Четвер, 25 Квітня 2024 р.
21 Жовтня 2011

…ДЕ ЗНАВ КОЖЕН КАМІНЧИК

…ДЕ ЗНАВ КОЖЕН КАМІНЧИК14 жовтня громадсько-політичний рух «Гідність» (координатор Олег ДЕМЧУК), скооперувавшись із низкою організацій та освітньо-культурних закладів, провів гроно заходів «Покрова – свято української звитяги», адже на день Покрови Пресвятої Богородиці припадає і День українського козацтва, і річниця створення УПА. 

А ще ці жовтневі дні – це дні пам’яті українського поета Володимира СВІДЗІНСЬКОГО, котрий народився 8 жовтня 1885 р., а загинув 18 жовтня 1941 р., живцем спалений енкаведистами разом з іншими репресованими. Тож кульмінацією покровських дійств стало відкриття меморіальної дошки поетові на корпусі коледжу культури та мистецтв у Круглому провулку на Польських фільварках.

«Шевченко, Франко і Леся – хліб насущний, без якого ніщо – ні людина, ні культура – жити не можуть. Але  Свідзінський – це найпрекрасніша з квіток, що їх українська людина зростила у своєму саду», – зазна-

чив французький славіст Еммануїл РАЙС. 31 травня 1935 р. поет писав із Харкова: «Як би мені хотілося побувати в милому моєму Кам’янці – подивитися, які зміни в нім сталися. Там колись родилася моя мама, там і я жив багато років – і був деякий час щасливий. А на Польських філь­варках знаю кожен камінчик». 

Коледж культури та мистецтв, який очолює Руслан НЕЛЮБОВ, гідно береже пам’ять про СВІД­ЗІН­СЬКОГО. Заступник директора Олек­сандра ПАВЛЮК обладнала меморіальну кімнату, присвячену поету, а також письменниці Ользі МАК, фольклористці Тамарі СИС і художнику Олександру ГРЕНУ, доля яких пов’язана з будинком №5 у Круглому провулку. Автором меморіальної дошки поету став 20-річний Олександр КОРДОНЧУК – випускник коледжу, а нині студент нашого національного університету.

Вшанувати пам’ять СВІДЗІН­СЬ­КО­ГО приїхали з Києва та Хмельницького доктор філологічних наук Елеонора СОЛОВЕЙ (автор першої мо­нографії про поета, упорядник дво­томника та однотомника вибраних творів СВІДЗІНСЬКОГО), письменники Анатолій ДНІСТРОВИЙ (директор з піару видавництва «Грані-Т», яке видало збірку казок СВІД­ЗІНСЬКОГО «Чудесна тростка») і Василь ГОРБАТЮК (директор Хмель­ницького обласного літературного музею). Під час відкриття дошки з натхненним словом про поета виступили також доктори філологічних наук Полікарп СВІДЕР і Микола ВАСЬКІВ. Справ­ж­нім потрясінням для гостей свята стала надзвичайно яскрава літературно-музична композиція, присвячена СВІДЗІНСЬКОМУ, у виконанні студентів коледжу. По її завершенні схвильований зал дружньо піднявся і стоячи аплодував акторам та режисеру-постановнику – Ользі КОЗАК.

Володимир СВІДЗІНСЬКИЙ повернувся у Кам’янець. За все місто говорити не будемо, але на Поль­сь­кі фільварки, де знав кожен камінчик, поет повернувся точно – і вулицею СВІДЗІНСЬКОГО, і мемоміальними кімнатою та дошкою. А найголовніше – віршами, пропущеними крізь душу викладачів і студентів коле­джу культури та мистецтв.