П'ятница, 29 Березня 2024 р.
27 Березня 2015

НІ ПАМ’ЯТОК, НІ ВИНУВАТЦІВ…

5 липня 1993 р. Полум’я охопило дзвіницю Домініканського костелу. Вогонь зжер значну частину історико-архітектурної пам’ятки XV ст.

10 квітня 2003 р. Масштабна пожежа знищила приміщення міського архіву. В «чорний четвер» спопеліли тисячі цінних історичних документів.

23 травня 2009 р. Спалахнуло полум’я на пам’ятці архітектури XVIII ст. – костелі жіночого Домініканського монастиря. Вогонь пошкодив 1200 кв.м келій і частину костелу.

11 жовтня 2013 р. Вогнеборці рятували міський Будинок культури. Пожежа знищила частину столітньої пам’ятки архітектури і завдала місту збитків на майже мільйон гривень.

Чотири масштабні пожежі пережили кам’янецькі пам’ятки архітектури і культури за останні два десятиліття. Проте громадськості так і не повідомили, хто винен у цих трагедіях.

ЧИ ВІДПОВІЛИ ЗА ЗГОРІЛЕ?

Горить Домініканський костелРуйнівна сила вогневої стихії відібрала в нашого міста величезний шмат історії, неоціненний спадок для науковців, зруйнувала архітектурні шедеври та обвуглила осередок культурного життя. Після пожежі архіву про катастрофічні наслідки «НП немісцевого значення» говорила вся Україна, їх називали «гуманітарною катастрофою», «трагедією європейського масштабу», «непоправною втратою для всієї держави». Науковці, громадськість, культурні діячі били на сполох і вимагали покарати винуватців злочинів проти історичного спадку. Але минали роки, а імена тих, хто за них би відповів, так і не названі.

Після численних перевірок, експертиз, комісій, розслідувань кримінальні справи, відкриті за фактами пожеж… закрили. Відповідальних за неоціненні збитки вогняної стихії не встановлено, а висновки експертів припадають пилом в архівах. Місто змушене самотужки розгрібати згарища, залишені внаслідок чиєїсь недбалості. А за чужі помилки розплачується громада, адже кошти на реставрацію по крихтах відшуковують у бюджеті, кишенях меценатів і навіть працівників «обпечених» закладів.

Згадки про пережиту трагедію досі затирає і останній погорілець – міський Будинок культури, двері якого зачинені для відвідувачів. Тож ми вирішили дізнатися, чи відповів хтось за завдану культурному закладу кривду.

ЕКЗОТИКУ СПОПЕЛИЛА ЕЛЕКТРИКА

З’ясовувати, що ж спричинило пожежу півтора року тому взялися правоохоронці, екперти, пожежники. На місці пригоди було зібрано десятки речових доказів, проведено низку офіційних експертиз, зроблено чимало висновків.

– Офіційною причиною, яку встановили експерти Хмельницької дослідно-випробувальної лабораторії, стало коротке замикання електромережі, – коментує пригоду начальник ДПРЗ-2 ГУ ДСНС у Хмельницькій області полковник служби цивільного захисту Олег ІВАНЮК. – Від повного знищення Будинок культури вдалося врятувати завдяки оперативному виклику, що надійшов від охоронця установи. А також справній системі пожежної сигналізації та гідрантам, розміщеним поблизу.

Пожежа виникла там, де була розташована виставка екзотичних тварин. Їх підігрівали додатковими електричними приладами, при цьому нехтуючи правилами пожежної безпеки. Замір опору ізоляції на момент пожежі ми виконали. Це означає, що електромережа була справна і дозволяла працювати. Але на місці виявлено саморобний електропристрій на дерев’яній підставці із шістьма розетками.

Крім того, в місці, де спалахнув вогонь, зберігалося багато легкозаймистих матеріалів: тирса, дерев’яні декорації, сухі гілки, що посприяли поширенню вогню. У фойє ми знайшли балон із газом і ящик пляшок з керосином. А винуватця пожежі мали встановити правоохоронні органи.

