Субота, 20 Квітня 2024 р.
10 Квітня 2015

З-ПІД ОБСТРІЛІВ – В ОБІЙМИ РІДНИХ

Патріотичними кольорами повітряних кульок і квітів, щирими усмішками, сльозами радості й теплими обіймами зустріли своїх захисників діти, дружини, батьки, друзі військовослужбовців 11 понтонно-мостового батальйону.

4 квітня вони прибули в рамках ротації з найгарячіших точок війни на сході. Близько 75 днів під постійними обстрілами «Градів» і мінометними вибухами бійці обороняли стратегічні переправи на передовій неподалік від села Кримське на Луганщині, селах Попаснянського району і околицях Дебальцевого, де впродовж двох місяців не стихали постріли важкої артилерії ворога.

З-ПІД ОБСТРІЛІВ - В ОБІЙМИ РІДНИХДо зони АТО група понтонерів під командуванням підполковника Богдана Беркути прибула 22 січня. Службу мали нести біля міста Новоайдар, але, в зв’язку з погіршенням оперативної обстановки в секторі, вже наступного дня отримали бойове розпорядження навести й утримувати дві поромні переправи через річку Сіверський Донець у районі населених пунктів Кримське і Нижнє, що поруч із 31 і 29 блокпостами.

– Коли наш батальйон перебував із завданням в селі Кримське, 28 січня ми потрапили під дуже серйозний обстріл, снаряди лягали за 10-20 метрів від нас, – розповідає Богдан Беркута. – Щоб сховатися від артилерії, нам доводилося просто падати в крижану воду. Але всі бойові завдання виконали. На той момент дістатися до Кримського було практично неможливо, дорога вся – вирва на вирві. Село перебувало під постійними обстрілами. Понтонні переправи були конче необхідні для наших військ, вивезення поранених і доставки гуманітарного вантажу для населення. Також група в складі десяти бійців наводила мостові переходи й утримувала їх неподалік від Дебальцевого в районі села Троїцьке.

Під вогнем мінометів, що не стихав, у пекучий мороз і надзвичайно складних погодних умовах особовий склад зведеного 11 понтонно-мостового батальйону успішно виконав понад 15 бойових розпоряджень. Професійність і відвагу кам’янецьких понтонерів командуючий силами АТО генерал-полковник Геннадій Воробйов відзначив особистими подяками. А от для рідних бійців головною нагородою стало те, що додому їхні хлопці повернулися без втрат і поранень.