Середа, 24 Квітня 2024 р.
12 Листопада 2010

ЦІЛЮЩА СИЛА КАЛИНИ

калинaЛікарською сировиною калини є кора, квіти та ягоди. Препарати із калини мають кровоспинну, антисептичну та протизапальну дію, зменшують больові відчуття і збудливість нервової системи. При тривалому прийомі знижується вміст холестерину в крові, покращується ниркова діяльність, активізується жировий обмін, посилюється тонус мускулатури матки.

Відвар калини використовують при маткових кровотечах, хворобливих менструаціях і загрозі викидня. Його приймають при геморої та запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, проноси), судомах, безсонні, надмірній дратівливості, гіпертонічній хворобі та носових кровотечах (тампони).

Відвар квітів та ягід використовують для полоскання при ангіні та хрипоті. Ягоди, зварені у меді, корисні при кашлі, захворюваннях верхніх дихальних шляхів і набряках серцевого походження. Відвар квітів калини використовують для покращення травлення та як в’яжучий, відхаркувальний, потогінний засіб. Застосовується при проносах, застуді, кашлі, хрипоті, жіночих захворюваннях. Відвар із ягід з медом застосовують при простудних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, бронхітах, захворюваннях печінки та жовчного міхура, проносах, геморої. Свіжі ягоди рекомендують при головному болю та як проносний засіб. Є відомості про те, що відвар гілок і плодів рослини використовують при ракових пухлинах. Калиновий сік вважається гарним зовнішнім лікувальним засобом. Його застосовують при прищах, екземі, ранах, виразках, карбункулах, фурункулах. Водним настоєм плодів промивають гнійничкові враження шкіри.

Сік із листя – добрий зміцнювальний засіб після важких захворювань, при фурункульозі, шкірних висипах і лишаях. Приймають його по 50 г 3 рази на день. Ним змащують уражені ділянки шкіри.

Препарати із кори цієї рослини мають кровоспинну, спазмолітичну, заспокійливу та в’яжучу дію. Для приготування відвару кори 1 ст.л. сировини заливають 1 скл. гарячої води, варять на повільному вогні 30 хв., охолоджують, проціджують і доводять об’єм до початкового. Приймають по 1-2 ст.л. 3-4 рази на день після їжі. У народній медицині відвар кори використовують як заспокійливий засіб при безсонні, істерії, неврозах, судомах, головному болю, нападах ядухи, застуді, різних кровотечах, золотусі, жіночих хворобах. 

Плоди калини мають протиспазматичну дію, знижують кров’яний тиск і підвищують діурез. Призначають їх при виразковій хворобі шлунка, гіпертонії, а також як загальнозміцнювальний засіб.

Відвар плодів рослини показаний при серцевій недостатності, підвищеному серцебитті та кров’яному тиску, головному болю. Водяний настій свіжих ягід – при гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а сік – при бронхіальній астмі та гіпертонії. При використанні настою 2 ст.л. плодів подрібнюють, заливають гарячою водою, кип’ятять на повільному вогні 15 хв., охолоджують, проціджують і відтискають. Приймають по 1/3 скл. 3-4 рази на день до їжі. У промисловості виробляється рідкий екстракт калини. Його приймають по 30-40 крапель 2-3 рази на день.