П'ятница, 29 Березня 2024 р.
26 Жовтня 2018

ВОСЬМА ТРАДИЦІЙНА

17 жовтня в Галереї мистецтв у Старому місті розпочала роботу восьма Всеукраїнська науково-практична конференція Ка­м’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника «Археологія та фортифікація України». Відкрив її вступ­-ним словом директор музею Олександр ЗАРЕМБА.

На пленарному засіданні заслухано сім доповідей. Відкрили його студент національного університету імені Івана Огієнка Євгеній ЛЕВІНЗОН і кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник музею Ігор СТАРЕНЬКИЙ, які розповіли про цьогорічні дослідження архео­логічної експедиції музею.

Рятівним дослідженням ранньоскіфського кургану на Городоччині та тому, як перешко­джали діяльності експедиції «чорні» археологи, присвятив виступ доцент університету Анатолій ГУЦАЛ. Максим ЮЩЕНКО з Києва роз­повів про довгочасні фортифікаційні споруди смуги забезпечення в укріплених районах лінії Молотова.

Із великою увагою було заслухано доповідь магістра історії, завідувача сектора «Музей старожитностей» музею Петра БОЛТАНЮКА про цьогорічні археологічні дослідження на території Старого замку. Необхідні пояснення давала кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології України Лариса ВИНОГРОДСЬКА, яка керувала розкопками.

Усі доповіді супроводжувалися демонстрацією на екрані багатого фактичного матеріалу. Після пленарного відбулися секційні засідання. Учасники конференції розділилися на три групи: «Давня та середньовічна археологія України», «Історія та розвиток фортифікації з найдавніших часів до сучасності» та «Пам’ятки військового зодчества сьогодні. Проблеми збереження, реставрації та музеєфікації фортифікаційних споруд. Використання в туристичній діяльності об’єктів фортифікації. Історіографія та джерельна база археологічних і архітектурно-фортифікаційних досліджень. Нумізматика. Боністика».