П'ятница, 29 Березня 2024 р.
1 Січня 2021

СТОРІЧНИЙ ПРИВІТ ВІД КОШИЦЯ

Унікальну і єдину в Україні платівку із записом «Щедрика» у виконанні хору під керівництвом Олександра Кошиця (1922 рік, компанія «Brunswick», США) презентували 26 грудня в міській раді ентузіасти кам’янецької «Просвіти» (голова – Славко Полятинчук).

Запустив мелодію залом одноліток платівки – американський грамофон «The Victor-Victrola VV-VI». Він же відіграв перший відомий грамзапис «Caroll of the Bells».
На презентації також були представлені унікальні текстові експонати, фото- та відеоматеріали, пов’язані з творчістю композитора Миколи Леонтовича та Української республіканської капели під керівництвом Кошиця.
Як раніше писав «Подолянин», 1919 року саме в Кам’янці відбувалося доформування і репетиції хору перед його великим світовим турне, завдяки якому «Щед­рика» почула вся планета.
Раритетну платівку знайшов і придбав просвітянин Анатолій Паладійчук, і не тільки її, а й раніше невідомі партитури англомовної версії «Щедрика». Одну з них – «The Bluebirds» (1933 р.) – на презентації виконала народна хорова капела «Дніпро» Київського національного університету ім.Т.Шевченка (керівник – Ірина Душейко). Капелу називають спадкоє­мицею студентського хору Університе­ту Святого Володимира, який під керів­ництвом Олександра Кошиця 25 грудня 1916 року в Києві вперше публічно виконав «Щедрика» на великій сцені.
Участь у презентації взяли авторка і координаторка проєкту «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії» Тіна Пересунько, керівниця науково-дослідного Центру педагогічної і твор­чої спадщини Миколи Леонтовича Майя Печенюк, директорка Українського цент­ру культурних досліджень при Міністерстві культури України Ірина Френкель, міський голова Михайло Посітко.
Матеріали цього просвітницького проєкту «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика»» були представлені 28 грудня і у Виставковій залі на Соборній.