Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
23 Жовтня 2015

МИСТЕЦТВО ЗАГРАТОВАНИХ ДУШ

Створювати красу можна, не лише надихаючись барвами навколишніх пейзажів, але й сидячи за колючим дротом сірих тюрем.

МИСТЕЦТВО ЗАГРАТОВАНИХ ДУШБез зайвих слів у цьому переконують картини, вишивки, вироби з бісеру й дерев’яні ікони, створені руками в’язнів. Починаючи із 16 жовтня, унікальну нагоду не тільки переглянути мистецьку виставку, але й заглянути в непросту душу їхніх авторів мають відвідувачі пересувної виставки робіт ув’язнених «Преображення Господньої любові», що відкрилася в палаці Чарторийських на вул.Зарванська, 13.

До Кам’янця виставка, організована пенітенціарним душпастирством УГКЦ, приїхала в рамках всеукраїнського туру, в який вирушила з осені 2013 р.

– Щоб побачити діамант, потрібно зняти з нього брудну оболонку, а щоб роздивитися скарб, прихований у кожній людині, – варто заглянути їй у душу, – зазначив під час відкриття виставки багаторічний капелан тюремних колоній, а нині настоятель монастиря св.Кирила і Мефодія УГКЦ отець Віталій (Котик). – Так само і з цією виставкою. На перший погляд, у ній немає нічого надзвичайного, але насправді саме в цих роботах можна побачити справжню душу людей, які їх створювали. Своє життя вони проводять у в’язницях, воно дуже далеке від правильного суспільного чи Божого, але у власних серцях в’язні зуміли зберегти величезний духовний скарб. Добро та любов можна роздивитися на їхніх картинах.

Торкнутися реальності, що існує по той бік колючого дроту, кам’янчани матимуть можливість упродовж місяця. Усі роботи в’язнів відвідувачі можуть придбати за добродійні внески. Кошти від продажу творів мистецтва буде спрямовано на в’язничне служіння УГКЦ і розвиток Центру реабілітації для жінок після ув’язнення, який розташований у смт Любич Чернігівської області.