Логін:
Пароль:
Реєстрація
Забули свій пароль?
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:

 


   

ПОНЕДІЛОК, 11 ГРУДНЯ 2017 р.
ПРИВАТНА ГАЗЕТА ЗАСНОВАНА 26 ГРУДНЯ 1992 р.

05.11.2010

МИ Є ТИМ, ЩО МИ ЇМО

11 листопада - Всесвітній  день якості
Ще з ночі біля магазину черга. «Що дають?!» - схвильовано запитую в жінки, котра стоїть останньою. «Кажуть, що ковбасу привезли, але в одні руки не більше півкілограма продають», - відповідає та і ще ближче підсувається до своєї сусідки. Стаю в чергу й собі, щиро сподіваючись, що й на мою душу перепаде тих півкілограма, бо вже так остогидла морська капуста (їмо її вже майже місяць, постійно втовкмачуючи собі, що це корисно)…
Господи, оце сон! Голодні 90-ті у всій своїй красі. В магазинах, окрім байдужих продавців і порожніх прилавків, - нічого.

СУПЕРГРА «ВІДГАДАЙ КОД І ЗАЛИШИСЯ ЖИВИМ»!

…Не те, що сьогодні. Як говорив персонаж із відомого фільму: «Ляпота!». Очі розбігаються від такого різноманіття, а потім вилазять з орбіт… від таких цін. Нас дуже вправно видресирували стосовно того, що інфляції не зупинити, а ціни постійно зростатимуть. Та, напевно, з цінами має зростати і якість продукції?.. А це вже необов’язково. Тут у нас повний хаос. Приміром, у розвинутих країнах чим натуральніший продукт, тим вища його вартість. У нас, на жаль, а може й на щастя, це не так. Часто-густо домашні молоко, сир, сметана, овочі та фрукти, придбані на ринку в сільських мешканців, виявляються набагато кориснішими, аніж їхні відповідники у магазинах. І тому є своє пояснення. Харчова промисловість поступово замінюється на хімічну. Які плюси цього? Термін придатності - на Ваше вподобання. Хочете мати свіже молоко протягом трьох діб - будь ласка, а, може, протягом трьох чи шести місяців? І це не проблема! Проблема в іншому: виробники можуть нас обманювати, а от ми власний організм, на жаль, ні. Харчові домішки, якими так щедро «оздоблені» продукти, нікуди не зникають, вони осідають у нашому організмі, поступово роз’їдаючи його.         
Та саме завдяки їм ми маємо простий і дешевий спосіб надання продукту гарного вигляду, покращення його смаку та кольору, а також продовження терміну зберігання. Раніше назви цих хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що 1953 р. в Європі було ухвалено рішення замінити повні назви хімічних харчових домішок однією літерою «Е» із цифровими кодами. (А головне - як зручно: не треба перейматися тим, що якийсь нудний покупець півгодини вивчатиме етикетку, роздумуючи, наскільки шкідливий цей продукт). 
І все-таки ми маємо право знати, що їмо. Майже нешкідливими можна назвати лише невелику кількість харчових домішок, але навіть їх лікарі не рекомендують вживати дітям до п’яти років. Це Е100 - куркумин (фарбник), Е363 - янтарна кислота (підкислювач), Е504 - карбонат магнію (розрихлювач тіста) і Е957 - тауматин (підсоло-джувач). До решти «ешок» слід ставитися з особливою увагою, а деяких взагалі не можна вживати! Пропонуємо Вашій увазі список харчових домішок, яких варто уникати через ускладнення, до яких вони призводять. 
За шкодою, яку несуть Е-домішки на організм людини, їх можна розділити на такі види:
- заборонені (Е103, 105, 111, 125, 126, 130, 152); 
- небезпечні (102, 110, 120, 124, 127);
- консерванти та емульгатори, що сприяють виникненню ракових захворювань (103, 105, 130, 131, 142, 210, 211, 212, 213, 215, 214, 216, 217, 240, 330, 447);
- емульгатори, шкідливі для шкіри (230, 231, 232, 238);
- домішки, що призводять до виникнення висипки (311, 312, 313);
- консерванти та емульгатори, здатні викликати розлад шлунка (320, 221, 222, 223, 224, 225, 226; 322, 338, 339, 340, 341, 311, 407, 450, 461, 462, 463, 464, 465, 466);
- домішки, здатні викликати порушення тиску (250 і 251);
- підвищують рівень холестерину в крові (320 і 321);
- викликають алергію (230, 231, 232, 239, 311, 312, 313);
- здатні викликати хвороби печінки (171, 172, 173, 320, 321, 322);
- підозрілі (104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477).
Найнебезпечнішими для людини та забороненими харчовими домішками є цитрусовий червоний барвник (Е212), червоний амарант (Е123), консервант формальдегід (Е240), бромат калію (Е924а), бромат кальцію (Е924), алюміній (Е173). 

ЯКИМ ВИРОБНИКАМ ДОВІРЯЮТЬ КАМ’ЯНЧАНИ?

