Вівторок, 19 Березня 2024 р.

ГРОШОВИЙ АЖІОТАЖ: КОМУ І СКІЛЬКИ

Можливість отримання допомоги від міжнародних організацій під час воєнного стану пенсіонерам, багатодітним, людям з інвалідністю наразі займає думки кам’янчан.
Доки одні пенсіонери штурмували відділення банків, інші вагалися, а чи не стануть жертвою шахраїв. Та й запитань у людей виникало чимало: хто має право на допомогу, де, як і до якого терміну заповнити заявку, скільки коштів можна отримати тощо.

КОМУ СВІТИТЬ МІЖНАРОДНА ДОПОМОГА

Офіційна інформація та ро­з’яснення щодо виплат з’я­вилися на сайті Міністерства соціальної політики. Отож, від­повідно до неї, на міжнародну допомогу можуть претен­ду­вати особи з інвалідністю, пенсіонери, одинокі мати або батько, багатодітні й малозабезпечені сім’ї, внутрішньо пе­реміщені особи. Рішення ви­плачувати чи не виплачувати гроші ухвалюють виключно міжнародні організації. Мінсоцполітики лише проводить верифікацію даних заявника, використовуючи наявні державні інформаційні реєстри та бази даних. Більше шансів отримати фінансову допомогу мають представники декількох соціальних статусів. Скажімо, пенсіонер і переселенець, або багатодітна сім’я переселенців тощо.
Подати заявку на отримання виплати можна, навіть не виходячи з дому. Для цього по­трібно мати під рукою смартфон чи комп’ютер із доступом до інтернету. Перше, що слід зробити, – зайти на платформу єДопомога (edopomoga.gov.ua), обрати напрям «Виплати від міжнародних організацій» і заповнити заявку, що містить 7 запитань: ПІБ, ідентифікаційний код чи реєстраційний номер облікової картки платників податків, паспортні дані, адреса реєстрації місця проживання, номер телефону, IBAN рахунку в банку. Слід додати, що IBAN не є обов’язковою умовою для виплати, адже деякими меморандумами передбачена можливість отримання грошового переказу. Після заповнення заявку слід надіслати. Мінсоцполітики перевіряє дані й передає їх міжнародній організації, під чию програму людина підпадає. Дізнатися, призначено виплати чи ні, можна також на платформі єДопомога, в розділі «Статус заяви». Нікуди ходити і дзвонити не потрібно.
Грошова допомога нада­ється міжнародними органі­заціями відповідній соціаль­ній категорії населення, від­повідно до умов меморандумів про співпрацю, укладених Міністерством соцполітики України. Тож кожна організа­ція має власні умови, терміни та суми надання такої допомоги.
Скажімо, в однієї в пріоритеті є багатодітні сім’ї, в іншої – переселенці тощо. Є в заявці й категорія «Пенсіонер». У Мінсоцполітиці просять звернути увагу, що запити від міжнародних організацій на реєст­ри заявок, як правило, мають декілька критеріїв. Наприклад, це пенсіонер+визначений регіон, або інша со­ціальна категорія. Зокрема, в недавньому реєстрі, що був наданий до Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні, була зазначена інформація щодо заявок із переліку таких категорій, як малозабезпечені родини та особи з інвалідністю другої групи, які зареєстровані у визначених міжнародною організацією територіях (Луганська, Донецька, Херсонська, Миколаївська, Сумська, Чернігівська та Запорізька області).

ХТО ПЛАТИТЬ І КОМУ

До речі, на платформі «єДопомога міжнародна», у вкладенні Умови надання допомоги, є вся необхідна інформація щодо організацій, і кому саме вони надають допомогу. Наразі в пе­реліку – шість організацій, меморандуми про співпрацю ще двох на стадії опрацювання.
 Представництво дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ). Багатодітні родини, які мають 3 і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла 2 років, та мають двох і більше дітей до 18 років, з яких принаймні 1 дитина з інвалідністю. Щомісяця 2220 грн на кожного члена сім’ї (не більше як 5 осіб), але не більше ніж 33 тис. 300 грн. Виплати розраховані на три місяці одним платежем.
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Пріоритет – ВПО з числа осіб, які одержують пенсію до 3 тис. грн, з усієї території України, але першочергово для ВПО з найбільш постраждалих регіонів Донецької, Луганської, Одеської, Харківської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської областей. Щомісячна сума 2220 грн на кожного члена сім’ї протягом трьох місяців.
Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП ООН). Допомага передбачена для ВПО і в пріоритеті також найбільш постраждалі регіони. Виплати щомісяця в сумі 2220 грн на кожного члена домогосподарства, але не більш як для трьох осіб упродовж трьох мі­сяців.
Місія Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та Товариство Червоного Хрес­та України. Пріоритетною категорією визначено малозабезпечені сім’ї, в тому числі із числа ВПО з районів ведення активних бойових дій. Передбачена одноразова виплата – 2500 грн на кожного отримувача.
Міжнародна організація з міграції. Пріоритетною категорією визначено осіб з інвалідністю, в тому числі з числа ВПО. Щомісячний розмір допомоги становить 2220 грн на кожного члена сім’ї, виплачуватимуть упродовж трьох місяців.
RED ROSE CDS LIMITED. Допомога передбачена пенсіонерам-­переселенцям та/або особам з інвалідністю по 2220 грн щомісячно впродовж трьох місяців.
За інформацією профільного міністерства, нині реалізуються проєкти щодо додаткових виплат найбільш вразливим категоріям на­селення для понад 2 мільйонів осіб із загальною сумою виплат понад 10 млрд грн. Наразі в реєстрах передано інформацію для виплати 189 тис. 428 людям, що заповнили заявку через платформу «єДопомога міжнародна».

ПЕРШІ АФЕРИСТИ

Подавати заявку на міжнародну допомогу чи ні – справа кожного громадянина. Єдине – слід бути уважними, щоб не стати жертвою аферистів. Днями Червоний Хрест України на своїх сторінках в соцмережах оприлюднив допис, яким застерігає громадян:

«У мережі Telegram поширюється черговий фейк про нібито виплати від Червоного Хреста України в розмірі 8500 грн через різні банки Украї­ни. Це недостовірна інформація – шахрайство. Червоний Хрест України не здійснює виплат через посилання у Telegram і жодним чином не збирає особисті дані, тим паче, дані банківських карток через Telegram. Будьте уважними, перевіряйте інформацію про грошові виплати на офіційних джерелах Червоного Хреста України, наприклад, на сайті redcross.org.ua.
У разі виявлення фейкової інформації, повідомте нас, надіславши посилання фейкового джерела та лист на пошту – sos@redcross.org.ua».