Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Червня 2013

СПРАВИ НА ТРОТУАРІ: ПІШОХОДИ БЕЗКРИЛІ, СЛУЖБИ БЕЗСИЛІ

Виявляється, римувати слова «тротуар» і «кошмар» доцільно не тільки взимку, коли пішоходи дрібненькими кроками обережно тупцяють по слизьких стежках. Влітку ж, коли повітря стає теплим, маршрутки задушливими, а наші з вами кроки ширшими, тротуари, на жаль, помітно вужчають або просто зникають, втрачаючи своє реальне призначення. На них іноді зовсім нахабно і, як з’ясувалося, незаконно вилазять літні столики барів і магазинів, базарні клунки і ящики, тимчасові споруди підприємців та й авто, котрим не вистачає місця для паркування.

ПРОГУЛЯНКА З ПЕРЕШКОДАМИ

Базарні пристрасті пішоходам не обминутиВсе-таки дивні у нас речі відбуваються на пішохідній зоні. Тротуар тут перетворюється на базар і автопарк, лавки – на прилавки, а кіоски, які не мають дозвільних документів, пересуваються собі куди заманеться. Але про всі чудасії по порядку.

«Дайте простору!» – хочеться закричати, прямуючи із селища Жовтневого вулицею Князів Коріатовичів. Як би ви того не хотіли, але, йдучи таким маршрутом, так чи інакше потрапите… на базар. У пішоходів просто відібрали право обійти цю масову штовханину. Тому приготуйтеся перестрибувати кошики, пляшки з молоком, різноманітну городину, насіння тощо.

Побачити, як торгаші з привезеним товаром «з’їдають» тротуар, можна довкола всіх боків ринку, незважаючи на те, що це – незаконно. Адже, як запевняє директор департаменту економіки Майя ГУРСЬКА, на будь-яку виносну торгівлю обо­в’язково повинен бути дозвіл, проте майже всі привезені й викладені прямісінько на тротуар ящики необхідного документа не мають.

– Торгувати можна лише в спеціально відведених місцях на ринку, – каже Майя Дмитрівна. – КП «Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом міста» повинно стежити, чи законно здій­с­-

нюється торгівля в тому чи іншому місці. А в разі порушень, інспектори мають обов’язково давати приписи.

Але таких приписів підприємці бояться, як кіт сала. З’ясу­валося, що на тій же вулиці Князів Коріатовичів суб’єкти господарювання для виносної торгівлі самовільно використовують прилеглу територію, яка не прописана паспортом при­в’язки.

Дивно, але ні правоохоронці, ні інспектори з благоустрою, на жаль, не можуть врятувати туристичного Кам’янця від такої ситуації. Тому запропонуємо пішим туристам прогулянку з перешкодами.

ПОВЗ ПІШОХОДІВ БЛУКАЮТЬ АВТО…

Безцеремонно крадуть пішохідну зону й автомобілі. Що вже говорити про нашу Соборну, перекриту для транспорту дорожніми знаками. Вона, швидше, стала схожою не на пішохідну вулицю, а на паркінг. Водії умудряються заїхати на територію пішохода, минаючи бетонні плити, виїжджаючи на тротуар та ігноруючи знаки. Тому тим, хто безпечно гуляє головною вулицею нашого міста, варто оглядатися, аби часом не потрапити під колесо. Агов! А де ж інспектори, щоб подбати про безпеку пішоходів і дотримання ПДР?..

Не завжди виходить посидіти і на лавочках на Соборній – їх як прилавки умудряються використати винахідливі продавці й «косметичні» консультанти, які на тротуарі облаштовують собі «робоче місце». А чому б і ні – велелюдно, зручно. Але знову ж таки – незаконно.

…І КІОСКИ-ПРИВИДИ

Як гриби після дощу, повиростали на тротуарах міста й тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності. В департаменті містобудування та архітектури нам пояснили, що вони повинні бути встановлені не ближче ніж за

Не вмієте літати ­ виходьте на проїжджу частину!5 м до краю проїжджої частини та за 20 м до перехресть. На ці та інші норми мав би зважати виконавчий комітет міськради, перш ніж дати дозвіл на встановлення отаких кіосків. Не повірите, але багато тимчасових споруд, повз які ми щодня ходимо, таких дозволів не мають. Проте благополучно роблять свій «бізнес на тротуарі».

Особливі пристрасті розгорілися довкола невеликого новоспеченого кіоска-кубика, який буквально два тижні тому з’явився біля «Тано». Варто було перейти дорогу від ринку – і ви в ятці. Жодних 5 метрів вам не надали для обдумування, чи хочете ви потрапити до магазину.

Не встигла споруда наповнитися товаром для реалізації, як на чолі у неї замайорів припис, що зобов’язував невідомого власника «терміново демонтувати споруду як незаконно встановлену». Але чомусь «транс­портувався» кіоск-привид вночі та й не надто далеко. Наступного ранку він опинився майже на зупинці (на фото) й за метр від проїжджої частини, де водії маршруток вигукують: «Базар» (біля «Тано», «Вацака», «Новинки»). Це обурило власників магазинчиків, кот­рим незаконний кіоск перекрив під’їзд для транс­порту. В департаменті міс­тобудування й архітектури одній із власниць, яка прийшла скаржитися, при журналістах пообіцяли проблему ліквідувати. Але, напевно, власник споруди швид­ше ліквідував свої негаразди, бо за декілька днів бачимо картину: кіоск на тому ж місці, поруч будматеріали (які теж з’яви­лися вночі), лавка поперек тротуарної доріжки, перегородженої стрічками. Пішоходам тер­пець увірвався, увірвалися й стрічки.

