Субота, 20 Квітня 2024 р.
23 Березня 2018

НЕБЕЗПЕКА ІЗ ПЛАСТИКОВОЇ ПЛЯШКИ

НЕБЕЗПЕКА ІЗ ПЛАСТИКОВОЇ ПЛЯШКИ– Сьогодні придбати домашнє молоко або олію не в пластиковій пляшці нереально. Але я помічаю, що їжа або напої з пластикової упаковки мають якийсь присмак. Хотілося б детально дізнатися, чому це так, і чи насправді шкідливі пластикові пляшки? – із таким запитанням до нас звернулася 54-річ­на кам’янчанка Світлана Михайлівна.

По пояснення ми звернулися до начальника Кам’янець-Подільського міськ­районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Анатолія ЛАВСЬКОГО:

– І справді їжа та напої, що продаються чи зберігаються в пластиковій тарі, не такі смачні. І цьому є пояснення: пластик не тільки забруднює навколишнє середовище, але й змінює стан та якість їжі, впливає на здоров’я людей, – пояснює Анатолій Йосипович. – Тішить, що є чимало людей, котрі піклуються про власне здоров’я і чистоту навколишнього середовища та вже давно відмовилися від використання пластику, надавши перевагу простій і безпечнішій альтернативі – склу.

Скло – це інертний матеріал, безпечний для здоров’я, який може бути перероблений багато разів. Виробництво скла є екологічнішим ніж пластику. Скло – це сода, пісок і склобій. А що таке пластик? Це складна суміш перероблених нафтопродуктів. Наприклад, для РЕТ-пляшок використовують пластифікатор дибутилфталат. Ця речовина добре розчиняється в органічних розчинниках і легко переходить із тари до їжі та напоїв. При потраплянні в організм дибутилфталат руйнує нервову та ендокринну системи людини. Щодо інших речовин, які додають виробники, то вони не менш токсичні.

Вважаю, що бомбою подвійної дії є пластикова тара, яка була у вжитку. Ми бачимо непоодинокі випадки реалізації молока та рослинної олії у вживаних пластикових пляшках, які невідомо де зібрані, не знаємо, хто ними користувався, чи добре їх помили та знезаразили. Адже всім відомо, що небезпечні захворювання, які можуть передаватися від людини до людини, знешкоджуються лише під впливом високих температур і тиску, якими ці пляшки не обробляються. Тому варто запам’ятати, що деякі хвороби людини, яка попередньо пила із пляшки, можуть передатися людині, котра потім вживає некип’ячене молоко чи смакує салат, приправлений олією із тари, яка вже була у вжитку.