Четвер, 18 Квітня 2024 р.
7 Листопада 2014

…ПЛЮС СУЦІЛЬНА «БОЙЛЕРИЗАЦІЯ», або ЧИ ВИТРИМАЮТЬ ЇЇ НАПРУГУ НАШІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ?

Як відомо, торік Україна вперше різко скоротила закупівлю російського природного газу. А цього року взагалі залишилася без нього. Розпочалося вимушене скорочення споживання такого енергоносія, переведення газових котелень на альтернативні види палива. Скажімо, в місті вже є два джерела гарячої води – в селищі цементного заводу Першотравневому та мікрорайоні колишнього понтонного полку почали працювати на дровах, які КП «Міськтепловоденергія» купує в місцевого державного підприємства лісового господарства по 10-15 кубометрів щодня, та пелетах із соломи. Як газета неодноразово писала, в місті триває модернізація ще двох котелень, які зможуть давати тепло й гарячу воду, знову ж таки використовуючи… солому.

…ПЛЮС СУЦІЛЬНА «БОЙЛЕРИЗАЦІЯ», або ЧИ ВИТРИМАЮТЬ ЇЇ НАПРУГУ НАШІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ?Немає гарантії і в тому, що цього опалювального сезону місту буде виділено таку кількість блакитного палива, яке зможе належним чином обігріти оселі кам’янчан, безперебійно забезпечувати їх, як було досі, гарячою водою. Генеральний директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК в одному з інтерв’ю наголосив, що для кам’янчан очікується досить складний опалювальний сезон, не виключені перебої з постачанням газу, відтак гарячою водою, тому треба запасатися електрообігрівачами, електроплитками, іншою побутовою електротехнікою.

Запропонував переходити на альтернативні види палива і Кабінет Міністрів, пообіцявши спеціальний тариф для тих, хто відмовиться від газового котла на користь електричного. Очільник уряду Арсеній ЯЦЕНЮК пояснив, що мова йде про нічний тариф на електроенергію, який має скласти 30 коп., і денний – 80 коп.

Як керівництво до дії прийняли кам’янчани ці рекомендації й почали насамперед «бойлеризацію» своїх осель. Хоча, як кажуть, скільки тієї зими, але кому хочеться залишатися без такого блага цивілізації, як гаряча вода в крані, нехай навіть на недовгий період? Тож почали скуповувати електроводонагрівачі (бойлери): хто у супермаркетах побутової техніки, хто в гуртовнях, хто на «Наті», хто через Інтернет.

Як розповів один із менеджерів кам’янецького маркету побутової електротехніки Владислав, за останні два місяці майже наполовину зріс попит на бойлери різних типів. В основному, люди купують техніку європейських виробників: «Gorenje», «Atlantic», «Electrolux» тощо, на сухих тенах, ємністю 80-100 л, хоча коштують вони від 2 тис.грн. і більше. Тут же хлопець дає візитку, до кого можна звернутися, аби встановити вдома водонагрівач. Задоволення теж не з дешевих: година роботи – і 150-200 гривень виклади. Плюс на гривень триста потрібно ще купити різні шлангочки, краники, електрошнур, інші розхідні матеріали. В середньому, все задоволення обійдеться мінімум у 2500 грн. Дорого, але гаряча вода гарантована в будь-яку пору року. Власне, як свідчить практика, і собівартість її набагато нижча, ніж від центрального водопостачання, яка з липня коштує 27 грн. 44 коп. за куб при наявності рушникосушарки, і 25 грн. 75 коп. – без «змійовика» у ванній, адже потрібно платити лише за використану холодну воду і електроенергію.

Масово запасаються кам’янчани й обігрівачами: хто масляними, хто із закритими керамікою спіралями, хто УФО, а хтось і дешевими китайськими «дуйками», адже справді треба бути готовим до всього. Практично в кожному магазині можна купити товар і в кредит. Словом, цілий спектр умов. Лише купуй і нехай тобі здається раєм тепло в квартирі та гарячий душ.

Проте є одне АЛЕ. Чи готові наші міські внутрішньобудинкові електромережі до такого навантаження? Як зауважив директор Кам’янець-Подільського міського РЕМ Борис ЧОРНИЙ, проблем взимку в енергетиків передбачається більше, ніж потрібно. Хоча загалом вони готові до збільшення навантаження потужностей, але не виключено, що з ладу можуть виходити трансформаторні підстанції, особливо у вечірній піковий час, як, наприклад, у Києві.

Наразі міські енергетики працюють над тим, аби в осінньо-зимовий період люди не мали проблем з електропостачанням. Справа за ЖЕКами, ОСББ, які мають перевірити електропотужності будинків і, якщо потрібно, звертатися в ПАТ «Хмельницькобленерго» для видачі технічних умов для збільшення цих потужностей, і вже нині проведення відповідних ремонтних робіт, де необхідно – заміни того чи іншого електрообладнання.

– Так, мешканці багатоповерхівок, які є на балансі нашого ККП «Господар», усе більше й більше ставлять у квартирах електробойлери для підігріву води, і вони мають на це право, тим паче, при нинішній ситуації з газом. Крім того, купують різні електрокалорифери, міняють старі газові плити на сучасні з електродуховками, я вже не кажу про пральні машини тощо. Проте внутрішньобудинкові електромережі на таке навантаження не розраховані, особливо в будинках, яким по 20-40 років, – стурбовано розповідає головний інженер комунального підприємства Євгенія ТОРКУЛЕЦЬ. – Не уявляєте, з яким острахом очікую зими, коли люди будуть вмикати всю наявну побутову електротехніку. Яка проводка, щитові в будинках, лічильники, різні пробки все це витримають, якщо і в літній період у цьому господарстві проблем хоч відбавляй? Маємо в штаті два електрики, то вони нині ледь встигають ліквідовувати різні аварійні ситуації. Часто-густо і у вихідні їм доводиться працювати.

Справді, можна лише уявити, що робитиметься в тому чи іншому будинку взимку, коли одночасно в піковий (вечірній чи вранішній часи) будуть ввімкнуті бойлери, потужність яких складає 1,5-2 кВт, пральні машини, холодильники, мікрохвильові печі, комп’ютери, телевізори, а якщо ще обігрівачі, плюс кілька електролампочок. За підрахунками фахівців, набереться 7-8 кВт, тоді коли одна квартира може витримати напругу до 5 кВт.

Який же вихід із ситуації, яка складається? Швидше за все, до вирішення цієї проблеми потрібно підійти комплексно, на рівні міської ради, із залученням досвідчених фахівців-енергетиків, розробленням спеціальної програми, виділенням відповідних коштів на заміну зношеної електропроводки у будинках, тих же старих електрощитових на сучасні й потужніші. Врешті-решт, проведенням відповідної роз’яснювальної роботи з мешканцями будинків, активним залученням їх до утеплення свого житла тощо. Адже морози не за горами…



Василь ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».