Кажуть, що якість - це відповідність вимогам споживача. Саме споживач формує ринок і саме на нього мають орієнтуватися виробники продукції. Це теорія, але чи підтверджує її практика? Ми поспілкувалися з продавцями продовольчих магазинів і поцікавилися тим, продукції яких підприємств надають перевагу наші мешканці.
Тамара РЯЗАНОВА, продавець молочного, хлібобулочного та кондитерського відділів:
- Щодо молочної продукції, то найбільшим попитом користується київська торгова марка «Добряна», також молоко від «Деметри» і, звичайно ж, нашого хлібокомбінату, потім торгова марка «Молочар» від львівських виробників. Хочеться наголосити, що багатьом людям до вподоби хлібокомбінатівське масло, але останнім часом ціна на нього піднялася так, що навряд чи багато хто зможе його придбати. Вся справа в тому, що виробники реалізують масло через посередника, який бере чималий відсоток. Тому ми змушені продавати дунаєвецьке масло, яке сьогодні також починає користуватися попитом.
Якщо говорити про хлібобулочні вироби, то тут беззаперечними лідерами є волочиська торгова марка «Агробізнес» і наш хлібокомбінат. На жаль, наша кондитерська продукція не має стількох шанувальників, як, приміром, хмельницька «Насолода».
Галина АБРАМОВА, продавець ковбасного відділу:
- Найбільше людям подобається ковбаса ТОВ «Проскурів-агро». Я сама її постійно беру. Їсиш і не відчуваєш жодних зайвих присмаків, якихось хімічних домішок.
Інна ШЕВЧУК, продавець хлібобулочного відділу:
- Багато людей постійно беруть вироби Кам’янець-Подільського хлібокомбінату, особливо їхній «Дарницький» хліб. Також смакує людям продукція волочиського «Агробізнесу».

ЯК І ДЕ ФОРМУЮТЬ СВІЙ СПОЖИВЧИЙ КОШИК ПЕРЕСІЧНІ КАМ’ЯНЧАНИ?

Микола ТИХОЛІЗМикола ТИХОЛІЗ, диригент районного муніципального духового оркестру РЦНКМ «Розмай», викладач К-ПНУ:
- Якось своїй кішці купив свіженькі сосиски, потім - ковбасу. І першого разу, і другого вона відмовилася їх їсти. Зробив відповідний висновок. На сьогодні для мене ковбасної продукції не існує. Коли обираю продукти, то насамперед мене цікавлять їхні користь і цінність для організму. Обов’язково звертаю увагу на склад, який зазначений на етикетці, і на термін реалізації (якщо він задовгий, то такого продукту краще не брати, бо в ньому багато хімії).
- Миколо Васильовичу, а як ставитесь до місцевих виробників продовольчої продукції?
- Не думаю, що їхня продукція дуже відрізняється від решти. Може, свіжіша, бо вироблена на місцях.
Людмила САНДРОВСЬКАЛюдмила САНДРОВСЬКА, пенсіонерка:
- Молочну продукцію купую лише на ринку, і тільки в тих людей, в яких точно якісний товар. Коли захочу йогурт, роблю його сама, бо не довіряю жодним виробникам такої продукції. Щодо ковбас, то я їх практично не споживаю. Рідним, якщо вони захочуть, іноді купую продукцію ПП «Полуботкін». Хліб їмо тільки наш - хлібокомбінатівський. Він, порівняно з іншими, має кращу якість. Якщо говорити про кондитерські товари, то вся моя «кондитерка» - це сушки та печиво «Марія».
Давно зауважила для себе, що не завжди висока ціна продукції гарантує її якість. Особливо це помітно на ринку. Іноді кілограм смачної свіжої бринзи можна купити за 30 гривень, а можна таку ж, або й гіршу, знайти за 40-50. Сьогодні, приміром, бачила гарні яблука по 5 гривень за кілограм. А купила не гірші по 3 гривні. 
Катерина БЛАЖКОКатерина БЛАЖКО, директор об’єднання підліткових клубів за місцем проживання:
- Молоко, сир, сметану намагаюся купувати на базарі, все-таки якість домашніх продуктів краща. М’ясо-ковбасні вироби більше подобаються нашого птахокомбінату, а хлібобулочна продукція - волочиського «Агробізнесу».
- Катерино Іванівно, на що в першу чергу звертаєте увагу, купуючи ту чи іншу продукцію?
- Звичайно ж, на ціну (із зарплатою бюджетника то важливо). Але і про якість не забуваю. Намагаюся знайти золоту серединку. Іноді краще взяти менше, проте якісніше. Також завжди звертаю увагу на склад продукту. Коли там багато харчових домішок, то від такої їжі краще відмовитися.
Іван СЛОБОДЯНІван СЛОБОДЯН, кухар:
- Мене задовольняє майже вся продукція місцевих виробників. Дуже якісне масло від хлібокомбінату, їхні хлібобулочні та кондитерські вироби - найсмачніші. М’ясо-ковбасну продукцію купую лише у фірмових магазинах ПП «Полуботкін».
- Іване Івановичу, що для Вас важливо при купівлі продуктів?
- Термін споживання. Обов’язково на це звертаю увагу.
- А на склад продукції, за-значений на етикетці, зважаєте?
- Ні, якось ніколи над цим не задумувався.
Шкода, адже саме на це і розраховує виробник. Тому назву товару він пише такими великими літерами, а склад продукту  - маленькими-маленькими, до того ж десь там, скраєчку. Але не полініться його відшукати, бо від того залежить Ваше здоров’я та, врешті, якість Вашого життя.
P.S. …Повернувшись в інший бік, засинаю знову. Моє дитинство, 80-ті… На шкільній перерві чимдуж у магазин: шматок ковбаски, сиру, хлібчика 
окрайчик, на здачу - декілька цукерок. Їм і ні про що не задумуюсь (а що тут думати, злощасні «ешки» поки що окупують Європу та ще не добралися до країни Рад). Дзелень! Будильник не дає насолодитися колишньою смакотою. Сина у школу збираю, як на війну: «В магазині не купуй чипсів, сухариків, солодкої води, бо то - отрута! Їж домашній бутер-брод». А моя дитина йде на урок і, напевно, думає: «Як отруту можуть вільно продавати?»… 
Світлана ФЕДОРИШИНА, «ПОДОЛЯНИН».


Повернення до списку