Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
11 Березня 2011

ЛІКУВАННЯ БУРЯКОМ

Буряк має широкий спектр застосування в народній медицині завдяки своїм корисним і цілющим властивостям, які обумовлені наявністю в коренеплодах різних вітамінів (групи В, PP та ін.), бетаїну, мінеральних речовин (йоду, магнію, калію, кальцію, заліза), біофлавоноїдів. Буряк також є джерелом вітаміну C, міді та фосфору, він здатен виводити токсини з організму. 

Вміст вітаміну В9 у буряку ідеально підходить для запобігання хворобам серця. Буряк рекомендується для профілактики та лікування гіпертонії, атеросклерозу та інших захворювань серцево-судинної системи. Речовини, що містяться в коренеплодах, мають судинорозширювальну, протисклеротичну та заспокійливу дію. 

Буряк має також кровотворні властивості завдяки високому вмісту в коренеплодах заліза та міді. Буряк застосовується при різних ступенях анемії та при станах, пов’язаних зі зниженою міцністю стінок кровоносних судин. Буряк має омолоджувальні властивості завдяки наявності в ньому фолієвої кислоти, яка сприяє творенню нових клітин і кварцу – дуже важливого для здоров’я кісток, артерій і шкіри. Необхідно знати, що буряк протипоказаний тим, у кого підвищена кислотність, зате корисний для людей, які страждають на затримку рідини в організмі та ожирінням. Буряк очищає не лише нирки, але й кров, зменшуючи кислотність нашого організму, сприяє очищенню печінки. Цей овоч стимулює роботу нашого мозку та усуває токсини, які можуть накопичуватися в нашому організмі, підтримуючи гарне психічне здоров’я та запобігаючи передчасному старінню. Варений буряк – чудовий проносний і сечогінний засіб. Сік сирого буряка корисний при гіпертонії. 

Коренеплоди буряка містять багато пектинових речовин, завдяки чому мають гарні захисні властивості від впливу радіоактивних і важких металів. Пектинові речовини також сприяють виведенню холестерину та затримують розвиток шкідливих мікроорганізмів у кишечнику. Корисний буряк при виснаженні організму і знесиленні після перенесених захворювань. Рекомендується пити свіжий буряковий сік не менше трьох разів на день до їди. 

ВЛАСТИВОСТІ ВАРЕНОГО БУРЯКА 

Варений буряк, на відміну від бага-тьох інших овочів, здатен зберігати головні корисні властивості при термічній обробці. Справа в тому, що вітаміни групи В і мінеральні солі не дуже чутливі до нагрівання. Буряк містить достатню кількість бетаїну, який сприяє засвоюванню білків і зниженню артеріального тиску, гальмує атеросклероз і, що особливо важливо, регулює жировий обмін, перешкоджає ожирінню (особливо ожирінню печінки). Словом, речовина корисна в усіх відношеннях. 

Людям, котрі страждають на сечокам’яну хворобу та порушення обміну речовин, варто обмежити вживання буряка через вміст у ньому щавлевої кислоти. 

ЛІКУВАННЯ БУРЯКОВИМ СОКОМ 

Сік буряка – найцінніший сік для поліпшення складу крові. Жінкам корисно пити його мінімум 0,5 л на день у суміші з морквяним соком. 

Буряк має гарні очисні властивості, але починати пити буряковий сік слід поступово, оскільки вживання 1 винного келиха соку за один прийом може викликати очисну реакцію – запаморочення чи нудоту. Досвід показує, що спочатку краще пити суміш, де переважає морквяний сік, а потім поступово збільшувати кількість бурякового соку, щоб організм краще сприймав його очисну дію. Зазвичай достатньо від 1 до 1,5 скл. соку 2 рази на день. Під час клімактеричного періоду така процедура дає набагато більший постійний ефект, ніж синтетичні гормони. 

Найпозитивнішою властивістю буряків є те, що в них міститься багато натрію та трохи кальцію. Це сприяє розчинності солей щавлевої кислоти, які внаслідок вживання вареної їжі накопичуються в кровоносних судинах. Буряковий сік показаний при розширенні вен або згущенні крові, що викликає високий тиск крові та інші види порушення серцевої діяльності. 

Вміст кальцію в буряку забезпечує загальне живлення клітин організму, а вміст хлору є очищаючим засобом для печінки, нирок і жовчного міхура, стимулюючи діяльність лімфи у всьому тілі. 

Суміш морквяного та бурякового соків стимулює творення еритроцитів, покращує пам’ять, особливо при атеросклерозі, розширює кровоносні судини. При гіпертонічній хворобі, недокрів’ї, неврозі та безсонні він незамінний. 

Буряковий сік краще залишити на де-кілька годин у холодильнику, зняти піну та вживати з морквяним соком у співвідношенні 1:4. Свіжий сік покращує стан хворих зі злоякісними пухлинами, але пити його потрібно не більше 100 мл на добу. 

При фарингіті та ангіні добре полоскати горло 5-6 разів на день соком буряка з додаванням 1 ст.л. оцту на склянку соку. 

При діабеті пити свіжий сік по 1/4 склянки 4 рази на день. 

Для покращення слуху зварити очищений буряк, вичавити сік, капати в кожне вухо по 3-4 краплі.