Логін:
Пароль:
Реєстрація
Забули свій пароль?
Увійти як користувач:
Увійти як користувач
Ви можете увійти на сайт, якщо ви зареєстровані на одному з цих сервісів:

 


   

ЧЕТВЕР, 29 ЧЕРВНЯ 2017 р.
ПРИВАТНА ГАЗЕТА ЗАСНОВАНА 26 ГРУДНЯ 1992 р.

30.03.2012

ЯКІСНЕ НАСІННЯ - ГАРНИЙ УРОЖАЙ

Підготовка насіння - процес, який передбачає не тільки правильне зберігання бульб під час зимового періоду, а й комплекс робіт навесні. Високоякісне насіння - основа гарного врожаю. Якщо з осені на зберігання закладалася некалібрована картопля, то її сортують на три фракції: 30-50 г - дрібна, 51-80 г - середня і понад 80 г - велика. Радимо не виса­джувати великих бульб, та й різати їх не варто. Та якщо іншого посадкового матеріалу не вистачає, їх розрізають уздовж, краще це робити за тиждень до висаджування. При ранньому різанні бульб утворюється шар, який охороняє їх від гниття у грунті. Перед розрізанням бульби витримують тиждень при температурі +20-22°С і відносній вологості 80-86%. Маса двох розрізаних частин повинна бути не меншою, ніж 30-50 г, і на кожній половинці має бути по 2-3 вічка. Під час різання ніж дезінфікують у розчині марганцівки (5%).
КартофельНепорізану картоплю, підготовлену для садіння, прогрівають упродовж 2-3 тижнів на світлі до утворення паростків завдовжки 5 мм. Їх накривають плівкою, під­тримуючи температуру 12-15°С удень і 5°С вночі. Приміщення повинно бути тепле, добре вентильоване впродовж 15-30 днів.
Бульби середньоранніх сортів (Адретта, Гатчинський, Берегиня, Луговський, Водограй, Нев­ський, Світанок київський), уро­жай з яких отримуємо в лип­ні, пророщуємо наприкінці березня - на початку квітня. Бульби, що проросли при зберіганні, для садіння використовувати не варто.
Є різні способи пророщування, зокрема світловий та у вологому середовищі.
При світлому пророщуванні після замочування і підсушування 1-2 шари бульби кладуть у неглибокі ящики, які ставлять один на один. Можна розкладати й у світ­лому приміщенні на столах, стелажах, підвіконнях у два шари. На 1 кв.м поверхні можна розташувати до 50 кг картоплі.
Невеликі партії можна пророщувати у скляних банках, не за­криваючи їх. На початку пророщування температура повітря має бути 18-20°С, а через 2 тиж­­ні її зменшують до 12-15°С. Освітлення - як денне, так і штучне. Якщо бульби здорові, на них утворюються 5-7 коротких темно-зелених паростків завдовжки близько 0,5 см. Вони швидко вкорінюються, забезпечуючи сходи раніше на 8-10 діб, ніж не­пророщені бульби. При цьому врожай картоплі зросте на 30-50%.
При пророщуванні бульб у вологому середовищі (із застосуванням тирси, перегною, торфу, посіченої соломи тощо) освітлення не потрібне. Бульби розкладають у кошики або ящики в декілька ша­рів, перекладаючи їх вологим матеріалом. На дно єм­ності кладуть вологу підстилку товщиною до 4 см. Бульби в ящиках ставлять у будь-якому приміщенні при 
+10-15°С. Періодично змочують водою. За 10-15 діб на бульбах утво­рюються па­рост­ки. Процес пророщування бульб триває 15-20 діб.
Для урожаю ранньої картоплі використовують і третій спосіб пророщування - поєднання світ­ло­вого та вологого способів. Буль­­би 25-30 діб витримують на світлі, а після утворення міцних паростків - 7-10 діб у вологому середовищі. Торф, тирсу або інший матеріал зволожують таким розчином: 60 г суперфосфату, 30-40 г сірчанокислого калію, 40-50 г аміачної селітри і 10-12 г мідного купоросу на 10 л води. Пророслі бульби виймають разом із тирсою, аби не пошкодити коріння, і висаджують у грунт.
Під час пророщування бульби поливають розчином борної кислоти (1 г на 10 л води). Можна додавати мікроелементи, що стимулюють розвиток рослин, прискорюють бульбоутворення і знижують захворювання рослин чорною ніжкою.
Доступний і дуже простий спо­­сіб - посипання бульб деревним попелом, який слід пере-сіяти через сито (3 кг попелу на 500 кг кар­топлі). Попіл містить у собі фос­­фор, калій, кальцій, бор, марганець, кобальт, моліб­ден тощо. При такому підході урожай картоплі підвищується на 15-20%.
Перед або під час садіння картоплю обробляють пестицидами, які знищують на поверхні бульб збудників фітофторозу, фомозу, сухої гнилі тощо. Фунгіцид на поверхні бульб створює своєрідний захисний бар’єр і зменшує кіль­кість патогенів у 5-7 разів. Для обробки бульб використовують такі фунгіциди: «Дітан М-45» 
(2-2,5 кг/т) - проти хвороб; «Полі­карбацин» (2,6-2,7 кг/т) - проти фітофторозу, пар­ші, мокрої гни­лі; «Фенорам» (2-3 кг/т) - все  у розрахунку 10 л розчину на тонну картоплі. А від обробки бульб перед садінням «Престижем» вар­то утриматися.
Григорій СТАРИНСЬКИЙ, доцент Iнституту агротехнологій ПДАТУ; 
Ладомира СМІШНА-СТАРИНСЬКА, викладач коледжу ПДАТУ.

Повернення до списку

  Booking.com