П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
8 Серпня 2014

БУДІВЕЛЬНІ КРОКИ КОМПАНІЇ «РОКОР»

БУДІВЕЛЬНІ КРОКИ КОМПАНІЇ «РОКОР»Із перспективними проектами та надією на краще навіть у нинішніх, не надто сприятливих для будівельної галузі, соціально-економічних умовах продовжує працювати будівельна компанія «Рокор». Її силами за останнє десятиліття в місті зведено понад 65 тисяч житлових квадратів, а сьогодні втілюється в життя задум котеджного містечка. Про новий проект і нинішній стан справ у будівельників ми спілкувалися з керівником підприємства Олександром КОНЮШЕНКОМ.

– Компанію «Рокор» було створено 1993 року. За цей час ми здали в експлуатацію 16 житлових будинків, а це близько тисячі квартир, – каже Олександр Петрович. – Та, крім житла, підприємство будує й об’єкти промислового значення, виконує замовлення сільгоспвиробників району.

– Ви як керівник компанії, напевно, можете проаналізувати вплив сьогоднішньої ситуації в країні на роботу будівельних підприємств?

– Через те, що в Україні важке економічне та політичне становище, страждає і будівельна галузь. У таких умовах надзвичайно важливе завдання – зберегти колектив і стабільно видавати працівникам заробітну плату. Хоча це вдається нелегко. Скажімо, через відсутність фінансування нам довелося на місяць зупинити роботу деяких бригад. Адже наразі фактично жодна бюджетна програма не працює, будівельникам нічого не перепадає з державної скарбниці. Нереально й брати кредити у банках під 23% річних, аби розвивати бізнес. У таких умовах ми виживаємо тільки за рахунок постійного пошуку роботи, за рахунок того ж таки дрібного інвестора. Я як член Асоціації будівельників Хмельниччини часто зустрічаюся з колегами з області й можу сказати, що ситуація в такий час у всіх будівельників майже однакова – і в Кам’янці, і в Хмельницькому. Без грошей і програм працювати дуже важко.

– До речі, знаємо, що «Рокор» брав активну участь у державній програмі «Доступне житло», і багато кам’янчан скористалися саме такою нагодою отримати власні квадратні метри. Яка ж тепер доля програми і участь Вашої будівельної компанії у ній?

– Ми працювали з цим проектом ще з самого початку його запуску і за цей час здали 40 квартир, в які вже заселилися люди і, головне, народилися 12 немовлят. Проте сьогодні, на жаль, програма «Доступне житло» не фінансується. Ми прекрасно розуміємо, що країні, яка воює, не до цього. Але хочеться, аби все швидше закінчилося, і ми продовжили працювати з проектом, бо він має право на життя, хоч і був започаткований при попередній владі. До того ж є люди, котрі стоять у черзі на це житло і чекають, щоб програма запрацювала.

– І все-таки фірма сьогодні продовжує зведення житлових будинків?

– Так, у стадії будівництва наразі дві багатоповерхівки. До речі, перед зведенням 48-квартирного будинку на вулиці Торгова площа, в якому 20 квартир передбачалося для програми «Доступне житло», ми пройшли акредитацію в Мінрегіонбуді та банку. Якби програма працювала, вже цього року будинок був би готовий. Зводиться сьогодні ще один 48-квартирний дім на Нігинському шосе. Здати в експлуатацію ці об’єкти плануємо вже наступного року.

– Сьогодні Ваша компанія займається й будівництвом котеджного містечка на території Кам’янця-Подільського. Розкажіть, що передбачає проект створення такого житлового масиву?

– Справді, на шести гектарах землі в районі саду ПДАТУ за адресою: проспект Грушевського,1/23, ми плануємо звести котеджі. Сьогодні багато молодих сімей віддають перевагу помешканню не на високих поверхах, а на землі. Тому ми вирішили задовольнити цю потребу. В котеджному містечку пропонуватимемо квартири в так званих двоповерхових таунхаусах з місцем для паркування або гаражем і невеликою земельною ділянкою. Будуть також і котеджі для сімей із ділянкою до п’яти сотих гектара та котеджі за індивідуальним проектом із однією десятою гектара землі.

Ми відвели грунтові води з тієї території та проводимо комунікації.

– Серед кам’янчан уже є конкретні замовники, для яких фірма будує помешкання такого зразка?

– Так, сьогодні ми маємо замовлення на чотири котеджі й уклали договори із шістьма сім’ями. Сам же райончик розрахований на 150-160 котеджів, тому запрошуємо всіх охочих прийти і подивитися на місце, виділене під це містечко. Його розташування дуже зручне БУДІВЕЛЬНІ КРОКИ КОМПАНІЇ «РОКОР»– поруч «Епіцентр», школа, зупинка. До речі, ми хочемо зробити там окрему інфраструктуру. Наш міський голова висловив своє бачення – щоб там був продовольчий магазин, приватний дитячий садочок, амбулаторія сімейного типу, спортивний майданчик і окреме ОСББ. Кожна квартира чи котедж будуть обладнані індивідуальним опаленням і гарячим водопостачанням, а на території містечка побудовані дороги й тротуари. Більше того, хочемо, аби в людей була можливість придбати там квартиру за програмою «Доступне житло». Також розглядаємо різні варіанти кредитування, із розстрочкою платежу.

– Будівельною справою в місті займається і Ваш син Андрій Конюшенко, керівник підприємства «Будкомплект», що виготовляє дорожню плитку. Міська влада неодноразово для потреб міста користувалася послугами саме цієї фірми. То де мостилася плитка «Будкомплекту»?

– Нею зробили сім перехресть, тротуар біля собору Олександра Невського, на вулиці Шевченка, в Старому місті. Нещодавно закінчили працювати над вулицею Огієнка. Загалом встелили близько чотирьох тисяч квадратних метрів. Наразі працівники «Будкомплекту» укладають дорогу довкола готелю «Ксенія», що у Врублівцях.

До нас звертаються мешканці з ОСББ щодо ремонту плиткою внутрішньодворових проїздів, з якими в місті страшенна проблема. І взагалі я думаю, що від асфальту в дворах уже треба відмовлятися. Але знову ж таки – повинна бути розроблена програма, яка б фінансувалася, а її немає.

– Напередодні Дня будівельника які маєте сподівання і чого бажаєте колегам?

– Мені дуже хочеться привітати колектив компанії та всіх будівельників, з якими колись працював: Миколу Розбама, Юрія Сидорова, Олександра Гоєка, Олександра Сухового, а також ветеранів-будівельників, проектувальників і постачальників будівельних матеріалів та комплектуючих, заводи, з якими співпрацюємо. Незважаючи на те, що ситуація сьогодні важка, роботи трохи є, а головне – є бажання працювати і надія, що всі недобрі події якнайшвидше закінчаться. До того ж думаю, що будівельники всіх регіонів не залишаться осторонь від надання допомоги зруйнованим Донецьку та Луганську.