П'ятница, 29 Березня 2024 р.
13 Березня 2015

ТАРИФИ ВЖЕ НА ПОРОЗІ, А СУБСИДІЇ ЩЕ В ДОРОЗІ

ТАРИФИ ВЖЕ НА ПОРОЗІ, А СУБСИДІЇ ЩЕ В ДОРОЗІПоки ціни й тарифи нещадно затягують паски на горлі чи не кожної української сім’ї, уряд обнадіює грядущим спрощенням в отриманні житлових субсидій. Така перспектива вже встигла полоскотати за болюче й чимало кам’янчан. Бо тепер для багатьох мешканців спроба хоч якось підлатати сімейний бюджет – це завдання номер один у програмі на виживання.

Підрахувавши суми, які треба буде вивалювати із сімейного гаманця після першоквітневого підвищення тарифів, кам’янчанка Ольга ледь не впала в депресію. Все, на що наступної зими буде здатний щомісячний дохід її сім’ї, ­ оплатити комунальні послуги. Тому, почувши розмови про можливі зміни в отриманні субсидій, жінка пішла шукати щастя до департаменту соціального захисту населення.

­ Наша сім’я складається з трьох осіб. Я не працюю, взяла декретну відпустку, аби доглядати маленького сина, ­ каже Оля. ­ Чоловік теж не має офіційної роботи ­ після звільнення з приватного підприємства три місяці працював у Польщі. Тепер приїхав до Кам’янця та намагається влаштуватися за спеціальністю, але поки що марно. Нам трохи допомагають батьки. Живемо в приватному будинку. І коли дізналися, що лише за газ потрібно буде заплатити дві з половиною тисячі гривень, задумалися, як будемо виживати.

При цьому від працівників соцслужб жінка дізналася, що не має права оформити субсидію, бо серед членів її сім’ї є безробітний, який не зареєстрований у Центрі зайнятості. За діючими сьогодні правилами, не бачити субсидії, для прикладу, і тим сім’ям, які мають будиночок у селі або город. Перешкодою для отримання держдопомоги стане й старий автомобіль, яким ви, можливо, й не користуєтеся, і навіть здійснена вами покупка на суму понад 10 тис.грн. (тобто 10 прожиткових мінімумів), у тому числі плата за навчання або лікування… Саме тому слово «субсидія» стало далеким і недосяжним навіть для тих родин, які її справді потребують.

УРЯДОВА ЗАЯВА: МАЙНО ДЛЯ ПІЛЬГ НЕ ПЕРЕШКОДА

Чи то розуміючи захмарність нових тарифів, чи відчуваючи загрозу масових неплатежів, уряд зробив заяву про те, що вже до кінця весни субсидія стане значно доступнішою, мовляв, докорінно будуть змінені правила її видачі. Таким чином людей взялися заспокоювати: зростання тарифів на житлово­комунальні послуги їм компенсують.

Отож, проаналізуємо новий проект щодо надання житлових субсидій, котрий ще не затверджений, проте сьогодні активно обговорюється і чиновниками, і мешканцями. Насамперед, «нагорі» вирішили скасувати всі обмеження, які стосуються майнового стану претендента на пільгу. Тепер не матиме значення, маєте ви одне житлове приміщення чи два, їздите на велосипеді чи недорогому автомобілі. До речі, наявність у власності двох авто не екстракласу також не буде перешкодою для субсидій. Не заважатиме отримати допомогу й те, що ви здаєте в найм чи оренду житлову площу, або хтось із членів вашої сім’ї не працює та не оформлений на біржі праці. Щоправда, субсидію не призначатимуть у разі тієї ж дорогої покупки чи оплати певних послуг, тільки от сума зросла з 10 прожиткових мінімумів до 50. Тобто планується ліквідувати всі майнові обмеження і залишити тільки критерій доходу сім’ї.

