П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Квітня 2011

КУПИ СОБІ ХВОРОБУ! ІЗ ЗЕМЛІ…

Легені, вражені ехінококомНа риторичне запитання «Коли, нарешті, зникнуть дикі ринки в цивілізованому місті?» можна відповісти так: «Тоді, коли зникнуть дикі покупці й такі ж продавці». Ми можемо жити у квартирах із покращеним плануванням, їздити на дорогих авто, одягатися в речі відомих брендів, але не бридитися домашнього сиру, придбаного із землі, по якій декілька хвилин тому пробіг бродячий собака; покопирсатися в м’ясі, знаючи, що перед нами в ньому вже покопирсалися такі ж покупці; повірити «чесному слову» жінки про те, що молоко свіже, від здорової корови, ще й спробувати його з кришечки, розуміючи, що його вже й до нас хтось, можливо, навіть хворий на туберкульоз, спробував із тієї ж тари. А потім щиро дивуємося, чого це раптом «закрутило» в животі, піднялася температура, виникла блювота, – їли ж усе свіже… 

Напевно, вже пора в навчальних закладах запровадити нову дисципліну – «Санітарна гігієна»: може, хоч наші діти, коли виростуть, ставитимуться до себе з більшою повагою. 

А поки що наша державна ветлабораторія, мов той єдиний воїн на полі бою, міряється силою з безладом, фальсифікатами та антисанітарією на наших ринках. 

Про те, що вдається побороти, а чого, на жаль, ні, розповідає завідувач відділу ветеринарної санітарної експертизи міської лікарні ветеринарної медицини Валерій ПУЛИК.

ЯК МИ ЦЕ РОБИМО

– Відповідно до нормативних документів, лабораторія не несе відповідальності за продаж неперевіреної продукції. В «Правилах торгівлі на ринках» зазначено, що контролер не має права надавати продавцю торгового місця без висновку лабораторії. Чому відбувається протилежне, – запитання не до нас. На жаль, на ринках реалізується багато продукції без відповідних документів. Тому покупці мають дбати про себе самі та цікавитись, чи має продавець експертний висновок нашої лабораторії. 

Аналізатор молока– Валерію Михайловичу, чи може людина, яка торгує молочною продукцією, зробивши її експертизу, реалізовувати свій товар на торгових рядах, а не в молочному павільйоні?

– Ні. Ми надаємо такій людині місце в павільйоні, за умови що вона надала відомості про стан здоров’я та щеплення від хвороб її корови. Коли ж людина не про­йшла експертизи, вона в ньому не торгуватиме. Може стояти біля павільйону або в рядах і продавати Вам кота в мішку. Ви довіряєте її чесному слову, що продукція якіс­на, але це слово не підкріплюватиметься жодними документами. Тому варто задуматися… На­віть якщо припустити, що така продукція справді якісна, то й тоді виникатимуть питання щодо способу її реалізації. Вона має знаходитися в чистому приміщенні, на чистих прилавках, продавці мають бути в білих фартухах із білими нарукавниками. А що від­бувається на рядах чи й, узагалі, на землі? Люди привозять із сіл не лише молочну продукцію, але й овочі. Спочатку набирається руками картопля чи морква, а по­тім тими ж руками – сир, притрушений пилом від овочів і нашого з Вами взуття. Але і це не найстрашніше…      

На ринку, як ніде в іншому місці, можна зустріти собак. Мало хто знає, що більшість із них заражені ехінококами – стрічковими гельмінтами, які за день виділяють мільйони яєць. Ехінокок найчастіше вражає печінку, а також інші органи. Часто на це захворювання страждають свині. Коли свиню ріжуть, вражена печінка видаляється, а м’ясо – придатне для вживання. На смітниках цю печінку поїдають собаки. Бігаючи між рядами, вони розносять сотні тисяч яєць ехінокока. Достатньо лише невеличкого вітерця, і ці яйця опиняються на сирі, який нічим не прикритий. Лікування людини, яка заразилася ехінококом, єдине – оперування. З її печінки видаляють ехінококові міхурці. Мені доводилося бачити туші свиней, в яких практично не було печінки – тільки міхурі ехінокока. Виходить, що ми за свої гроші купуємо собі важку хворобу!    