ДО «НП» НЕ ДОГОРІЛО…

Пожежа познущалася над міським Будинком культуриЯк повідомив заступник міського голови Сергій БАБІЙ на прес-конференції, яку скликали через декілька днів після пожежі, до «надзвичайної події» державного значення вона не догоріла. Тому розраховувати на підтримку обласного та Державного бюджетів було марно. Тоді як ліквідація наслідків цієї «недокатастрофи» виставила рахунок на суму майже мільйон гривень. Виплачувати його довелося місту. Як вдалося з’ясувати, особистої відповідальності за пожежу, яка беззаперечно сталася через людський фактор, так ніхто і не поніс.

Хоча в міліції за наслідками трагедії, що відібрала в кам’янчан єдине місце культурного відпочинку, відкрили кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, проте до суду матеріали так і не дійшли. Справу слідчі закрили, мотивуючи тим, що встановити розмір матеріальної шкоди неможливо, а відтак склад злочину відсутній.

– Того дня до міліції надійшла інформація про те, що в приміщенні МБК спалахнув вогонь. Пожежа заподіяла майнову шкоду і знищила 52 екзотичні тварини, виставка яких проводилася у фойє, – зазначає перший заступник начальника – начальник слідчого відділення міськвідділу міліції Наталія СТРАПАК. – Згідно з висновком експерта, причиною пожежі стало коротке замикання електромережі. Можливість підпалу експертиза виключила, адже на пожежному смітті, вилученому при огляді місця події, нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів не виявлено.

Вогонь охопив міський архівУ ході досудового слідства було винесено постанову про призначення будівельно-технічної експертизи. В ній вказано, що вартість ремонтно-будівельних робіт у коридорі Будинку культури становить 66 тисяч 718 гривень. Визначити розмір матеріальної шкоди, заподіяної нерухомому майну внаслідок пожежі в будівлі МБК, неможливо. Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, яка в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Прямими збитками від пожежі вважаються матеріальні цінності, знищені або пошкоджені внаслідок пожежі, вартість вогнегасних речовин, витрати на заходи рятування людей і матеріальних цінностей.

Тому кримінальне провадження було закрито у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.270 ККУ.

Невдовзі після пожежі міська влада оголосила, що обсяг збитків щодо приміщення, яке горіло, становить 405 тис.грн., щодо матеріалів і обладнання – ще 315 тис. Тобто, на відновлення МБК потрібно близько мільйона гривень. Як з’ясувалося, за законом ця сума замала, аби пожежа претендувала на статус такої, що завдала майнової шкоди у великому розмірі. Втім у міській кишені й мільйон знайти непросто. Тож вимагати відшкодування цих матеріальних збитків було б логічно у безпосередніх винуватців трагедії. Проте до суду на Пожежники намагаються врятувати костел жіночого Домініканського монастиря власників екзотичної виставки так ніхто і не подав. Не відповіла за пригоду й адміністрація закладу, очільник якої й досі на посаді.

Будинок культури спіткала доля попередніх погорільців історичного значення. Виставка, яка мала би принести установі прибуток, натомість позбавила його заробітків не на один рік. Халтура, якій не місце в театрі, вилізла боком.

P.S. Наразі підробити, прихистивши виставку екзотичних тварин, вирішили власники ТЦ «Ювілейний». Тераріуми із холоднокровними плазунами вони розмістили в підвалі. Ми поцікавилися, чи подбали там про пожежну безпеку. Й хоча на словах нас запевнили, що добро на розміщення виставки пожежники дали, але офіційних документів не показали. Мовляв, вони у власника, який поїхав у справах до іншого міста.

Пожежники ж запевнили, що приміщення, де вмостилася виставка, вони не оглядали. Адже, відповідно до розпорядження Кабміну, перевіряти підприємців вони можуть лише за згодою власника об’єкта чи вимогою уряду. Кам’янчанам залишається лише сподіватися, що помилки попередників власники екзотичних гастролерів урахували.