Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
12 Квітня 2013

КАРТИ – ЦЕ ВАМ НЕ ІГРАШКИ

У Кам’янці-Подільському минулої неділі змагалися майбутні «шумахери»! Не вірите? Ну, принаймні, такі «монстри» «Формули-1», як Міхаель Шумахер, Фернандо Алонсо та Себастьян Феттель свої гоночні кар’єри у дитинстві розпочинали саме з картингу.

Щороку сезон картингу в Україні відкривається саме в Кам’янці – міжобласними змаганнями на Кубок міського голови. 7 квітня, ще зранку, на мотобольному стадіоні гучно ревли мотори. Механіки і спортсмени метушилися біля своїх картів, а на самому полі, огородженому скатами, вирували справжні пристрасті. Юні гонщики на шаленій швидкості проходили трасу.Картинг

Позмагатися в швидкісних перегонах завітали майже півсотні спортсменів (віком 6-25 років) із Чернівців, Хмельницького, Чорткова, Стрия, Новодністровська, Кельменців, Козова, Тернополя. Звісно ж, була і кам’янецька команда. Нестабільна погода відлякала ще декількох потенційних учасників.

Наше місто представляли дев’ять гонщиків, котрі займаються в тренера філії ХОЦНТТУМ Руслана Кагітіна. Діана Гречана, Максим Кобилянський і Даніїл Кукурузов зуміли здобути перемоги в своїх заїздах, а Олег Боднарчук став третім. Також змагалися за місто Борис Бонар, Ілля Зюльковський, Олександр Акішев, Вадим Каліщук та Павло Кравець. Кам’янчани в змаганнях здобули ІІ командне місце, пропустивши вперед лише чернівчан. Третіми стали гонщики з Хмельницького.

– Результатами, звісно, задоволений, – ділиться враженнями тренер філії ХОЦНТТУМ, президент обласної Федерації картингу Руслан Кагітін. – Через негоду в нас не було змоги ще краще підготуватися. Також завадили і поломки картів.

– Що найбільше впливає на гарний результат: майстерність спортсмена чи швидкість машини?

– Все разом. Зрозуміло, що на слабенькій машині неможливо показати хороший результат. У нас є карти і 1988 року випуску, і 2012-го. Після заїздів ми їх розбираємо, оглядаємо, змащуємо, тобто стежимо за їхнім станом. Більшість машин спортсмени купують за власний кошт, але декілька картів є в гуртку. Їх можна купити цілими (з мотором або без) виробництва Росії, Італії, Німеччини. Новий, гарної якості карт може потягнути на 1200-4000$ і більше, а заїжджені, без тюнінгу є можливість придбати в сім разів дешевше. Можна і самому по запчастинах скласти, доопрацювати, тюнінгувати. Все залежить від вашого гаманця. Швидкість вони розвивають 130-200 км/год.

Юний "Шумахер"Дякуємо голові обласного ХОЦНТТУМ Григорію Гончаруку за те, що забезпечує нас пальним під час змагань. Підтримують і голова філії ХОЦНТТУМ Олександр Луданний, підприємець, член нашої федерації Андрій Мастикаш, заступник мера Василь Сукач і начальник міського управління освіти і науки Світлана Старченко.

– Руслане Павловичу, а як можна долучитися до цього спорту в нашому місті?

– Випробувати своє вміння в керуванні спортивним автомобілем може кожен охочий кам’янчанин віком від 6 років. Можна записатися в гурток картингу філії ХОЦНТТУМ (заняття безкоштовні) або стати членом Федерації картингу Хмельницької області. Тренуємося ми щодня, крім вихідних, із 15.00. Навіть взимку їздимо. За один рік зможемо підготувати спортсмена до участі в змаганнях. Детальнішу інформацію можна отримати за тел.: 0637017612.