Четвер, 25 Квітня 2024 р.
8 Лютого 2013

ДАВ БОГ СУСІДІВ!

Поки ми бідкаємося на комунальників, владу, державу та різні інстанції – забуваємо подивитися, що робиться в себе під носом або ж… у сусідів за стіною. От і маємо в результаті чимало бід і негараздів…

ЧИ БУДЕ «БАБАХ»?

ДАВ БОГ СУСІДІВ!Після того, як в одній з квартир на 4-му поверсі багатоповерхівки на вул.Князів Коріатовичів, 11 через борги відключили газове постачання, її власник, очевидно, вирішив втерти носа газовикам й більше не потребувати їхніх послуг. А тому обігріває помешкання й готує їсти чоловік у свій спосіб. Тільки таке от хитромудре метикування кам’янчанина дало відповідним службам підставу побоюватися можливого «бабаху».

– До цієї квартири газ не подається ще із серпня минулого року, – каже майстер служби внутрішньобудинкового газового обслуговування Леонід ТЕЛЯТИЦЬКИЙ. – Ми припускаємо, що люди користуються незаконно встановленим газобалонним обладнанням, так званою «буржуйкою», які заборонено зберігати на балконах, лоджіях і вище, ніж на другому поверсі. До того ж, оскільки в помешканні є зареєстровані газові прилади – колонка й плита, які наразі відключені, то працівники служби зобов’язані один раз на рік робити технічне обстеження їхньої справності, проте чоловік нікого до квартири не допускав.

Вкрай занепокоєні цією ситуацією не тільки в Кам’янець-Подільській філії ПАТ «Хмельницькгаз», але й інспектори Держтехногенбезпеки, працівники КП «Житловик» та управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення міськради. На балконі квартири, де чоловік проживає зі старенькими батьками, помітний характерний шланг, виведений до вікна кухні. Тому є всі причини для недобрих підозр. Але численні ж листи з попередженнями мешканець вперто ігнорує.

Та проблема в тому, що такими самовільними вчинками кам’янчанин шкодить не тільки собі. На порохову бочку він посадив і сусідів.

– Ситуація небезпечна для жителів будинку, бо неправильна експлуатація й зберігання газових балонів може призвести до їх вибуху, – пояснює інспектор МВ УДІТБ в Хмельницькій області Петро АНТОНЮК. – При зміні температури відбувається різке збільшення об’єму газу – і балон вибухає. Тому, якщо це дотягнеться до суттєвого потепління, може статися непоправне.

Аби непоправного не сталося, спеціальна комісія разом із дільничим інспектором 6 лютого зробили спробу потрапити до квартири. Проте зробити цього мирним шляхом, без судового рішення не вдалося. Більше того, горе-винахідник назвав складений комісією акт сфальсифікованим, саму комісію – злочинною організацією, а спосіб обігріву свого помешкання – особистою справою.

А тому представники КП «Житловик», аби якнайшвидше вирішити питання з «газовим махінатором», звернулися до суду для отримання дозволу на вилучення газових балонів, якщо вони є в квартирі.

ТОНУТЬ У СМІТТІ… З ВЛАСНОЇ ВОЛІ

А в мешканців будинку на вул.Розвадовського,1 – взагалі абсурдна ситуація. Вже декілька днів із їхнього двору не вивозиться сміття. Причому сміттєвоз приїжджає справно – щоранку, майже в один і той же час. А от сміттєві баки не порожніють, а навпаки…

Спроби вивільнити контейнери з-під викинутого непотребу закінчуються у працівників КП «Спецкомунтранс» невдало через те, що декотрі жителі бездумно залишають на ніч свої автомобілі прямісінько на проїзді до баків. Проте перетворення двору на сміттєзвалище, до вподоби не всім мешканцям багатоповерхівки.

– Ми неодноразово розвішували в під’їздах листівки з проханням не паркувати авто перед сміттєбаками, але наші недобросовісні сусіди не реагують ні на усні, ні на письмові попередження. Їм зручніше припаркуватися посеред дороги, ніж прочистити собі місце від снігу, – бідкається Галина НАГНИБІДА, а з нею й інші жителі, які звернулися до редакції ДАВ БОГ СУСІДІВ!«ПОДОЛЯНИНА». – Вранці, близько шостої, приїжджає сміттєвоз, а доступ до контейнерів перекритий. Водій сигналить, проте ніхто не поспішає вийти й забрати свій транспорт. Як можна бути такими безвідповідальними?!

Та, виявляється, не відчувають відповідальності за перешкоджання своєчасному вивезенню сміття не тільки мешканці цього будинку. В КП «Спецкомунтранс» нам назвали ще декілька дворів зі схожою ситуацією: на вулицях Розвадовського, 3-5 й 13, Дружби народів, 2, вул.30 років Перемоги, 14а, Космонавтів, 3 та ін. Конкретних важелів впливу на водіїв-порушників підприєм¬ство не має, щоправда, неодноразово зверталося до відповідних ЖЕКів. Однак якщо нині мешканці й заберуть автомобілі, то завтра поставлять знову. Тому й доводиться сміттєвозам по декілька разів на день під’їжджати до того чи іншого двору з черговою спробою вивезти сміття.

Вплинути на нечисту совість водіїв взялися у КП «Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом міста». За словами директора інспекції Петра СОЛЯРИКА, мікрорайон Жовтневий обслуговується дільничим комунальним інспектором Дмитром КУХЛЕВСЬКИМ. Він і обійде всі вказані адреси, зробить фотофіксацію автомобілів-порушників і надасть їхнім власникам приписи про заборону паркування біля контейнерів. Якщо попередження буде проігноровано, інспекція звертатиметься в ДАІ. А поки що настирливе прохання – поважати працю комунальників і не тонути в смітті із власної волі.