П'ятница, 29 Березня 2024 р.
20 Лютого 2015

ПАМ’ЯТЬ СНАЙПЕРАМ НЕ ВБИТИ

До річниці трагічних подій, які назавжди змінили історію нашої держави, 16 лютого в НВК №9 ім.Аліма Трояна відбувся вечір-реквієм, присвячений пам’яті нашого земляка, Героя Небесної сотні Анатолія КОРНЄЄВА.

ПАМ’ЯТЬ СНАЙПЕРАМ НЕ ВБИТИІніціаторами та організаторами заходу стали директор НВК №9 Наталія Осадчук і директор міжшкільного навчально-виробничого комбінату Наталія Ілаш. Серед гостей – представники міської влади й освітяни. Про дитинство та юність, світогляд і прагнення Анатолія Корнєєва розповів його однокласник В’ячеслав Полятинчук. Спогадами про батька та чоловіка поділилися син Героя Небесної сотні Віталій і дружина Людмила.

Переглянули присутні й документальний фільм про роки життя земляка, автор якого Володимир Данилюк зазначив:

– Є люди, які запалюють зірку, і вона ще довго світить у житті та є дороговказом для майбутніх поколінь. Таку зірку, без сумніву, запалив Анатолій.

За матеріалами прес-служби міськради.


ПАМ’ЯТЬ СНАЙПЕРАМ НЕ ВБИТИМеморіальну дошку пам’яті Героя Небесної сотні Сергія БОНДАРЧУКА 17 лютого з ініціативи ВО «Свобода» відкрили на фасаді центрального корпусу К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Після закінчення 1983 р. фізико-математичного факультету цього вишу він працював педагогом у Старокостянтинові, був головою міської організації «Свобода». 20 лютого 2014 р. Сергія Михайловича застрелили під час Революції гідності.

На відкриття пам’ятного знаку Героєві приїхала його дружина Тетяна, яка після урочистостей презентувала кам’янчанам свою книгу «Кохання, розстріляне снайпером», присвячену чоловікові.

– Він ніколи не був байдужим, коли потрібно було захистити Україну, – каже Тетяна Бондарчук. – Навіть у момент смертельного поранення Сергій намагався встати і знову піти витягувати з-під обстрілів поранених людей, хоча смерть уже чатувала на нього самого – він помер по дорозі до лікарні. Я кохаю його і завжди буду кохати! Справжнє кохання, якщо воно є, вбити не може ні снайпер, ні будь-хто.

За матеріалами прес-служби ВО «Свобода».


ПАМ’ЯТЬ СНАЙПЕРАМ НЕ ВБИТИОб’єднані скорботою та горем родичі двох Героїв Небесної сотні, лампадки в руках учнів, сльози на очах присутніх, хвилини мовчання й теплі спогади від рідних, друзів і близьких – саме так відкривали меморіальні дошки Віталію Васільцову та Анатолію Корнєєву в селах Гаврилівці та Руда 17 і 18 лютого. Тепер пам’ять про цих борців за гідність житиме на стінах шкіл, у яких минуло їхнє дитинство.

Односельчани, педагогічний і учнівський колективи шкіл, громада міста та районна влада із сумом у серці пом’янули тих, які стали жертвами снайперських куль. Під час заходу читали вірші, лунали скорботні пісні та сповнені сумом слова. Право відкриття гранітних дощок надали рідним Героїв Небесної сотні. 

У Гаврилівцях встановлення меморіалу ініціювала вчитель історії Світлана Варварчина. Ідею втілювали всією громадою, а освітяни створювали текст і підбирали фотографію. Вже згодом за кошти депутата районної ради Валерія Данчука її виготовив майстер Михайло Пшесмецький. За встановлення дошки Рудському сільському голові Анатолію Корнєєву взявся його однокласник – голова Кам’янець-Подільського товариства «Просвіта» В’ячеслав Полятинчук. Кошти на матеріали збирали друзі Анатолія Петровича. А виготовленням зайнялася сім’я Володимира та Наталії Пастухів, які влітку минулого року створили пам’ятник «Небесній сотні та всім полеглим за волю України», розташований на території храму Петра і Павла. Долучився до встановлення пам’ятних знаків син Анатолія Петровича, а нині – Рудський сільський голова Віталій Корнєєв.

Під час заходів презентували й фільми про Віталія Васільцова та Анатолія Корнєєва.

А 19 лютого біля корпусу Інституту механізації і електрифікації сільського господарства ПДАТУ вшанували пам’ять Дмитра Пагора, який загинув біля СБУ в Хмельницькому.

Тетяна ХОПТЯР.