Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
19 Жовтня 2012

ЧУЖОГО БОЛЮ НЕ БУВАЄ

ЧУЖОГО БОЛЮ НЕ БУВАЄМинулої п’ятниці, напередодні Всесвітнього дня хоспісної та па¬ліативної допомоги, що відзначається в другу суботу жовтня, волонтери медучилища роздавали перехожим інформаційні буклети. Вже другий рік поспіль на вулиці Соборній відбувається така акція.

– В рамках реалізації Асоціацією сімейних лікарів проекту «Чужого болю не буває» і відбувся захід, профінансований Міжнародним фондом «Відродження», – каже лікар-онколог міської поліклініки №1 Артур САВИЦЬКИЙ. – Щороку 50-60 жителів міста та району потребують паліативної допомоги (тоб¬то максимального полегшення фізичних і моральних страждань пацієнтам, що помирають), а їхнім

родинам доводиться самотужки справ¬лятися з бідою. Тож зміст листівок вкотре нагадав кам’янчанам про проблеми невиліковно хворих, проблеми доступності знеболювальних засобів та важливість від¬криття в місті хоспісу.

Більшість кам’янчан знають, що таке хоспіс (лікарня для надання медичної допомоги невиліковно хворим), і погоджуються, що такий за¬клад у нашому місті має бути створено. Нині в Україні діє близько 20 хоспісів та центрів паліативної допомоги на 422 хоспісні ліжка, яких катастрофічно не вистачає. В Ка¬м’янці питання створення хоспісу роз¬глядається вже не один рік, але через брак коштів втілити його в життя поки що не вдається.

ЧУЖОГО БОЛЮ НЕ БУВАЄТакож ми хотіли донести до родичів хворих, які страждають від хронічного больового синдрому, що є можливість використання нестероїд¬них анальгетиків, опіодіїв, пластирів, рідких лікарських форм замість уколів морфію. Хтось із пацієнтів терпить біль, хтось прислухається до порад сусідів чи шукає порятунку в аптеці, виконуючи призначення фармацевтів, а хтось користується послугами цілителів і методами нетрадиційної медицини… Але вкотре хочу наголосити, що не потрібно терпіти болю! Звертайтеся до закладів охорони здоров’я і отримуйте знеболення у вигляді таблеток або ін’єкцій у межах наявних лікарських форм, дозволених МОЗом.