Четвер, 28 Березня 2024 р.

В ЇЇ СЕРЦІ БУВ КАМ’ЯНЕЦЬ

Ольга Анатоліївна ПЛАМЕНИЦЬКА15 лютого на 66 році життя відійшла у вічність українська нау­ковиця, архітекторка-реставраторка, кандидатка архітектури Ольга ПЛАМЕНИЦЬКА.

«Більше як 40 років життя Ольга Анатоліївна віддала служінню архітектурі та науці, досліджуючи середньовічну архітектуру Поділля, містобудування та фортифікаційне мистецтво Кам’янця-Подільського, – йдеться на сторінці НІАЗу «Ка­м’янець» у фейсбуку. – Близь­ко 200 наукових публікацій, путівників, 5 монографій, серед яких неперевершена праця «Castrum Camenecensis. Фортеця Кам’янець», вийшли з-під легкого пера авторки. Ольга Анатоліївна – авторка історико-архітектурного опорного плану і проєктів зон охорони м.Ка­м’янця-Подільсько­го; концепції містобудівної регенерації Старого міста; проєктів регенерації середмістя Старого міста; Перспективної програми консерваційно-реставраційних робіт щодо комплексу Старого і Нового замків та Замкового мосту; архітекторка проєктів реставрації Зам­кового мосту, Кам’янець-­По­діль­ського замку (Башти Нова Західна, Денна, Ласька, Комендантська №2, Чорна, Північні оборонні мури, Північна батарея), Келій кляштору фран­цисканців у Кам’янці-Подільському, Польської брами в Кам’янці-Подільському (Надбрамна башта, Барбакан) та багатьох інших досліджень і проєктів. Вони назавжди збережуться в історії нашого міс­та і житимуть у пам’яті вдячних кам’янчан».
Директор видавництва «Абетка» Ярослав Сисин, висловлюючи співчуття з приводу смерті наукови­ці, повідомив, що Ольга Пламеницька, попри важку хворобу, до останнього плід­но співпрацювала з видавництвом над її новою книгою «Місто Кам’янець. Цивільна архітектура міста-­фортеці в урбаністичному контексті».