Субота, 20 Квітня 2024 р.
5 Грудня 2014

ЗДРАСТУЙТЕ, ДЕВ’ЯНОСТІ!

ЗДРАСТУЙТЕ, ДЕВ’ЯНОСТІ!Невже не можна попередити, що світла не буде? Де графіки відключення електроенергії? Хто заплатить за зіпсовану побутову техніку? Хто дасть гроші на лікування дітей, які змерзли, бо вдома котел не працює без електрики? І взагалі, чому в нашій країні все не як у людей? Це тільки частина запитань, якими обурені кам’янчани обмінювалися цього тижня між собою, а заодно і з журналістами.

І хоча народ був готовий зустріти давно обіцяні так звані «веєрні» відключення електроенергії, запасся ліхтариками і свічками, проте розраховував на завчасне попередження і врегульовану відсутність світла. Що за вакханалія почалася з понеділка, і чи винні в ній енергетики, спробували розібратися і ми.

Офіційною версією причин раптового відключення світла керівництво ПАТ «Хмельницьк­обленерго» назвало ремонт третього енергоблоку Запорізької АЕС, через що виник дефіцит потужності в енергосистемі України. Щоб утримати баланс генерації та споживання електро­енергії, на Хмельниччині світло вимикатимуть щодня на дві години по кілька разів до стабілізації ситуації.

Команда про відключення надходить диспетчеру Південно­Західної електроенергетичної системи (Тернопіль, Чернівці, Він­ниця, Хмельницький), який передає її обленерго і повідомляє, на скільки потрібно зменшити навантаження.

Ті відповідно передають команду далі ­ місцевим РЕМам. Причому розпорядження надходить за 15 хв.

– З 2 грудня в місті було застосовано аварійні відключення енергопостачання, і мешканці повинні зрозуміти, що вирішується це не на рівні міста чи області. За п’ят­над­цять хвилин до того, як знеструмлюється певний район, надходить дзвінок від диспетчера цент­ральної служби «Укренерго», який повідомляє, на скільки мегават потрібно знизити потужності. Такі об’єкти життєзабезпечення, як котельні, лікарні, насосні станції, не відключають, проте потрапляють у графік дві котельні на Смирнова і цукрозаводі.

Розробити точні графіки, коли і де вимикатимуть світло, неможливо, бо відключення не планові, а аварійні, ­ розповів журналістам на прес­конференції за участі міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА начальник Кам’я­нець­Подільського МРЕМ Борис ЧОРНИЙ.

Єдине, про що змогли повідомити енергетики, ­ рішення в разі необхідності вимикати світло на дві години вранці та ввечері: з 8.00 до 10.00 та з 17.00 до 20.30. У цей час кам’янчанам радять не користуватися ліфтами.

Аналогічна ситуація і в Ка­м’янець­Подільському районі.

– Щойно в понеділок ми дізналися про те, що на Запорізькій АЕС вийшов з ладу енергоблок, підготували повідомлення для людей, які рознесли по населених пунктах, ­ розповідає начальник Кам’я­нець­Подільського РЕМ Георгій ГРУБІ. ­ Диспетчер Єдиної енергетичної системи України через обласні диспетчерські пункти знімає навантаження, щоб українська система не розвалилась. Атомна станція боїться двох речей ­ недовантаження і перевантаження. Для балансування й змушені проводити відключення.

Коли вони застосовуються, ніхто не знає. За нашими даними, така ситуація триватиме до 5 грудня, коли мають завершити роботи на Запорізькій АЕС.

Ситуацію, яка виникла цього тижня на Кам’янеччині, можна назвати генеральною репети­цією перед суворою зимою. Адже ніхто не скасовував планів «веєрних» відключень світла заради економії, і нам ще буде нелегко. Підтвердженням цього стали слова Бориса Чорного:

– Зима очікується важка. Якщо не буде вугілля в державі, одні атомні не витягнуть. АЕС виробляють лише 47 відсотків електроенергії, 6 відсотків виробляє ГЕС, решту ­ ТЕЦ.

Ми ­ енергозалежна держава. І хоч маємо атомні електростанції, проте ядерне паливо купуємо в Росії.