Лаборант Наталя БОДНАР– Але й це не єдина проблема. Про те, що зберігати молоко в пластикових пляшках не можна, бо молочна кислота роз’їдає пластик, вбираючи в себе токсичні речовини, вже не говоримо. А ці ж пляшки зі смітників. Чи можна побороти це явище?  

– Це справжній парадокс. Людина, яка себе поважає, ніколи не шукатиме на смітнику посуду для користування, але без обдумування купує молоко в пляшках, які звідти ж взяті. Молоко має продаватися у скляному посуді. Звичайно, селянам зручніше перевозити цей продукт у пластику, але, знову ж таки, якби ми його не купували, то це б змусило їх привозити молоко, як колись, – у скляних пляшках. Я можу посприяти тому, щоб у молочному па­вільйоні продавалося молоко у скляній тарі, але ж за межами павільйону його і далі продаватимуть у пластику. Досить швидко людям набридне такий дискомфорт у перевезенні, особливо тоді, коли бачитимуть, що не всі дотримуються вимог. Тому це має бути злагоджена робота всіх служб, які діють на ринку. 

Сьогодні ми розширюємо гуртовий ринок «Династія». Хочемо там зробити ще один молочний павільйон, щоб селянин не здавав своєї продукції перекупкам, на яких ми чуємо багато нарікань, а сам міг її реалізувати.

«НІ!» – ДОХЛІЙ РИБІ, АЛЕ «ТАК» ШТУЧНОМУ М’ЯСУ?..

– Не секрет, що на наших ринках, так, як на ринках усієї України, сьогодні все більше зустрічаються туші свиней, яких годували спеціальними штучними домішками. Чи можливо розділити продаж м’яса, зважаючи на спосіб годівлі тварин?

– Я вже неодноразово порушував це питання перед відповідними структурами. Але мені пояснили, що наразі його розглядати зарано, тому що немає чітко визначеного законодавства, за яким ми б мали право це робити. Це дещо несправедливо. Харчуючись натуральними продуктами, свиня за рік може набрати 100-120 кілограмів, а на біодобавках цю вагу вона набере за 6 місяців, а то й раніше. Звичайно, що за своєю цінністю м’ясо такої тварини поступається екологічно чистому. М’ясо свині, яку годували натуральними продуктами, має коштувати значно дорожче, тому що його собівартість вища. 

Повірте, що і на першу, і на другу продукцію буде попит, але я погоджуся з Вами: люди повинні мати право вибору. Наші експерти без проблем можуть розрізнити два види м’яса, але пересічній людині зробити це складно. Існують деякі суб’єктивні ознаки, але вони не є основними. Так, водянисте, світло-рожеве м’ясо з грубими волокнами, як правило, належить свині, яку годували біодобавками. М’ясо темнішого кольо­ру, яке за концистенцією сухіше та щільніше, належить свині, котру було відгодовано за допомогою звичайного харчування. Але ж потрібно врахувати і вік тварини: чим вона старіша, тим щіль­нішим і темнішим буде м’ясо. Якщо печінка замість темно-червоного кольору має жовтий, то це означає, що свиню перегодували біодобавками. Загалом, на наших ринках залишилося близько 30 відсотків екологічно чистого м’яса. В основному, біодобавками годують свиней на приватних фермах, бо коштують ці харчі немало. Простий селянин  їх не купуватиме та не годуватиме свиню за спеціальною схемою. 

Радіометр-дозиметр «Стора»– Щодо продажу свіжої ри­би. Як буде організована її реалізація в теплий період?

– Нещодавно на засіданні координаційної ради з роботи ринків це питання порушувалося. Я запропонував продавати свіжу рибу з акваріумів. Постараємося цю справу довести до кінця. 

