П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Травня 2015

БІЗНЕС-КООПЕРАЦІЯ НОВОЇ ГЕНЕРАЦІЇ

Рік, що став переломним для всієї України, показав суспільству й обличчя тих ініціативних груп, які ці зміни стимулюють. Ними є герої, котрі захищають нашу державу на лінії фронту, волонтери, які забезпечують воїнів у тилу, а також малий і середній бізнес, що взяв на себе фінансовий тягар реформ. Об’єднати свої сили, знання і досвід у кризовий період вирішили й підприємці Хмельниччини.

БІЗНЕС-КООПЕРАЦІЯ НОВОЇ ГЕНЕРАЦІЇ Два місяці тому, 23 березня, потужні підприємства 8 районів і 7 міст нашої області дали старт «Новій економічній політиці». Потенціал регіону бізнесмени з відомими іменами взялися розвивати на основі стратегії регіонального розвитку нашої області. Втім мають на неї «непівці» й власний погляд. 21 травня у Хмельницькому його озвучили Сергій ІВАЩУК (агрофірма «Перлина Поділля» з Білогір’я), Олександр СПІВАК (ТОВ «Старокостянтинівцукор»), Василь МІРАКІН (фірма «Дубово», Хмельницький і Деражнянський район) і кам’янчани Володимир ПОСТОВИЙ (ПАТ «Гіпсовик»), Володимир ЮР’ЄВ (ТОВ «Український кристал»), Олег ДЕМЧУК (радник голови правління «Сварог Вест Груп» – Шепетівський, Новоушицький, Красилівський райони). Основну ставку підприємці роблять на сільське господарство, харчову й переробну промисловості, відновлення машинобудування, розвиток туризму і рекреації.

– Сьогодні дуже багато говорять про політику, про війну, але дуже мало про тих, хто все це фінансує, – каже директор підприємства «Дубово», учасник НЕПу Василь Міракін. – І наше об’єднання слугує тим чинником, який допоможе економічно сильній Хмельницькій області набирати нових обертів. У НЕПу немає жодного політичного підтексту. Наша мета – це люди Хмельниччини, яким давно вже пора дати хороші робочі місця і можливість заробляти на своїй землі. Нам вкрай необхідно надати підтримку малому і середньому бізнесу. Адже підприємці Хмельниччини нині легко можуть дати внутрішньому ринку все те, що раніше завозилося з-за кордону.

Своєрідний обмін досвідом, думками і бізнес-ідеями учасники громадського руху підприємців проводять щомісяця. Під час останніх зборів НЕПу, що відбулися 23 травня, понад сорок представників підприємств Хмельниччини обговорювали процеси стандартизації та сертифікації на українському і європейському ринках із представниками Міністерства економіки. 7 травня в компанії експертів «непівці» дискутували про залучення державних та іноземних інвестицій. Їх, зокрема, хочуть активно вливати у сферу сільського господарства.

– Наша область насамперед аграрна, тому в рамках об’єднання НЕП ми б хотіли зорієнтувати увагу на розвиток саме цього потенціалу, – стверджує гендиректор агрофірми Сергій ІВАЩУК. – Після підписання угоди про асоціацію з ЄС і вступу України до зони вільної торгівлі для нас дуже важливо, щоб у європейський економічний простір якомога швидше інтегрувалася й Хмельницька область. Щоб ми не лише стали світовим лідером з експорту зерна, але й могли продавати Європі готову продукцію. Для цього нам просто необхідний обмін досвідом і знаннями у сфері ведення бізнесу, адже багато членів нашої команди вже знають, що таке інвестиції та кредити міжнародних фінансових корпорацій. Тому для мене НЕП – це своєрідна синергія досвіду, знань, бажань усіх патріотів Хмельниччини, які працюють у бізнесі. Адже ми прагнемо розвивати не тільки власні підприємства, але й область загалом. Просувати її якісну продукцію на зовнішній ринок.

