Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
3 Грудня 2021

МІСТ ВІД СТОЛИЦІ – ДО СТОЛИЦІ

21 листопада відлік десятого року добрих справ розпочав благодійний фонд «МіСт» ім.Михайла Савенка, який опікується 16 підшефними дитячими та соціальними заклада­ми Хмельницької області, в тому числі й 5-ма на Кам’янеччині, протягом дев’яти років.

Сергій ІсаєнкоЗгідно зі своїми традиціями, фонд відзначає чергову річницю не в очікуванні подарунків, а навпаки – їх даруючи. Зокрема, редакція газети «Подолянин», яка
є багаторічним інформаційним партнером фонду, отримала чудовий мистецький альбом, виданий спільно цим благодійним фондом і Музеєм української діаспори – «Вітер. Гайдамака. Кущ. МіСт».
Виставка з однойменною назвою демонструвалася в Музеї української діаспори в Києві. Протягом 2020-2021 років її відвідувачі знайомилися з творчістю трьох україн­ських художників – визнаних класиків сучасності: Анатолія Гайдамаки, Анатолія Куща і Валерія Вітера. Всі вони також є почесними волонтерами БФ «МіСт» ім.Михайла Савенка.
Одна з робіт скульптора Анатолія Куща – автора Монумента Незалежності, що наразі прикрашає серце Києва, може бути реалізована і в Кам’янці-Подільському.
– Не всі знають, що на національний конкурс зі створення Монумента Незалежності Анатолій Кущ подав дві роботи, – розповідає президент фонду, член правління Асоціації благодійників України Сергій Ісаєнко. – Проєкт-переможець реалізований 2001 року в Києві, а ще одна робота майстра посіла почесне третє місце. На прохання засновника нашого благодійного фонду Дмитра Савенка митець адаптував цей проєкт, який робився для столиці, до реалій майдану Відродження в Кам’янці-Подільському. Адже Кам’янець, як відомо, теж певний час був столицею України. Під час зустрічі з міським головою Михайлом Посітком ми поділилися візією скульптурного комплексу, який масштабовано відповідно до розмірів постаменту (колись там стояв пам’ятник Леніну) та адмінбудівлі міськради. Він міг би, за умови згоди громади і вдалого пошуку меценатів, реалізуватися в місті.
На проєкті монумента - барельєф із зображенням відомих історичних  постатей держави Також під час зустрічі з мером було обговорено співпрацю міста, БФ «МіСт» ім.Михайла Савенка та Федерації мотоболу міста, почесним головою якої є Сергій Ісаєнко, щодо проведення Міжнародного кубка Кам’янця-Подільського з мотоболу. Засновник фонду вже багато років опікується нашою мотобольною командою, а БФ «МіСт» має вдалий досвід проведення у 2014 та 2019 роках двох кубків України з мотоболу. Міжнародну ж зустріч за участі спортсменів із Німеччини, Прибалтики і, можливо, Білорусі фонд і Федерація мотоболу міста, в разі досягнення відповідного консенсусу з усіма можливими учасниками, планують провести навесні наступного року.
– Міський голова дав доручення департаменту гуманітарної політики міськради вивчити питання можли­вості проведення цього заходу, спрямованого на популяризацію і міста, і мотоболу, із залученням усіх культурологічних, мистецьких і готельєрних напрацювань кам’янчан, а також передбачити допомогу мотобольній команді у виїздах на ігри чемпіонату та Кубка України 2022 року в частині транспортних витрат, – продовжує Сергій Миколайович. – Принагідно під час зустрічі від імені команди нашого благодійного фонду передав подарунок місту – зменшену копію монумента Джури, встановленого 2018 року в Лісоводах, який є символом фонду і результатом втілення Дмитром Савенком масштабного проєкту в цьому селі – арт-скверу «ДЖУРА», подарованого громаді. Автором і копії, і оригіналу є відомий кам’янецький митець Сергій Кляпе­тура.

Ольга МІРКОТАН.


P.S. На сайті газети доступні інтерв’ю народного художника України Анатолія КУЩА «Скульп­тура – це мистецтво розуму», яке він дав «Подолянину» в листопа­ді 2019 року, і стаття «Не шукайте вітра в полі…», де можна більше дізнатися про плакатиста і музиканта Валерія Вітера, опублікована в листопаді 2018 р.