Обіцяє Кабмін і спрощення самого механізму отримання допомоги. На засіданні уряду 28 лютого йшлося про те, що всі українці поштою отримають бланки заяв і декларацій, які треба заповнити та надіслати до соціальних служб. Цих документів буде достатньо. Працівники ж соцслужб автоматично почнуть нараховувати громадянам субсидії й лише після цього візьмуться за перевірку наданої мешканцями інформації. Якщо ж вона виявиться неправдивою, на людину чекають штрафні санкції. «Вам нікуди не треба йти, ви повинні самі заповнити дуже просту форму, і в нас має бути довіра один до одного», ­ за­явив на засіданні Кабміну Арсеній Яценюк…

КОЛИ Ж І СУБСИДІЇ РОЗДАДУТЬ «ПО-НОВОМУ»?

Виходить, що мешканці, які не зможуть «тягнути» комунальні послуги, матимуть можливість отримати допомогу. Наситившись такими обіцянками, кам’янчани почали активно звертатися до соцзахисту. Проте поки що працівники місцевих соцслужб не поспішають говорити про нововведення та робити передчасні висновки.

– Процедура призначення субсидії на сьогодні ще не змінилася! – дають відповідь у департаменті соціального захисту населення міської ради. – У засобах масової інформації поширюються новини про нову систему надання держдопомоги. Однак, за станом на 11 березня, зміни щодо оформлення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг не введені.

ТАРИФИ ВЖЕ НА ПОРОЗІ, А СУБСИДІЇ ЩЕ В ДОРОЗІПоки обіцяні спрощення тільки на слуху, новоспечені тарифи вже не за горами. Рятувати гаманець від спустошення вирішила кам’янчанка Олена Миколаївна. Жінка взялася оформляти житлову субсидію, проте спеціалісти їй повідомили, що наразі пільгу можна отримати тільки на березень-квітень, оскільки згодом можуть бути певні зміни. Отже, нововведень «по-новому» все-таки чекають.

Поспілкуватися на гарячу тему погодилися в районному управлінні праці та соціального захисту населення. І хоч розпорядження працювати за новими правилами тут також ще не мають, проте з проектом постанови Кабміну щодо вдосконалення порядку надання житлових субсидій знайомі.

– Люди до нас уже приходять і запитують про зміни, але поки нічого конкретного сказати їм ми не можемо, бо ще не маємо відповідних документів, – каже заступник начальника відділу грошових виплат і компенсацій Людмила ЗАЯНЧУКОВСЬКА. – Аналізуючи новий проект, можна сказати насамперед те, що субсидія призначатиметься не на шість місяців, як раніше, а на дванадцять. Нововведення, якщо вони таки стануться, передбачають, що для оформлення допомоги потрібно буде подавати тільки заяву та декларацію. Декілька років тому вже була така практика, коли мешканці надавали лише ці два документи. Решту ми самі повинні витребувати в різних служб. Ця ідея непогана в тому разі, коли вся інформація є в електронному вигляді. Працівники міського соцзахисту із ЖЕКами працюють в електронному варіанті. У районі ця система не налагоджена, бо багато сільрад навіть комп’ютерів не мають.

Торік по призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, що стосуються газу і світла, до нас звернулися 1993 мешканці району, а з приводу твердого палива – 1178. Ми передбачаємо, що після нововведень по субсидії звернеться більша кількість людей. По-перше, через те, що не буде майнового бар’єра та інших нюансів, які впливали на саме право отримати пільгу. За таких умов претендентів на субсидію з’явиться набагато більше. Навіть до подорожчання людям відшкодовувалися гарні суми. Після зазначених змін субсидія визначатиметься індивідуально для кожної сім’ї.

Наразі фахівцям важко говорити, чи досконало працюватиме спрощена система надання житлових пільг. А серед відгуків експертів можна побачити й не зовсім схвальні, мовляв, ситуація, коли більша частина населення отримує субсидію, – абсурдна, і запропоноване нововведення призведе до знецінення суми наданої пільги. А от мешканцям залишається сподіватися хоча б на якісь позитивні зміни в умовах, коли тотальне подорожчання догризає гаманець.