П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
16 Травня 2014

ВСІ НЕВДОВОЛЕНІ – НА ТРАСІ

Очевидно, на Кам’янеччині вважають, що боротися за справедливість найефективніше на автодорозі. Особливо, якщо вона міжнародного значення. Минулого тижня траса «Хмельницький – Чернівці» набула нового призначення, двічі ставши засобом протесту. Безперервним ходінням її блокували і в місті, і в районі. Спочатку це робили невдоволені мешканці с.Сокіл, а згодом – бійці «Правого сектору».

ПЕРЕД ВИБОРАМИ – ПЕРЕБИРАЄМО

ВСІ НЕВДОВОЛЕНІ - НА ТРАСІУ Соколі протестні настрої спалахнули довкола голови дільничної виборчої комісії Галини ЛАЛАК. Недовіру їй висловили 8 із 12 членів ДВК на засіданні 11 травня та чимало односельчан, котрі зійшлися цього дня на віче й вимагали зробити заміну діючої голови на кандидатуру, котру обрали самі, – Олександра ЧІЛІЙЧУКА.

Не дочекавшись бажаного, вже 13 травня люди взялися діяти гучніше – з українськими прапорами та вигуками на дорозі в районі сіл Руда і Гаврилівці. До траси вийшли близько сотні мешканців села, які запевнили, що людина, проти котрої галасують, не користується повагою в селі й не забезпечить чесних виборів.

«Втрамбовувати» пішохідний довго протестувальникам не довелося. Згодом розрулювати ситуацію приїхали представники районної влади, а очільниця сільради Інна БЕШЛЕЙ запевнила, що питання вирішено.

Це згодом підтвердила й голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №193 Світлана МУЯССАРОВА. З її слів, попередня голова ДВК передала печатку Олександру Чілійчуку, і він приступив до роботи.

«ПРАВИЙ СЕКТОР» ЗНАЙШОВ ЗАМІНУ ГОРДІЙЧУКУ

Та набагато більшого резонансу набув протест 15 травня, який також відбувався поперек дороги «Хмельницький – Чернівці» і аналогічно мав на меті скинути з крісла конкретну людину. Цього разу пішохідною «зеброю» біля мосту «Лань, що біжить» круги намотував «Правий сектор», а небажаним начальником був генеральний директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК.

У розповсюдженій напередодні інформації про заплановану акцію мова йшла про «розгул корупції, розкрадання держмайна і людину, яка роками сидить на «золотій жилі». Про це представники «Правого сектору» говорили й під час масової дискусії біля мосту. А пізніше командир «Правого сектору» Олександр КРАВЧЕНКО на наше запитання про альтернативну кандидатуру замість Валерія Гордійчука відповів, що така є. Втім її прізвища, каже, до звільнення теперішнього начальника не називатиме, як і імен людей, котрі цю особу запропонували.

ВСІ НЕВДОВОЛЕНІ - НА ТРАСІ– До речі, матеріали з доказовою базою корупційних схем збиралися впродовж не одного місяця. Наразі вони вже надіслані до центрального управління СБУ і Генпрокуратури, – розповів Олександр.

А тим часом біля мосту наказу розпочати акцію чекали близько двох десятків хлопців у формах і масках, серед котрих були не тільки кам’янчани. Переконувати їх не блокувати руху напередодні Дня міста і не псувати іміджу туристичному місту взявся не тільки міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, а й депутати, підприємці та мешканці, котрі були проти цього. А згодом до натовпу підтягнулися й представники КП «Міськтепловоденергія», чимало держслужбовців і добрих два десятки хлопців у спортивних формах. До серйозного конфлікту не дійшло, втім не вийшло й конструктивного діалогу. «Правий сектор» таки зробив, що задумав, перекривши дорогу майже на годину, незважаючи на оголошення правоохоронців про кримінальну відповідальність. До протестувальників приєдналися і представники Самооборони. А вже згодом по місту розповзлися чутки про набіги сепаратистів, провокації та поранених людей. Проте нічого такого, на щастя, під час акції не було.

• Після подій у місті офіційного коментаря радакції «ПОДОЛЯНИН» надіслав міський голова Михайло Сімашкевич:

«Політика – річ загадкова. І сподівання на те, що вона обмине місто, де з часу побиття студентів у Києві до сьогодні не було жодних заколотів, все-таки не виправдалися. Складається враження, що комусь вигідно, аби місто охопили хаос і безлад.

Дивно, але до сьогодні претензій до роботи Валерія Гордійчука не було. Незважаючи на складну політичну ситуацію в країні, катастрофічну відсутність коштів, лімітів на газ, жителі міста цілодобово отримували послуги з водопостачання, вдало було проведено й опалювальний сезон. «Міськтепловоденергія» – єдине комунальне підприємство міста, якому вдалося залучити іноземні інвестиції для заміни мереж водо- та теплопостачання, термін експлуатації яких уже давно себе вичерпав. Але мова не про те, бо навіть якщо хтось і не задоволений роботою того чи іншого керівника, треба знаходити компроміс, а не вдаватися до радикальних методів.

Я всіляко намагався переконати активістів «Правого сектору» сісти за стіл переговорів, не «піаритись» на всю Україну войовничими настроями. Крок, до якого вдалися молодики в балаклавах, – це залякування кам’янчан у першу чергу, відлякування туристів та й взагалі перекреслення всього іміджу міста, яким, як туристичною Меккою, зацікавилися жителі південних, східних і центральний областей України, й підтвердженням цього стало відкриття турсезону.

Переконаний, що влаштовувати безлад у Кам’янці, гратися в ігри в масках напередодні Дня міста та під час візиту потенційних інвесторів зі Словаччини, які сьогодні беруть участь у конференції, що проводиться в університеті – безглуздо.

Звертаюся до всіх жителів нашого міста, незалежно від політичних уподобань: сьогодні як ніколи ми маємо об’єднатися, адже лише згуртованість і взаємоповага стануть єдиним шляхом світлого майбутнього нашої неподільної незалежної України».

• Не промовчав і колектив КП «Міськтепловоденергія», котрий написав відкритого листа. Подаємо його зі скороченнями:

У ці неспокійні часи ми докладаємо максимум зусиль, щоб не зупинити надання послуг, не допустити диверсій чи провокацій. Силами працівників підприємства посилено охорону найважливіших об’єктів.

Ми переконані, що акція, яка відбулася, – це спроба посіяти ворожнечу і паніку.

А заклики до «знімання» керівника, за яким стоїть майже тисяча людей, є спробою дестабілізації суспільної ситуації, що може спровокувати безлад у місті.

Валерій Григорович очолює підприємство вже майже 15 років. Йому довелося двічі братися за керівництво підприємством, яке ледь животіло, і виводити його з глибокої кризи. Підприємство більше як десять разів визнавалося найкращим в Україні в своїй галузі, нагороджене грамотами і відзнаками різного рівня. Високу якість організації роботи та значний поступ у розвитку відзначають і міжнародні організації, які з нами співпрацюють.

Валерій Гордійчук – Почесний громадянин Кам’янця-Поділь­сько­го, заслужений працівник сфери послуг України, Почесний енергетик України, кавалер ордена «За заслуги ІІІ ступеня». Всі ці звання зароблено важкою працею, яку не можна просто так перекреслювати.

Зважаючи на все, ми вимагаємо, щоб наше підприємство залишили в спокої. Дайте нам можливість виконувати свою роботу!

З повагою, профспілковий комітет КП «Міськтепловоденергія» (голова Ольга БОДНАР), члени профспілки (всього 600 підписів)».