Субота, 20 Квітня 2024 р.
28 Листопада 2014

ПЕДАЛІ ПОКРУТИ – ТЕЛЕФОН ЗАРЯДИ

Кам’янчани хочуть бачити у своєму місті вело- та вітрогенератори, які даватимуть дармову електроенергію. Але яким чином реалізувати ці проекти? Про це розмірковували на екотренінгу «Генерація Е», що відбувся 22-23 листопада в ПК «Сатурн».

ПЕДАЛІ ПОКРУТИ - ТЕЛЕФОН ЗАРЯДИЦей тренінг для кам’янчан проводили гості з Києва та Хмельницького, які входять до Української молодіжної кліматичної асоціації (УМКА). «Генерація Е» – один з проектів організації, що передбачає тур різними українськими містами.

Хто не пішов на тренінг, гадаючи, що це будуть нудні повчання, – може кусати лікті. Насправді ж – невимушена атмосфера, рольові ігри та активне обговорення ідей. Участь була безкоштовною, а слухачі тренінгу, крім щедрого харчування, ще й отримали невеличкі презенти.

Які екологічні проекти варто впровадити в Кам’янці, пропонували самі відвідувачі тренінгу. А потім шляхом голосування визначили два найпріоритетніші. Перший із них – встановлення в місті велогенератора на зразок того, який недавно презентували у Львові. Це такий собі тренажер, що розміщають на міській площі. Будь-хто може сісти, покрутити педалі й таким чином зарядити свій телефон (роз’єми є для різних типів зарядок). Другий проект – встановлення в місті вітрогенератора «Ротор Оніпка». Це винахід однойменного українського вченого, який не має аналогів у світі. Адже цей вітрогенератор не створює шуму і може працювати навіть при дуже слабкому вітрі – від 0,3 м/с. До того ж ціна такого ротора підйомна для представників середнього бізнесу.

Звісно, першою метою встановлення цих генераторів є їхня популяризація. Щоб реалізувати проекти, потрібна співпраця із владою, бізнесменами та громадськими організаціями. Учасники «Генерації Е» шукали підходи до здійснення своїх задумів. Якщо ці пошуки продовжаться і після завершення тренінгу, то він проводився недарма.