Логін:
Пароль:
Реєстрація
Забули свій пароль?
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:

КОМІСІОНКА
ВІВТОРОК, 12 ГРУДНЯ 2017 р.
ПРИВАТНА ГАЗЕТА ЗАСНОВАНА 26 ГРУДНЯ 1992 р.

25.03.2011

ДЕФІЦИТ ЗАЛІЗА В ОРГАНІЗМІ

Якщо Ви часто хворієте і застуджуєтесь, і, взагалі, відчуваєте слабкість, швидко стомлюєтеся, у Вас мерзнуть руки і ноги, шаруються нігті, а волосся випадає, то, можливо, причиною цього є низький рівень гемоглобіну, викликаний нестачею в організмі заліза - важливого мікроелемента, що входить до складу гемоглобіну та допомагає переносити кисень по всіх клітинах організму.
Аби підняти рівень гемоглобіну та утримувати його в нормі, потрібно одержувати з їжі 1,5 мг заліза на день. Але, як виявляється, засвоює його організм не більше 10%. Тому й потрібно його з’їдати у десять разів більше. То звідки ж брати цей цінний мікроелемент?
Дієтологи для запобігання негативних наслідків, викликаних низьким рівнем гемоглобіну, склали свій рейтинг харчових продуктів із високим змістом заліза. 
До 4 мг заліза на кожні 100 г продукту містять: м’ясні субпродукти (печінка, нирки, язик), гречка, квасоля, горох, шоколад, білі гриби та чорниці.
2-4 мг на 100 г: червоне м’ясо (яловичина, баранина, конина, кролятина), яйця, вівсяна крупа, пшоно, груші, хурма, айва, інжир, кизил, шпинат і горіхи.
1-1,9 мг на 100 г: свинина, курятина, ковбаси, сосиски, сир, сардини, скумбрія, оселедець, ікра, хліб із борошна високих сортів, перлова, ячмінна і манна крупи, рис, картопля, зелена цибуля, буряк, диня, слива, гранат, полуниці та чорна смородина.
Хоча продукти з останньої групи містять значно менше потрібного мікроелемента, їх також корисно включати до раціону, якщо хочете підвищити рівень гемоглобіну. Адже в кожної людини свої особливості, зокрема і щодо засвоєння потрібних речовин із певних продуктів харчування.

КОРИСНО ЗНАТИ

У буряках заліза у 2,5 раза більше, ніж у яблуках.
У яблуках кислих сортів цього мікроелемента більше, ніж у солодких.
Зауважте, що з м’ясних продуктів у середньому наш організм засвоює до 20% заліза, а з рослинної їжі - менше 6%.
Вітамін С допомагає засвоєнню цього мікроелемента, тому варто поєднувати рослинні продукти, які містять залізо, із продуктами, багатими на вітамін С.
Кальцій і кальцієві продукти (у традиційному раціоні це переважно молоко, сир тощо) пригнічують процес засвоєння заліза. Тому ці продукти не варто поєднувати із залізовмісними в одній трапезі.
Чай і кава також знижують засвоєння заліза, тому не пийте їх до, під час і після того, як вживаєте в їжу залізовмісні продукти.
Частковими «ворогами» цього мікроелемента є також пшениця та інші злаки, вони мають властивість зв’язувати залізо, а у кишечнику - перешкоджати його засвоєнню. Тому червоне м’ясо заїдайте не хлібом, макаронами чи кашею, а овочами - горошком, квасолею, капустою тощо.
Надлишок заліза в організмі трапляється вкрай рідко. Зазвичай «зайве» виводиться видільною системою.


Повернення до списку