Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Листопада 2014

ГРЕЧКУ ПРИРІВНЯЛИ ДО БЕНЗИНУ

ГРЕЧКУ ПРИРІВНЯЛИ ДО БЕНЗИНУГречаники, гречані голубці, гречані супи поступово стають розкішшю. За останні два тижні продавці на ринку не встигають змінювати цінники на мішках із гречкою. Цього тижня ціна сягнула 18 грн. за кілограм темної крупи і 19 грн. – світлої. Подорожчання продукту, який споживає чи не кожна українська сім’я, неабияк сколихнуло громадян.

За даними сектору Державної інспекції України з контролю за цінами в Хмельницькій області, крупи стали дорожчими лише на Хмельниччині. Тому голова Хмельницької обласної ради Іван ГОНЧАР вважає, що гречка подорожчала необгрунтовано, і закликає голів районних рад, міських, сільських і селищних голів зробити все, аби не допустити підвищення ціни на гречані крупи. В свою чергу обласне відділення Антимонопольного комітету досліджує питання відповідності відпускних цін заводів­виробників і посередників вимогам законодавства про захист економічної конкуренції.

­ Нині дорожчає не лише гречка, а й інші крупи, ­ зазначає начальник управління агропромислового розвитку РДА Ігор ГАЙ. ­ Коли нині круп’яний завод відпускає гречку по 11 гривень, то й на ринку ціна підвищується. Сільськогосподарські формування змушені збільшувати вартість продукції, адже ціни зросли і на пальне, і на добрива. Зрозуміло, що собі в збиток працювати ні­хто не буде.

Так, площа посівів гречки частково зменшилась, але не думаю, що це стало причиною підвищення цін. На території району ми її не сіятимемо, бо це нерентабельно. А нині вибір аграрних культур формує ринок.

Проблему з гречкою вважаю надуманою. Декілька років тому ми вже мали таку ж ситуацію. Тепер знову хтось створює ажіотаж, працюючи за тією ж схемою, аби заробити гроші. Люди мають знати: збільшуватиметься попит ­ зростатимуть і ціни.

Тетяна ХОПТЯР.