Четвер, 28 Березня 2024 р.
20 Березня 2020

ВІРУС ВНОСИТЬ КОРЕКТИВИ

Мобільні патрулі на вулицях міста, порожні авто та залізничні вокзали, зачинено більшість магазинів, кав’ярень, ресторанів, готелів, не працюють розважальні заклади, кінотеатри, об’єкти музею, бібліотеки, обмежено рух громадського транспорту, а машини із серенами нагадують мешканцям про запобіжні заходи, – так виглядає Ка­м’янець, дотримуючись карантину.

ЩО НА НАС ЧЕКАЄ…

А вчора міська рада внесла нові правила в карантин, обговоривши їх на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та прийнявши на виконкомі:
ПРИПИНИТИ роботу речових і будівельних ринків будь-яких форм власності з 19 березня і до 3 квітня;
ОБМЕЖИТИ роботу продуктових ринків на цей же пе­ріод. Відтепер вони працю­ватимуть щоденно, з 7.00 до 14.00, крім понеділка та п’ят­ниці (санітарні дні).
ЗАБОРОНИТИ роботу закладів громадського харчу­вання, торговельно-розважальних центрів, інших за­кладів розважальної діяль­ності, фітнес-цент­рів, закла­-дів культури, торговельного і побутового обслуговування.
Щоправда, ДОЗВОЛЕНІ розд­рібна торгівля продук­тами харчування і харчуван­ня для домашніх тварин; торгівля пальним, засобами гі­гієни, медикаментами, засо­бами зв’яз­ку; провадження банківської та страхової діяльності; надання послуг громад­сь­кого харчування з адресною доставкою за умови забез­печення персоналу засоба­ми захисту; адвокатських, нотаріальних, юридичних та ритуальних послуг; послуг автомийки, СТО; торгівля газетною продукцією; робота поштових відділень, ветеринарних лі­карень.
ПРИПИНЕНО пасажирські перевезення комунальним транспортом. Приватники перевозитимуть містян
лише до 21.00.
 ЗАБОРОНЕНО КП «Спец­комунтранс» надавати транс­портний супровід ритуальних послуг, окрім катафалка.
 Максимально перевести роботу працівників міськради у віддалений доступ із застосуванням електронних комунікацій і технологій.
За порушення цих пунктів правоохоронні органи накладатимуть штрафи.

