П'ятница, 29 Березня 2024 р.
5 Серпня 2022

СТАДІОН Є, ФУТБОЛ БУДЕ

Сталося те, на що спортивна громада міста очікувала не один рік, – 28 липня, у День української державності, оновлений Центральний стадіон ім.Г.Тонкочеєва зустрічав гостей. Подію супроводжував товариський матч між зірками українського шоу-бізнесу та збірною місцевих військових і силовиків. Також під час урочистості повідомили, що в Кам’янці-Подільському буде й професійний футбол, адже до нас із Дунаївців переїхав ФК «Епіцентр».

ВІДКРИЛИ. АЛЕ ЧИ ВОСТАННЄ?

Новина про оновлення спортивного об’єкта в рамках «Великого будівництва» вперше з’явилася наприкінці 2019 року й стала для кам’янчан справ­ді приємною несподіванкою. Оскільки споруда вже давно потребувала змін.
– Щодо ремонту поля, то однозначно треба робити. Востаннє його ремонтували 1986 року. Бігові доріжки – 1983-го, на асфальт поклали гуму. Тому це питання навіть не обговорюється, – розповідав «Подолянину» у вересні 2020 року відомий у місті футбольний тренер Володимир ПТАШНИК.
Однак того ж ковідного 2020-го тендер виграв не­доброчесний підрядник, який отримав аванс, а роботи не виконав. Тому фактично реконст­рукція стартувала лише торік, коли її доручили іншій фірмі. До речі, днями Хмельницька обласна прокуратура опри­люд­нила повідомлення, що підрядник, який не виконав ка­пітального ремонту нашого ста­діону, поверне до міського бюджету майже 3,3 млн гривень. Адже господарський суд міста Києва задовольнив у повному обсязі позов прокуратури.
Наразі, за даними Хмельницької ОВА, всі роботи виконано: оновлено трибуни, ад­міністративну будівлю, газон футбольного поля, встанов­лено синтетичне покриття для бігових доріжок, секторів на­турального газону для спортивних змагань, встановлено тротуарну плитку, облаштовано сектори для стрибків у висоту, довжину, потрійного стрибка, сектори для метан­ня списа, диска та молота, штовхання ядра, яму для бігу з перешкодами. Їх загальна кош­торисна вартість склала 38,975 млн грн. Нова спортивна арена може розмістити 2587 глядачів. Щоправда, багатьох кам’янчан обурила відсутність східної трибуни. Людей це дивує, адже в місті відбувається відродження професійного футболу. Очікуємо, що після війни вболівальник знову масово піде на футбол. Але чи вистачить такої міст­кості для охочих відвідати поєдинки Першої ліги – невідомо.
Першими поле стадіону випробували команда зірок українського шоу-бізнесу «Маестро» і збірна місцевих військових та силовиків «Фортеця».
Під час основного часу гри кращими були представ­ники мистецтва – 3:0. Але в показовій серії пенальті верх взяли кам’янчани – 5:3.
Тільки от відбувалося все за обмеженої кількості глядачів, оскільки громадськість про подію заздалегідь не повідомляли. Офіційна версія – з метою запобігання великого скупчення людей.
Утім прибув голова Хмельницької ОВА (саме область організовувала захід) Сергій ГАМАЛІЙ і провідні футбольні функціонери краї­ни: перший віцепрезидент УАФ Вадим КОС­ТЮЧЕНКО та легендарний динамівець Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО, який наразі займає в Українській асоціації футболу аналогічну посаду.
– У такий нелегкий час ми будуємо стадіони, розвиваємо футбол, театр та інші галузі, бо життя продовжується, – каже Олексій Михайличенко. – Це дуже потрібно, адже ми не тільки виборюємо свою свободу сьогодні, а й піклуємося про завтрашній день.
Міський голова Михайло ПОСІТКО теж був присутній і з рук Вадима Костюченка отримав грамоту від УАФ на честь відкриття стадіону ім.Г.Тонкочеєва, яке може виявитися не останнім. За неофіційною версією, в майбутньому нам варто сподіватися на дубль два відкриття стадіону представниками влади міста.

НА ФУТБОЛ… ПІСЛЯ ВІЙНИ

«Епіцентр» офіційно зареєстровано як фут­больний клуб із Кам’янця-Подільського. Тож уже незабаром у місті з’явиться професійний футбол, якого не було з 90-х. Перед стартом сезону власні джерела в клубі привідкрили «Подолянину» завісу того, як тепер житиме футбол у нашому місті.
У порівнянні з минулим роком, зміниться не лише прописка клубу, а й склад команди, оскільки від попереднього переліку футболістів залишилися лише 6 гравців. Проте на перегляді в тренерського штабу перебувають ще близько 20, частина з яких, імовірно, й сформує кіс­тяк «Епіцентру» в футбольному сезоні 22/23. Усі вони наразі тренуються в Дунаївцях.
Переїзд до Кам’янця-Подільського сприймається як важливий крок на шляху до загального розвитку футболу в регіоні. Тому «Епі­центр» веде перемовини про співпрацю з місцевими дитячими командами, але згодом пла­нує відкрити в місті й власну дитячу школу.
І хоча формат та дати проведення майбутнього чемпіонату України все ж офіційно не затверджені, в клубі кажуть, що розраховують на дозвіл проводити домашні матчі в Кам’янці-Подільському. Шкода, що до нашої Перемоги всі матчі проводитимуться за порожніх трибун. Тож сподіваємося, що ЗСУ якнайшвидше організують аншлаг на оновленому стадіоні.

Олександр ЩЕРБАТИХ.