– Мали б совість! Ще на голови нам повсаджуйте ті кіоски. Людям де ходити? Під колеса машин кидатися, чи що? – обурилася перехожа літня жінка.

– Тут хліб планують продавати, уявляєте! – кажуть працівники сусідніх магазинчиків. – А як же елементарні санітарні норми?! Що це відбувається?

Поки одні пішоходи обурюються, інші виходять на про­їжджу частину, щоб минути кучугуру щебеню й сісти в свою маршрутку…

ТРОТУАР ОБХОДИМО ДОРОГОЮ

Не треба довго гуляти містом, аби натрапити на тротуар, який зник безвісти під ніжками столиків і стільців літніх майданчиків кафе й барів. У Європі, до речі, літні тераси, де відпочивають відвідувачі, дуже популярні. Приємно посмакувати кавою на свіжому повітрі. Люди добрі, але ж не тоді, коли тебе в спину штовхають перехожі, а збоку авто вихлопами газів перебиває аромат їжі! Та й не тоді, коли пішоходам доводиться виходити на проїжджу частину, аби обминути кольорову парасолю.

Вул.Зарванська– У нас є свій порядок встановлення літніх майданчиків кафе, затверджений сесією міської ради, – каже начальник відділу дизайну міського середовища та реклами управління містобудування та архітектури департаменту містобудування та архітектури Олеся ЧЕРНЕНКО. – При встановленні літнього кафе варто враховувати вільний прохід пішоходів, не забуваючи й про людей на інвалідних візках. Тобто треба залишити хоча б два метри тротуару, щоб перехожі могли вільно пересуватися. Коли видається дозвіл, ці всі норми враховуються.

Цікаво, який «привід» ігнорувати загальні правила мають багато підприємців нашого міста? До того ж роблять вони це відверто – навіть після численних зауважень і приписів від інспекторів і архітекторів. Такі нелегальні майданчики можна помітити неозброєним оком і без рулетки. Поблизу них навіть «невеликогабаритні» пішоходи ходять шнурочком, бо місця для прогулянок їм майже не залишили.

НЕ ШТУРХАЙТЕ В СПИНУ – ВПУСТИТЬ ЧАРЧИНУ

Окремої розмови варті магазини, котрі пропонують відвідувачам пригоститися купленим, «не відходячи від каси». На виносних пластмасових столиках, що захаращують тротуари, навіть посеред білого дня можна побачити нехитрий асортимент – пляшку пива, чіпси, а то й і міцніші напої та нарізану ковбасу. Їх споживачі не гребують примоститися за столиком на тротуарі, аби перехилити чарчину.

– Щодня з вікна власної квартири доводиться бачити захмелілих відвідувачів за столиками. Причому із самісінького ранку. А через дорогу ж гімназія, учні прибігають у магазин! – бідкається кам’янчанка Олена, яка проживає біля «Гранду».

Архітектори повідомляють, що поблизу навчальних закладів взагалі не повинно бути літніх майданчиків зі столиками, як і жодних рекламних кампаній щодо алкоголю чи тютюнових виробів. Зі слів інспектора з благоустрою Валерія ПРЕДЕТКЕВИЧА, вищевказаний магазин проводить будівництво тераси, на що має дозвіл, а от свої столи, зонти і стільці розклав без необхідних дозволів…

ІНСПЕКТОРИ ПОПЕРЕДЖАЮТЬ, ВЛАСНИКИ НЕ ЗВАЖАЮТЬ

Не по-братськи поділилися тротуаром і кафе «Ар-деко» та кав’ярня «На Зарванській», які, як нам повідомили у відділі дизайну міського середовища та реклами, винесли майданчики самовільно. Інспектори назвали й інші «точки» на тротуарах, котрі не мають документів – це торгові ятки із сувенірами на вул.Замкова, виносний майданчик «Гостинного двору», де продають морозиво, комерційний блок, що приєднаний до автобусної зупинки на вул.Троїцька, літній майданчик біля магазину «Струмок» на вул.Данила Галицького, а також низка кіосків «Укрпреси» на Червоноармійській, Пушкінській, Шевченка тощо.

У пішохідній зоні коліс більше, ніж пішоходів– Законодавча база не передбачає, що ми маємо право самі демонтувати споруду, – нарікає Олеся Черненко. – Сама ж процедура не надто оперативна: спочатку інспектори з благоустрою дають підприємцю перший припис-попередження, потім припис про демонтаж. Якщо власник не виконує його, інспектор передає матеріали до виконавчого комітету, який у свою чергу надає рішення про ліквідацію споруди. Якщо ж підприємець не згоден, справа передається до суду.

І хоч незаконними кіосками й літніми майданчиками тротуари кишать, проте поки що справа до їх примусового демонтажу доходить вкрай рідко. Наразі ж інспектори щедро роздають приписи і проводять рейди разом із міськими архітекторами, які обіцяють взятися за порушників.

А поки що на наших тротуарах безпардонно не дотримуються ні норм, ні законів. Отже, пішоходам, яким не дають простору, залишається помріяти хіба що про крила.