за таким номером телефону: 067- 406-82-47 – Сергій Миколайович (керівник спеціальної пошукової групи ХОО «Меморіал» ім.В.Стуса та родового коріння сім’ї Михайла Савенка).