П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
22 Вересня 2017

ПОСТАВИЛИ… І ВСТАВИЛИ

Лічильники не тільки теплові, але й водяні повинні бути встановлені на кожному будинку, а їх обслуговування і придбання лягає на плечі споживачів. Такі нововведення підготував для українців Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який набрав чинності в серпні ц.р.

ПОСТАВИЛИ... І ВСТАВИЛИЗакон свіжий, тому детальних роз’яснень поки бракує, проте зрозуміло одне – фінансувати нововведення доведеться нам із вами.

Приймали закон із благими намірами, аби населення платило лише за спожиті ресурси, проте в наших реаліях усе може виглядати по-іншому. З теплолічильниками на будинках усе зрозуміло – в Кам’янці ними охоплена більшість багатоповерхівок, і механізм нарахування плати за тепло знайомий майже кожному. Просто тепер обслуговування пристроїв обліку відбуватиметься за рахунок споживача. Придбання і встановлення, до речі, також. Тут, щоправда, ка­м’янчанам підставила плече міська рада, виділивши КП «Міськ­тепловоденергія» на сесії 19 вересня гроші для закупівлі лічильників для небагатьох будинків, де поки не обліковується тепло.

А ось із побудинковими лічильниками води може бути не все так просто. Хоч їх встановлення має відбутися впродовж двох років (для нежитлових приміщень – рік), гроші на сам пристрій, встановлення і обслуговування дістануть із гаманців споживачів.

Може виявитися, що через тотальний облік споживач платитиме не менше, а більше. Адже якщо сума показів лічильників у квартирах будинку буде не такою, як на будинковому вузлі комерційного обліку, різницю між показами розкидають споживачам. Таке може статися через діряві труби, магніти на сусідських лічильниках чи неконтрольовані витрати води меш­канцями.

Деталі майбутніх перетворень в офіційному коментарі прес-служби КП «Міськтепловод­енергія»:

«Ініціює встановлення загальнобудинкових лічильників виконавець комунальної послуги. При цьому в споживача залишається право самостійно купити лічильники, надавши їх для встановлення, або самостійно обладнати свій будинок обліком. Якщо ж співвласники будинку не хочуть встановлювати такий вузол обліку самостійно, оператор встановлює його, а відповідні витрати стягує із співвласників будівлі у вигляді внеску за встановлення вузла комерційного обліку, який розстрочується на визначений термін. Оплата за ремонт, обслуговування та повірку загальнобудинкових теплових лічильників відтепер також повністю лягає на плечі споживачів.

Квартирні лічильники (вузли розподільного обліку) споживачі повинні встановлювати виключно за власний рахунок. Ремонт, обслуговування та повірка таких лічильників також здійснюватиметься виключно за рахунок споживача.

З 2015 року вартість цих робіт закладалася до тарифу на водопостачання. Тепер же складову на обслуговування лічильників із нього виключено, а вартість цих послуг сфор­мована в окрему плату.

Позбавившись складової на об­слуговування квартирних лічильників, вартість централізованого водопостачання знизиться.

14 вересня НКРЕКП прийняло Постанову щодо коригування тарифу на холодну воду. Відтепер для споживачів КП «Міськтепло­вод­енергія» вартість холодного водопостачання із використанням внут­рішньобудинкових мереж стано­витиме 10 грн./куб.м (замість 10,15 грн.), без використання внут­рішньобудинкових мереж (приватний сектор) – 9,61 грн./куб.м (замість 9,62 грн.). Тарифи на водовідведення змін не зазнають і за­лишаться на рівні 7,85 грн./куб.м (із використанням ВБМ) та 7,45 грн./куб.м (для приватного сектору). Згодом у бік невеликого зменшення будуть відкориговані й тарифи на централізоване гаряче водопостачання».