Логін:
Пароль:
Реєстрація
Забули свій пароль?
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:

 


   

ПОНЕДІЛОК, 25 ВЕРЕСНЯ 2017 р.
ПРИВАТНА ГАЗЕТА ЗАСНОВАНА 26 ГРУДНЯ 1992 р.
01.10.2010

13 ЖЕРТВ ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ

24 вересня кам’янчанин, котрий проживає у колишньому гуртожитку К-ПЕМЗу, вирішив позбирати гриби у лісі, поблизу с.Вихватнівці. Вже через декілька годин тихого полювання було зібрано велику кількість осінніх красенів. Після цього всі гриби були добре почищені, відварені та засмажені за всіма кулінарними правилами. Наготувавши грибних страв, того ж вечора сім’я грибника ними і повечеряла. Окрім родини, за стіл запросили гостей і трьох сусідок по поверху. Через певний час усі відчули себе зле: паморочилось у голові, з’явилися нудота і блювота. Найкмітливішою та найактивнішою виявилася господиня, яка відразу запідозрила, що причина - гриби та повезла всіх учасників застілля до при-ймального відділення лікарні.
За словами головного лікаря міської лікарні №1 Дмитра ВАСИЛЬЯНОВА, десятеро людей з ознаками харчового отруєння було одразу госпіталізовано в інфекційне відділення, трьох - у терапевтичне. Негайно було проведено заходи з детоксикації потерпілих, також їм було проведено інфузійну терапію. Стан хворих уже через декілька діб покращився і 27 вересня  дванадцятеро з них було виписано. Одна людина поки що має підвищені біохімічні показники крові.  
По коментар ми звернулися й до завідувача санітарно-гігієнічного відділу міськСЕС Олександра ТАРАСЕНКА.
- На щастя, ця прикра історія завершилася добре, бо потерпілі своєчасно звернулися по допомогу до лікарів. Перебіг захворювання госпіталізованих був середнього та легкого ступенів важкості. Але насторожує той факт, що випадки отруєння грибами останнім часом почастішали: незважаючи на профілактичну роботу, яка проводиться серед населення, статті про те, як розрізняти їстівні та отруйні гриби, люди без уважного розглядання кладуть до кошика. Багато значить і те, чи уміють господині дати грибам лад, дотримуватися технології правильного їх приготування.
Тому ще раз наголошуємо і за-стерігаємо: ні в якому разі не збирайте грибів, щодо яких Ви цілком не впевнені, чи вони їстівні. 
Часто причиною отруєння є вживання в їжу в смаженому, вареному або сушеному вигляді отруйних грибів, дуже схожих на їстівні. До речі, їстівних видів в Україні налічується лише 15, а ось отруйних - понад 80! Особливо небезпечними є мухомори червоні, зелені та білі, павутинник, бліда поганка, опеньок несправжній тощо. Отрута, що знаходиться в цих грибах, призводить до незворотніх змін у печінці та нирках. Ще раз хочу наголосити: кип’ятіння не руйнує 
отруйних речовин, які містяться у грибах.
При будь-якому, навіть легкому отруєнні, необхідно негайно звернутися до лікаря або доправити потерпілого в лікарню. До прибуття лікаря хворому необхідно зробити промивання шлунку. Якщо після прийому їжі минуло декілька годин і з’явилася блювота, необхідно промити кишечник і випити проносне: касторову олію або гірку сіль.
Тож, шановні земляки, бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!


Повернутись до списку