Шляхом об’єднання потужних бізнес-гравців Хмельниччини у «Новій економічній політиці» прагнуть реалізувати й засади децентралізаційного процесу. Спільно з громадою підприємці області готові взяти на себе ініціативу та відповідальність за впровадження реформ і власними ресурсами допомогти державі в період нестачі фінансування, кадрів, ресурсів. Своїм завданням у НЕП вважають також залучення спеціалістів, еспертів до аналізу галузей економіки регіону та запуск у кожній з них власного виробництва.

А от локомотивом реформ у сфері сільського господарства в «Новій економічній політиці» вважають науку. Тому одним із напрямків своєї діяльності учасники громадського руху називають інвестиції в «мозок» регіону. Науковий потенціал майбутніх аграріїв та бізнесменів на Хмельниччині планують розвивати, починаючи ще зі шкільної лави, тож уже працюють над розробкою своєрідних бізнес-курсів для учнів загальноосвітніх шкіл області. З наступного навчального року їх впровадження хочуть розпочати зі школярів Хмельницького. Вкласти чимало ресурсів бізнесмени готові і в профтехосвіту.

– У профтехучилища нашої області бюджетом цьогоріч передбачено близько 200 мільйонів гривень держфінансування, – каже депутат облради та ініціатор створення ГО «НЕП» Олег Демчук. – «Ми вкладаємо в ПТУ, щоб згодом не вкладати в тюрму», – запевняють мене депутати. Але насправді маємо змінити акценти та інвестувати насамперед у якісного працівника. Наука, яку ми успадкували від Радянського Союзу, законсервувалася на продажі дипломів, тоді як фінансувати нині потрібно насамперед у практичну науку. Підприємці-учасники НЕПу нині готові профінансувати перекваліфікацію викладачів і студентів, надати їм власні площі під навчальні ділянки. Адже мати кваліфікованих науковців в аграрній сфері для нас стратегічно важливо.

Науковий потенціал регіону вже більше як два роки вдало використовує голова правління кам’янецького ПАТ «Гіпсовик» Володимир Постовий, підприємство якого наразі активно працює над виробництвом сировини для поліпшення грунтів. У співпраці з науковцями ПДАТУ вже напрацьовано чимало технологій і ресурсів, які презентували місцевій асоціації сільгоспвиробників, а рекомендації направили на обласний рівень.

Інвестуватимуть потужні підприємства області й у низку соціальних проектів. Реалізовуватимуть конкретні кроки завдяки благодійному фонду «Зміцнення громад», який уже успішно працює під крилом агрокорпорації «Сварог Вест Груп». У планах підприємців благодійних кроків назбиралося чимало: від реконструкції шкіл і садочків – до будівництва доріг. Приклад бізнесменам подає агрофірма з Білогір’я, представники якої вже увійшли до громадських рад бюджетних установ. Тепер підприємці надають їм не лише фінансову підтримку, але й якісні управлінські та менеджерські послуги.

Чимало коштів і зусиль бізнесмени також планують спрямувати на навчання і стажування кадрів за кордоном. Показати ресурси області на міжнародному рівні «непівці» планують, потрапивши на Міжнародну виставку «Експо-2015», яка до жовтня проводитиметься у Мілані. В павільйоні України для аграрного потенціалу Хмельниччини наші підприємці «вибивають» окреме місце.

– Наразі в нас існують тільки два цільові напрямки розвитку – держава і громада. Рівень регіону, на жаль, ніхто не розглядає, – каже Олег Демчук. – Утім саме від залучення інвестицій на рівні областей виграють усі. Нам потрібно виробляти кластерний підхід до бізнесу, а підприємцям співкоординувати і кооперувати свої зусилля.

Сферою своєї діяльності НЕП називає 20 районів області. Учасники громадського руху підрахували: якби до їхнього об’єднання увійшли по три бізнеси району, коштів і ресурсів цілком вистачило б на всі заплановані організацією проекти. Втім поки що до лав їхньої спілки увійшли представники 13 районів Хмельниччини. Тож чекає НЕП і на нових учасників. Їхній список легко можуть поповнити очільники або ж виконавчі директори будь-якого підприємства Хмельниччини, які займаються виробництвом товарів і послуг.