Четвер, 28 Березня 2024 р.
8 Травня 2015

ВОГНЕМ І МЕЧЕМ: як відФОРПОСТили відчайДУХи

ВОГНЕМ І МЕЧЕМ: як відФОРПОСТили відчайДУХи Натовпи лицарів у блискучих обладунках, гучний брязкіт зброї на ристалищі, нестримні звуки колоритних музик, постріли спритних лучників і безконечні ятки з автентичним крамом майстрів на травневі свята оголосили кам’янчанам про початок «Форпосту-2015». Уже традиційний для нашого міста фестиваль середньовічної культури знову облаштував своє містечко у фортеці й оповив його старовинні мури відважним духом брутальних середньовічних воїнів. Упродовж трьох днів більш ніж півтисячі реконструкторів і незліченна кількість глядачів спостерігали за масштабними турнірами, насолоджувалися середньовічною музикою, захоплено спостерігали за вогняним шоу й опановували унікальні навички найкращих майстрів старовинних ремесел.

Цьогоріч фестиваль, що проводився у форматі лицарського турніру, традиційно радував гостей яскравим вбранням та оригінальними образами учасників. Добірними обладунками і начищеною зброєю виблискувало й на ристалищі, де свої щити й мечі схрещували професійні лицарі з України, ВОГНЕМ І МЕЧЕМ: як відФОРПОСТили відчайДУХи Молдови і Білорусі. Заспівавши гімн України, воїни приступили до змагань за титул найсильнішого в парних, 

групових і професійних турнірах. Емоцій та адреналіну глядачам додавали середньовічні бугурти, що випускали на «ринг» понад десяток професійних бійців у лицарських обладунках. Відточені рухи середньовічних вояків як слід можна було роздивитися на турнірах «щит/меч». Вправність тут допомагала заробляти не лише турнірні бали, але й прихильність прекрасних дам, готових підставити своє тендітне плече втомленому після двобою героєві. 

Розважити відчайдухів завжди раді були й численні музиканти. Енергією ірландського фольк-року на сцені фестивалю заряджали кияни з гурту «ShamRocks», етнодрайвом кобзи вражали одесити «Друже Музико», якісне поєднання електронних бітів з українською піснею дарував молодий столичний гурт «Go-A», романтичні фольк-мотиви – львів’яни з «Opium», етнічним запалом віртуозно розігрівали музиканти «ТаРута», кельтську музику на флейті зіграли «Singing Flute».

ВОГНЕМ І МЕЧЕМ: як відФОРПОСТили відчайДУХи Шлейф середньовіччя з фортеці простягнувся аж до площі Польський ринок, де проводилася вечірня музична частина «Форпосту». Сюди учасники фестивалю щовечора крокували смолоскипною ходою, що освічувала вулиці Старого міста і манила глядачів на нічні бугурти, танці, вогняне шоу й частування ароматної харчевні просто неба.

КАВА ПО-ТУРЕЦЬКИ, ТУРКА ПО-КАМ’ЯНЕЦЬКИ

Проте травневі вихідні кам’янчани і гості міста провели не лише під гуркіт лицарської зброї та середньовічної музики, але й з філіжанкою кави в руці. Безперебійні аромати цього напою манили на площу біля Ратуші, де з п’ятниці увагу перехожих привертала гігантська турка-рекордсмен України. На філіжанку гарячої кави, яку заварювали у 333-літровій посудині, сюди запрошував фестиваль «Кам’янецька турка», що, за ініціативою місцевих кавоварів, удруге відбувся в Кам’янці.

Кави в Кам’янці випили декілька мішківП’янким запахом фірмової кави на піску до турки заманював один з організаторів фестивалю Олег Вощинський. Вдало замаскувавшись під турецького бариста, він не втомлювався не лише безперервно заварювати літри ароматного напою, але й розповідати про вікову історію кавоваріння, яку взялися відроджувати в нашому місті. Смакувати літри аромоксамитного напою гостям фестивалю допомагали численні смаколики з яток оригінального кавового містечка. Солодощі, пряники та східні ласощі тут пахли не менше, ніж сама кава.