…І ЩО ВЖЕ МАЄМО

Сьогодні у деяких районах міста малолюдно, а ось у цент­рі життя вирує. Мабуть, не всі до кінця зрозуміли небезпе­ку, яку може принести неви­димий COVID-19. Але, попри все, нині розмови кам’янчан про коро­навірус, запаси продуктів, миття рук, маски і дез­інфектори. Достеменно неві­домо, як з’яви­лася ця зараза, насправді це біологічна зброя чи результат мутації вірусу, – можливо, із часом ми знайдемо відповіді на ці запитання. Але всіх лякає, як стрімко пандемія шириться світом, щод­ня забираючи сотні жертв. На жаль, ко­ронавірус дістався й України, наблизився впритул і до Кам’я­неччини. За станом на 19 березня, в Україні лабораторно підтверджено 18 випадків COVID-19, два – летальні. Найбільше хворих – на Буко­вині, серед них і маленькі ді­ти. У нашому місті та районі, за станом на вчора, не зафіксовано жодного хворого на коронавірус. Однак кожному з нас розслаблятися не варто, бо він активно шукає нових жертв. Єдине наше спасіння – само­ізоляція.
Як живуть місто і район під час карантину, і що наразі зроб­лено, аби не допустити появи COVID-19 та його поширення?
На протидію коронавіру­су з міського бюджету виділено по­над мільйон гривень. Як повідомив начальник міськ­управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК, за ці кошти вже придбано 10 кг хлоровмісних таблеток, 90 респіраторів, 100 захисних костюмів, 18 захисних комбінезонів, 8 халатів, 700 масок фільтрування, 8000 масок медичних, 395 пар рукавичок, 130 швидких тестів на грип і коронавірус, 165 літрів і 60 кг деззасобів, 50 світильників бактерицидних, 15 пульсок­симетрів. Маємо 19 апаратів вентиляції легенів, ще два планують придбати найближчим часом. Є 3 кисневі кон­центратори, 5 ще дозамовили. У колишньому дерматологіч­ному відділенні розгорнуто 20 ліжок для обсервації. Тут пе­ребуватимуть люди, які контактували із хворими на коронавірус.
У районі голова РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬКИЙ своїм розпорядженням від 17 березня заборонив усі масові заходи, роботу суб’єктів господарювання, а також із 18 березня зупинив регулярні та нерегулярні перевезення в районі.
На позачерговій сесії райради на бій із китайською інфекцією також виділили чималі кошти – майже 900 тис. грн. За них мають придбати все необхідне для медиків і пацієнтів. Замовили пошиття масок і чекають на новий апарат ШВЛ.
У разі ж погіршення ситуації, збільшили резервний фонд до 1,3 млн грн.
 Більшість ОТГ району розмістили повідомлення, що через коронавірус працюють дис­танційно.
– Жванецька ОТГ – на кордоні з Буковиною. Тому ми одними з перших запровадили дистанційну роботу. В сільській раді працюють чергові, – розповіла голова ОТГ Тетяна КРИВОРУЧКО.
Як повідомив заступник головного лікаря міської поліклініки Артур САВИЦЬКИЙ, через карантин змушені відмінити планові оперативні втручання, лікування в денному ста­ціонарі, планові обстеження, щоб не наражати відвідувачів на небезпеку інфікування та уникати скупчення людей. Медики просять звертатися лише в разі крайньої необхідності.
16 березня рятувальники ДПРЗ-2 провели дезінфекцію на території Центрального та гуртового ринків. До повного припинення руху комунальних автобусів їх тричі на день оброб­ляли пароконвектором і хлорним розчином. Для цього було закуплено 20 тонн дезрозчину для маршруток. Проводиться планове миття вулиць міста, в першу чергу – в місцях великого скупчення людей. Працюють поливомийна машина зі щіткою і вакуумний підмітально-прибиральний автомобіль «Глобус». Департамент ЖКГ розробив графік прибирання.
Дезінфекція Центрального ринку У місті створено мобільні групи із працівників поліції, муніципальної інспекції, від­ділу контролю за дотриман­-ням законодавства про працю, юруправління. Вони будуть роз’яснювати містянам про карантинні заходи і відповідальність за їх порушення.
Адже Верховна Рада внесла нові вимоги в правила каран­тину. Адмінвідповідальність встановлена за самовільне залишення місця обсервації особою, яка може бути інфі­кована коронавірусною хво­робою COVID-19. Штраф за порушення правил карантину, са­нітарно-гігієнічних, санітар­но-протиепідемічних правил і норм становитиме від 17000 до 32000 грн, для посадових осіб – від 34000 до 170 тисяч.
Порушення правил і норм, встановлених із метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим отруєнням, і боротьби з ними, карається штрафом від 17000 до 51000, або арештом до 6 місяців, або обмеженням чи позбавленням волі до 3 років. Якщо ж спричинено загибель людей чи інші тяжкі наслідки, передбачено позбавлення волі до 8 років.
Поліція також має повноваження боротьби із пліткаря­ми – за поширення неправдивих чуток можуть скласти адмінпротокол. До речі, перший уже маємо на жителя Глибоччини. В інтернеті він розмістив неправдиву інформацію щодо захворювання на COVID-19. Людей, які нагнітають паніку, каратимуть штрафом або виправними роботами.
Через коронавірус і карантин перенесено терміни призо­ву на строкову військову служ­-бу. Запланований на березень-квітень, відповідно до розпорядження командування сухопутних військ, перенесено на травень-червень.
У зв’язку із відміною залізничних перевезень, чимало ка­м’янчан опинилися в невизна­ченій ситуації. У них на руках є квитки, але ні поїхати, ні здати їх вони не можуть.
– Залізничний вокзал, а саме зали очікування та квиткові каси, з 00.00 18 березня зачинені на карантин. Квитки до повернення на час карантину прийматися не будуть. Після закінчення карантину їх можна буде повернути за повну вартість, – написала на своїй сторінці у фуйсбуку началь­-ниця Кам’янець-Подільського вокзалу Олена ВОЙЦЕХІВСЬ­КА.
Ситуація з коронавірусом змінюється не лише щодня, а й щогодини. Єдине наше спасіння – стіни рідного дому. Лі­-карі вкотре нагадують прави­-ла, дотримання яких збереже
життя:
Не виходьте на вулицю зай­вий раз без нагальної по­треби. Одягайте маску, якщо не­обхід­но вийти в магазин чи аптеку.
 Уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель, дотримуйтеся дистанції не менше як 1 метр при спілкуванні. Часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами.
 Не торкайтеся обличчя не­митими руками, дотримуйтеся респіраторного етикету.
 Достатньо проварюйте або обсмажуйте м’ясо та яйця.
 Якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворюван­-ня, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя. Проконсультуйтеся із сімейним лікарем через телефон і дотримуйтеся самоізоляції.
У ДУ «Хмельницький облас­-ний лабораторний центр Мі­ністерства охорони здоров’я Украї­ни» працює телефонна «Гаряча лінія»: 70-38-05. Кон­сультува­тимуть громадян ліка­рі-епіде­міологи.