П'ятница, 29 Березня 2024 р.
1 Травня 2014

ФІНАНСІВ НЕ ВИСТАЧАЄ ВЖЕ Й НА РОМАНСИ

У зв’язку із внесенням змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2014 р.», видаткову частину міського бюджету зменшено на 7 млн.грн.

У результаті освіта недоотримає понад 4 млн., медицина – 1,5 млн.

Також зменшується обсяг субвенції з Держбюджету на виплату допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та інших допомог.

Єдине, що збільшується, – це субвенція на надання житлових субсидій населенню на понад 5 млн.грн. Це, звичайно, своєчасна допомога людям при тотальному подорожчанні комунальних послуг, проте вона навряд чи врятує лікарів і освітян, видатки на утримання яких значно скоротилися.

– Ліки подорожчали – нам грошей не додали, харчі дорожчають – також нічого не додають, енергоносії повзуть догори. Я все розумію, але що ми будемо робити далі? – справедливо запитував у колег головний лікар міської лікарні Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ.

Вступилася за свою галузь і начальник управління освіти Світлана СТАРЧЕНКО:

– Якщо навіть кожен освітянин піде на 2 тижні за свій рахунок, ми не перекриємо нестачі грошей. Та й просити їх це зробити в умовах такого підвищення цін ми не маємо морального права. Скорочувати також немає кого, бо за три роки вже скорочено 144 людини. 

Освіта опинилася у найважчому становищі, а дітей до навчальних закладів піде більше – планується набір ще шести класів, хочемо все-таки відкрити новий дитсадок. Якщо звернутися до області по допомогу, вони знову приїдуть і скажуть скорочували школи, але ж нами прийнято рішення не скорочувати мережі освітніх закладів.

Спочатку енергоносії в бюджеті для нас були закладені на 80 відсотків, але потім їх зменшували вже два рази. Освіта минулого року п’ять місяців була без світла. Я дуже сподіваюся, що буде знайдено альтернативні шляхи наповнення міського бюджету.

Несподівано прокоментував цю інформацію директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК:

– У виконкомі економікою ніхто не займається. Я вже не раз казав, що наше підприємство може давати електроенергію для частини шкіл. Але мене ніхто не чує…

Було вирішено, що після свят за круглим столом зберуться економісти, юристи, фінансисти, представники громади і депутатський корпус, які мають напрацювати подальші кроки виходу зі скрутної ситуації.

Завдання в них не з легких, адже, за даними прес-служби міськради, дефіцит місцевого бюджету складає близько 30 мільйонів гривень.