Сьогодні мова не йде про любительське виловлювання. Це біз­нес, тому підприємці можуть прид­бати акваріуми. Нехай на­віть вони будуть не скляні, а залізні, але в них має бути вода і подаватися кисень: без води в теплу пору жива риба може знаходитися не більше 30 хвилин. Далі починаються процеси розпаду. Якщо таких акваріумів не буде, ми заборонимо продаж сонної риби. 

НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО РАДІАЦІЮ, НІТРАТИ І… 

– Валерію Михайловичу, на­віть коли продукція реалізовуватиметься належним чином, це все одно не зробить її якіс­нішою. Наскільки кам’янчани захищені від передозування радіонуклідами та нітратами в рослинній продукції та фальсифікату – в молочній?

– Покупці можуть не хвилюватися за якість товару. Лабораторія проводить усі необхідні до­слідження щодня. Так, із 4 січня до 31 березня ми зробили 709 експертиз продукції рослинного походження вагою 65323 кіло­грами. З них не допущено до реа­лізації 3971 кілограм через підвищений рівень нітратів. За перший квартал на ринку «Династія» не допущено до реалізації 259,1 кілограма м’яса. Основна причина – неправильний забій тварини через погане знекровлення, невластиві запахи, зокрема, запах сечі. Найбільш небезпечна продукція рослинного походження: цибуля, редиска, огір­ки та помідори. В кожного окремого овоча – свій допустимий рівень нітратів. Уся продукція обов’язково проходить контроль. Продавцю ми видаємо експертний висновок нашої лабораторії. Без цього документа купувати продукцію небезпечно. 

Буквально днями ми придбали нітратомір «Нітрат-експрес». За його допомогою нітрати в продук­ції визначаються миттєво: елек­т­род закладається в овоч, результат висвічується відразу. Вже не потрібно витрачати часу та виконувати багато зайвих операцій для визначення рівня нітратів.    

– А радіологічне дослідження проводите?

– У нас є три прилади для вимі­рювання радіації. За бажанням, кожна людина може прийти до нас і виміряти рівень радіації в продукції. До речі, безкоштовно. Перший апарат працює за принципом лічильника Гейгера. Ним робимо триразове вимірювання однієї проби продукту, щоб звес­ти похибку до мінімуму. 

Два інші прилади – радіометри-дозиметри «Стора», які працюють за іншим методом, також є досить точними. До обстежуваного об’єкта прикладається радіометр і за 2 хвилини визначається рівень радіації. Через витік радіації на АЕС у Японії радіологічне дослідження проводимо щодня. На сьогодні рівень радіологічного зараження в нашому місті, як і в продуктах, які реалізуються на ринках, нижчий за допустиму норму. 

– Як проводяться дослі­дження якості молочної продукції? 

– У нас є аналізатор, на якому досліджуємо молоко на вміст жиру, води, протеїну, кіль­кості цукру, солі або якихось домішок. Ви можете купити молоко без запаху чи специфічного смаку, але в корови, від якої це молоко, може бути прихована форма маститу. Без експертизи цієї хвороби не виявити. Якщо дитина вип’є таке молоко, то матиме запалення горла та діарею. Сир від такої корови має сіруватий або світло-рожевий відтінок, а не білий чи жовтавий. 

Щодо сметани і домашнього сиру, то ми досліджуємо ці продукти за допомогою хімічної екс­пертизи. От погляньте на фальсифіковану сметану. Вона складається з води, деякої кількості молока та згущувача. За межами молочного павільйону така сметана продається по 18 гривень за півлітра. А в павільйоні якісна коштує 20. 

– Щодо м’ясної продукції. В павільйоні продається лише м’ясо свиней, ВРХ і МРХ. А от тушки курей, кролів, качок, гусей та індиків реалізуються за межами павільйону. Вони не проходять дослідження?

– Це не так. Тушки домашньої птиці та кролів проходять експертизу. Ми видаємо людям експертний висновок і ставимо клеймо на тушку, тому обов’язково звертайте на це увагу при купівлі товару. 

Окремо хочу зазначити, що з минулого понеділка працює частина Центрального ринку, а от­же, – і наша лабораторія. Тому будьте уважними: вимагайте від продавців супровідні документи на продукцію і в понеділок!