П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Грудня 2014

ЗАКОННЕ «НІ» ДОМАШНЬОМУ СИРУ?

Закон входить у дію, селяни – в шок. Уже з першого січня м’ясо та молоко під звичним для нас брендом «домашнє» можуть опинитися під табу. Таку м’ясо-молочну перспективу передбачає закон «Про безпеку і якість харчових продуктів», пункти якого змусять мешканців сіл грати за новими правилами.

Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів». Стаття 35. «Агропродовольчі ринки»:

«Забороняється реалізація та обіг необробленого молока та сиру домашнього виробництва, а також туш або частин туш парнокопитних та інших копитних подвірного забою на агропродовольчих ринках».

ЗАКОННЕ «НІ» ДОМАШНЬОМУ СИРУ?А правила передбачають таке: селянам, які реалізовують продукти зі свого господарства, заборонять проводити забій худоби у власному дворі. Натомість тварин потрібно буде везти на спеціальні бойні, а молоко ­ переробляти тільки промисло­вим способом. Тобто, домашнє м’ясо, а також вся молочка взагалі можуть зникнути з прилавків. Саме таким чином мала б відбутися адаптація до міжнародних стандартів, на що зобов’язалася Україна, вступивши ще 2008 р. до Світової організації торгівлі (СОТ).

Та чи готові до нових законодавчих норм українські селяни, котрі й без того не мають роботи, і чи створені для них необхідні умови? Мабуть, сьогодні це запитання залишається риторичним. Проте перший день початку дії закону вже не за горами. Втім дізнаємося, що в міському управлінні ветеринарної медицини поки що жодних розпоряджень з приводу нього не отримували. Не надходили вказівки й ветеринарним медикам району. Проте новий закон тут обговорюють досить активно, адже, ймовірно, після набуття ним чинності райуправління буде дещо реорганізоване.

Що ж до забійних пунктів, то насамперед говорять про створення такого у Вербці, де є всі необхідні умови. І хоча ветпрацівники очікують, що з приводу реалізації м’яса буде виникати чимало запитань, найбільше все­таки занепокоєні новими вимогами щодо молока. Бо поки що уявлення не мають, як вони втілюватимуться в життя.

А ось директор КВЗП «Ка­м’янець­Подільський» Сергій ЧЕР­НЯВСЬКИЙ повідомив про часткову готовність до нових вимог.

– Цей закон мав набрати чинності ще з першого січня 2014 року, -­ каже директор ринку. -­ Ми, в принципі, готові. В будь­якому разі людям, які вирощували худобу вдома, зможемо надавати відповідні послуги -­ забій тварин, охолодження туш у холодильних камерах, доставка м’яса на територію ринку. Займатиметься цим районне споживче товариство. Наразі немає роз’яснень щодо оплати таких послуг. А як же буде з молоком -­ сказати взагалі дуже важко.

Загалом же «молочне» нововведення стало снігом за пазуху не тільки для селян, яким заборонять продавати продукти домашнього виробництва. Лякає воно й самих споживачів, котрі віддають перевагу саме таким харчам. Бо хоч у Європі давно відійшли від такого поняття, як парне молоко, для українців домашні сир і сметанка ­ це такі ж національні продукти, як і кумис для казахів.

І, здавалося б, зростання вимог до якості того, що ми споживаємо, -­ річ позитивна й необхідна. Проте знову ж таки: впровадження нових стандартів відбувається не зовсім поступово та виважено. Адже держава мало чим допомогла селянам, аби тепер питати з них по повній.