Четвер, 28 Березня 2024 р.
7 Липня 2017

КОЛИ СТАРИЙ ОДЯГ СТАЄ УНІКАЛЬНИМ

Мабуть, чи не у кожного в шафі є джинси і блузи, які, зважаючи на плями, не хочеться носити, але й викинути їх шкода. Оскільки одяг тепер недешевий, то часто забруднення улюбленої футболки стає справжньою драмою.

Щоб не викидати милих серцю речей, 16-річна кам’янчанка Юлія Токовенко реабілітує їх і повертає до життя. На місці плям та інших забруднень на сукнях, футболках і навіть джинсах дівчина створює справжні шедеври. З-під пензлика майстрині з’являються живопис-ні квіти, милі звірята, різноманітні візерунки й абревіатури. Для неї зіпсований одяг – це справжнє полотно, на якому вона може втілити всі свої ідеї та фантазії.

Юлія Токовенко

– Юліє, як виникла ідея розмальовувати саме одяг? Чому не стіни або чашки?

– Чай можна пити й із простої чашки, та й стіни можна прикрасити шпалерами, а от носити брудні речі мало хто хоче. Малюнок же приховує всі плями і перетворює, здавалося б, старе лахміття на ексклюзивне вбрання.

Я навчаюся у Кам’янець-Подільському коледжі культури і мистецтв на художника, тож практикуватися у розписі мені потрібно завжди. У дитинстві відвідувала художню школу, де отримала багато знань, які, правду кажучи, думала й не знадобляться. А ставши студенткою, дізналася, що розмальовувати можна і тканину. Це мене зацікавило. Ідею зобразити щось на одязі довго виношувала: боялася зіпсувати речі. Але врешті наважилася. Замовила фарби. Малювала спочатку для себе, а потім друзі приносили своє вбрання для розпису. Пізніше почали надходити замовлення навіть з інших міст.

Майка

– Розкажи детальніше про особливості художнього розпису тканин?

– Головне – користуватися якісними акриловими фарбами для тканин. Їх розвести водою. Коли ж малюнок висохне, а на це потрібна майже доба, закріпити його гарячою праскою з вивороту.

На світлій тканині кольори виглядають дуже яскраво, а от на темній – принцип роботи трішки інший. Спочатку малюнок варто покрити світлою фарбою, а потім уже використовувати інші відтінки.

– А чи витримують такі речі багаторазове прання?

– Якщо процес нанесення фарб і закріплення виконано за всіма правилами, то одяг уже може втратити колір, порватися, а фарба все одно міцно триматиметься. Річ у тім, що тканина вбирає у себе акрил, а не покривається фарбою, наче плівкою, тому ці малюнки змити водою дуже важко. Хоча, зважаючи на нинішнє розмаїття пральних засобів і режимів пральних машин, все ж раджу прати при 30 градусах з виворітного боку і вручну, прасувати також із вивороту.

– А що доводиться зображувати найчастіше?

– Усе залежить від клієнтів. Вони, зазвичай, знають чого хочуть і показують шаблон. Моє діло – відтворити на одязі. Часто це різні комплекти для закоханих, футболки з іменами та прізвищами або ж просто якісь візерунки за ескізами власників одягу. Хоча особисто я полюбляю більше малювати пейзажі чи реалізовувати оригінальні замовлення. Серед усіх виконаних робіт найбіль-ше мені сподобалося зображувати єнотика. Щоправда, тоді довелося змішувати велику кількість барв. Друзі кажуть, що мої малюнки роблять річ оригінальною і неповторною, допомагають їй вирізнятися з-поміж інших. А такі слова надихають.

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.