Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Травня 2014

Голландія в Суржинцях

Голландія в СуржинцяхАби помилуватися різнобарв’ям граційних тюльпанів, не потрібно їхати до Голландії, на Буковину чи Львівщину. Більше того, кам’янчанам не варто переступати й порогу власного району, адже ми маємо свою квіткову долину. Розмістилася вона між суржинецькими пагорбами, поблизу річки Тернави.

У затишній мальовничій місцині рівненькими стрічками розстелилися тюльпани найрізноманітніших кольорів і видів. Ніжно­рожеві, фіолетові, яскраво­червоні, білосніжні, соняч­но­жовті, помаранчеві й навіть чорні пуп’янки родом зі столиці лілейних Голландії, проте цілком комфортно себе почувають на подільських чорноземах. Піклується про гігантські клумби місцевий квітникар. Про кожен вид розповідає як про власну дитину, бо ж цибулинки віз за сотні тисяч кілометрів.

­ Є п’ятнадцять класів тюльпанів: папугові, бахромчасті, лілейні, дарвінові, тріумф­тюльпани та багато інших, ­ каже квітникар. ­ Ось, бачите, у цих кінчики з бахромою, а ці схожі на біло­рожеві піони, ось наш красень «Чорний герой». Це пізній махровий клас. Його квітка має пурпурово­чорний колір, погодьтеся, не зовсім звичний. Їх є величезна кількість, перерахувати всі неможливо, як і виділити найкрасивіші. Всі квіти по­своєму прекрасні. Щоправда, нині більшість уже відзцвіла, але люди постійно їдуть, аби сфотографуватися. Я й не заперечую, головне, щоб не нищили тієї краси.