П'ятница, 29 Березня 2024 р.
1 Травня 2014

А МОБІЛІЗАЦІЯ ВСЕ ЩЕ ТРИВАЄ!

«Братній» візит під кордон України змусив військових мобілізуватися. Вже другий місяць роботи вистачає в півсотні військовозобов’язаних, які проходять службу у військкоматі. Саме на їхні плечі ліг тягар проведення мобілізаційних зборів, оповіщення, уточнення даних військовозобов’язаних і відправлення техніки Національної економіки України.

Микола БАБІНЗі слів заступника військового комісара – начальника мобілізаційного відділення ОМВК майора Миколи БАБІНА, нині на збори до Збройних сил України направлено 57 військовозобов’язаних кам’янчан, серед яких офіцери, сержанти і солдати запасу. Частина із них уже ходять стройовим кроком у військових частинах Новограда-Волинського і Володимира-Волинського. Двоє добровольців вирушили до Чернігова, стільки ж поповнили лави Хмельницького спецназу. Друга черга вояків чекає на відправлення.

– Ми підтримуємо зв’язок із нашими військовими. Наразі вони проходять навчання і мешкають у наметах. Додає незручностей неможливість підзарядити мобільні телефони. Також формуємо батальйон територіальної оборони у Хмельницькому, – розповів Микола Миколайович.

Микола ГРУШКАБільшість представників сильної статі, не вагаючись, готові стати на захист Вітчизни. Свою позицію висловили й півтисячі добровольців. Однак, як повідомив начальник відділення офіцерів запасу і кадрів ОМВК майор Микола ГРУШКА, є з десяток військовозобов’язаних кам’янчан, у яких патріотизм дрімає. Їхні дії підпадають під статті 336-337 ККУ та тягнуть за собою кримінальну відповідальність від сплати штрафів і до позбавлення волі на термін від 2 до 5 років. Розшукати несвідомих кам’янчан допомагають правоохоронці.

Майже половина військовозобов’язаних отримали повістки. У цьому підтримку надали міська влада, сільські ради та активісти Самооборони.

Для укомплектування військових частин з Національної економіки вилучено 8 транспортних засобів. Їх надали сільгосппідприємство «Нібулон «Мрія», ПАТ «Подільський цемент», ПДАТУ, товариства «Рокор ЛТД» і «Промтехтранс», Кам’янець-Подільське управління водного господарства.

Ігор РИБАКЗа 23 роки незалежності України мобілізація не проводилася. Зрозуміло, що довелося зіткнутися із низкою проблем.

– Найбільшою бідою є невідповідність законодавства, застаріле введення військового обліку, бронювання військовозобов’язаних на підприємствах тощо. Народні обранці розглядають пропозицію, аби надати військовим кредитні канікули на час мобілізації. Всі проблеми будуть донесені до високопосадовців, – зазначив військовий комісар підполковник Ігор РИБАК.

Ігор Степанович також повідомив, що точаться розмови щодо комплектації ЗСУ зі строковиків і контрактників. Відбір претендентів розпочато. Чотири десятки вже готові змінити цивільне життя на військове. Загалом же очікується, що їх буде сотня.



ПІДТРИМКА ЛИНЕ ЗВІДУСІЛЬ

Всіляко підтримують військових і благодійники. Днями Хмельницький регіональний благодійний фонд «Зміцнення громад» не залишився осторонь від гарних справ, а долучився до підтримки Збройних сил України, подарувавши воякам два 10-місні намети.

Місцеві підприємці також пропонують свою поміч. За ініціативи та підтримки гендиректора ТОВ БК «Поділля-Трансбуд» Володимира МУЖИЛА розпочато ремонт фасаду будівлі управління Центру розмінування.

Командування Центру розмінування дякує всім, хто простягнув їм руку допомоги.