П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Квітня 2011

ПРЕЗИДЕНТ, РЕФОРМИ, ЧИНОВНИКИ – НЕЗАЧАРОВАНИЙ ТРИКУТНИК

Події останніх днів вказують на те, що роман Президента з владою закінчується. Тепер Глава держави діятиме жорстко та рішуче. Саме так, як на це заслуговують українські можновладці.

Послання Президента України до Верховної Ради, яке він озву­чив 7 квітня, дало чітко зрозуміти і громадськості, і представникам влади, що Глава держави не задоволений діями влади за перший рік свого президентства. «Даючи загальну оцінку роботі влади за минулий період, можу я бути задоволений першими підсумками? Випереджаючи критиків та опонентів, одразу і відкрито скажу: «Ні!». Із задумів і планів на 2010 рік ми спромоглися реалізувати щонайбільше третину», – сказав Віктор ЯНУКОВИЧ. При цьому Глава держави наголосив, що на сьогодні національна економіка переважно залишається неефективною та залежною від кон’юнктури зовнішнього фінансового та товарних ринків. Виникає запитання: чому ж владі не вдається реалізувати всього запланованого? Що стоїть на заваді стовідсоткового успіху реформ?

Почнемо з головного – із самої влади. 

Якщо говорити відверто, то за всі 20 років незалежності Укра­їни реформи ЯНУКОВИЧА, напевно, чи не найперша кардинальна спроба змінити країну. Цілком зрозуміло, що якщо потрібно змінити країну, то без подолання корупції виконати таке завдання буде практично неможливо. Тому і стоїть тепер перед Президентом головна проблема – боротьба з тіньовою економі­кою та корупційними схемами. І все було би добре, бо час показує, що у ЯНУКОВИЧА є і бажання, і політична воля, але існує один маленький нюанс. Сьогодні бюрократи чинять шалений опір змінам. Чиновники не хочуть модернізації, бо вона не залишить їм шансу для збагачення за рахунок держави. Справою КУЧМИ Президент показав, що вибірковість застосування норм права залишилась у минулому. Недоторканних в Україні не залишилося. Цей крок Глави нашої держави – це вже явна перемога над стереотипами українського суспільства, адже всі ми з Вами давно і прекрасно знаємо, що чиновник – це цар і бог, бо має мандат влади. 

Під час виступу з посланням у Верховній Раді Президент України практично висунув народним обранцям ультиматум. «Закриття корупційних схем і термінове схвалення антикорупційних законів – це моя категорична вимога», – заявив Гарант Конституції. «Мова йде про радикальне подолання корупції. Корупція в Україні – си­стемне явище. Вона руйнує державу та принижує кожного громадянина, який вимушений захищати свої інтереси на основі тіньових стосунків із чиновниками», – зазначив ЯНУКОВИЧ далі.

На диво Рада швидко почула Президента. Того ж дня було, нарешті, прийнято антикорупційне законодавство, схвалення якого Віктор ЯНУКОВИЧ вимагав від парламентаріїв уже декілька місяців. 

Іншим суттєвим моментом, що не додає яскравих фарб укра­їнській модернізації, є ставлення суспільства. Щось змінювати завжди важко. Людина, як правило, протистоїть нововведенням, вона їх не бажає сприймати. Як свідчить досвід європейських країн, що пройшли шляхом змін ще у 90-ті роки, реформи ніде не були м’якими та популярними. Згадати хоча би Польщу чи Угорщину: в 90-ті цим країнам було дуже важко, проте вони про­йшли шляхом кардинальних змін і сьогодні є повноправними членами Європейського Союзу. Тож, можливо, й українцям варто замислитись над тим, чого вони хочуть для себе та своїх дітей. 

Якщо раніше ми чули тільки обіцянки, то сьогодні Президент діє. Реформи, і це потрібно визнати, реалізуються, хоча і зус­трічають шалений опір чиновників. Суспільство теж не в за­хваті. Та зміни вже незворотні. Рішучість і налаштованість Президента вказують на те, що він має всі наміри довести реформи до кінця. І особисті плани наших вельмишановних можновладців не стануть перепоною на шляху Глави держави, бо мета того варта.